Όταν Βασίλης Τσιτσάνης και Κώστας Γιαννίδης άλλαζαν «ρόλους»

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στα «ελαφρά» του Βασίλη Τσιτσάνη και τα λαϊκά του Κώστα Γιαννίδη, με αφορμή την κοινή επέτειο «φυγής» τους.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Βασίλης Τσιτσάνης & Κώστας Γιαννίδης - 34 χρόνια απουσίας


Στις 17 Ιανουαρίου 1984 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του «ελαφρού» τραγουδιού, ο Κώστας Γιαννίδης (ή Γιάννης Κωνσταντινίδης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα). Είχε γεννηθεί στη Σμύρνη στις 21 Αυγούστου 1903.

Ο θάνατος του Κώστα Γιαννίδη επισκιάσθηκε από τη «φυγή» του Βασίλη Τσιτσάνη την επόμενη μέρα. Ο Βασίλης Τσιτσάνης έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου σε ηλικία 69 ετών, ανήμερα των γενεθλίων του, σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλευόταν. Είχε γεννηθεί στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου 1915.

Μια εκπομπή για τον Τσιτσάνη και τον Γιαννίδη


Έχοντας αυτές τις σημαντικές αφορμές την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει… το ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, ήταν αφιερωμένη στις «απρόβλεπτες» συνεργασίες των δυο δημιουργών.

Ακούσαμε τραγούδια που γεννήθηκαν από τα περίφημα «παντρέματα» του Βασίλη Τσιτσάνη με τους τραγουδιστές από το χώρο του «ελαφρού» τραγουδιού (Φώτης Πολυμέρης, Δανάη, Σοφία Βέμπο, Έλσα Λάμπο, Εύα Στυλ, Κορώνης - Φίλανδρος και άλλοι), συνθέσεις του Μιχάλη Σουγιούλ, του Ιωσήφ Ριτσιάρδη και του Γιώργου Μουζάκη, που ηχογραφήθηκαν με την επιμέλεια του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και δημιουργίες του Τσιτσάνη που δισκογραφήθηκαν με την επιμέλεια συνθετών όπως ο Μιχάλης Σουγιούλ.

Μαζί με όλα αυτά, ακούστηκαν και τα πιο πολλά από τα σπάνια λαϊκά τραγούδια που έγραψε ο Κώστας Γιαννίδης από το 1960 μέχρι το 1963 και ηχογραφήθηκαν, τα περισσότερα, σε μικρές δισκογραφικές εταιρείες. Γνωστότερο όλων αυτών, τα περίφημα «Νέα της Αλεξάνδρας» με ερμηνευτή τον Βαγγέλη Περπινιάδη…

Ιδιαίτερα σημαντική στη διαμόρφωση της εκπομπής ήταν η βοήθεια του φίλου συλλέκτη Νίκου Παπανικήτα και του φίλου ραδιοφωνικού παραγωγού και «γκουρού» του «ελαφρού» τραγουδιού Σιδερή Πρίντεζη. Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως για μια ακόμη φορά.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!