Τριήμερο εθνικό πένθος για το ναυάγιο της Πύλου

Στους 78 οι νεκροί, φόβοι για δραματικό αριθμό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του ναυαγίου στην Πύλο με τους 78 νεκρούς κηρύχθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Το εθνικό πένθος τίθεται σε ισχύ από τις 14 έως και την 16 Ιουνίου 2023.

Τι σηματοδοτεί το εθνικό πένθος και πότε κηρύσσεται

Το Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό. Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κόσμου. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων.

Πόσες φορές κηρύχθηκε εθνικό πένθος στην Ελλάδα
  • τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη
  • τον Ιούνιο του 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
  • τον Ιούλιο του 1996 μετά την αποδημία του Παρθενίου Γ΄ Αλεξανδρείας
  • τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
  • τον Απρίλιο του 1998 μετά την αποδημία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ
  • Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: η 14η Σεπτεμβρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους,
  • για τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ (11/9/2004)
  • Δυστύχημα της Helios το 2005: Η 16η Αυγούστου κηρύσσεται ημέρα δημόσιου πένθους (ή εθνικού) πένθους
  • το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων,
  • τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου,
  • τον Μάιο του 2017, μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,
  • τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα,
  • τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο, με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι,
  • τριήμερο εθνικό πένθος (6, 7, 8 Σεπτεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου του 2021.
  • στις 27 Οκτωβρίου 2021, την ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
  • τριήμερο δημόσιο πένθος (27, 28, 29 Δεκεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια.
  • τριήμερο δημόσιο πένθος (3, 4, 5 Φεβρουαρίου 2022), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη.
  • τριήμερο εθνικό πένθος (1, 2, 3 Μαρτίου 2023), έπειτα από την τραγωδία της σύγκρουσης των 2 τραίνων στα Τέμπη.

Τα σενάρια για το πώς συνέβη το ναυάγιο

Το 30 μέτρων αλιευτικό σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως εμφάνισε μηχανική βλάβη που προκάλεσε άγχος στους στοιβαγμένους ανθώπους με αποτέλεσμα να υπάρξει απότομη μετατόπιση βάρους και τελικά να βυθιστεί.

Στο σημείο που ναυάγησε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ήταν εκτός πορείας, με τις αρχές να εκτιμούν πως αυτό οφείλεται σε ελλιπείς γνώσεις πλοήγησης του ατόμου που είχε αναλάβει χρέη καπετάνιου.

Συμφωνα με την ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί που είχε επικοινωνία με μετανάστες στο πλοίο, μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό είχε τελειώσει, ο καπετάνιος του πλοίου τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο σκάφος.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 νεκροί, ενώ 104 είναι οι μετανάστες που έχουν διασωθεί από το γεμάτο με ανθρώπους πλοίο όπως προέκυψε και από τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας οι διασωθέντες είναι ηλικίας από 16-41 ετών.

Μαρτυρίες για 100 παιδιά στα αμπάρια

Συγκλονιστικές είναι την ίδια ώρα οι μαρτυρίες διασωθέντων που είπαν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας ότι στα αμπάρια του σκάφους το οποίο βυθίστηκε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, περί τα 5.000 μέτρα, βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.

«Συγκινήθηκα όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο για να μιλήσουν με την οικογένειά τους στην Αίγυπτο», είπε αρχικά ο γιατρός και στη συνέχεια για την πιθανότητα να υπήρχαν παιδιά και γυναίκες στο αμπάρι είπε: «Ρώτησα έναν ασθενή και μίλησε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, περίπου 100».

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει».

Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες λιγοστεύουν για την ανεύρεση κι άλλων διασωθέντων, καθώς όπως τόνισε ο κύριος Κατσαρός κανένας από τους 104 διασωθέντες που έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν φορούσε σωσίβιο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!