Ελληνοτουρκικά: Το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» μεταξύ Κύπρου και Ρόδου

«Λέμε 'βίρα τις άγκυρες' και 'πρώτα ο Θεός'»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η Τουρκία αποφάσισε να βγάλει σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdülhamid Han» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου.

Η Άγκυρα εξέδωσε μάλιστα NAVTEX σύμφωνα με την οποία δεσμεύει την περιοχή για έρευνες για ένα διάστημα έξι μηνών, από τις 10 Αυγούστου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.
Navtex Chartis
Αξίζει να σημειωθεί πως όλο αυτό συμβαίνει λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, σε μια περίοδο που οι δύο πλευρές δείχνουν διαρκή διάθεση ειρηνικής διευθέτησης των μεταξύ τους ζητημάτων.

Με την απόφαση αυτή της Άγκυρας να «τεστάρει» πλέον τις ελληνικές προθέσεις.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του την Τρίτη στα πλαίσια της 14ης Διάσκεψης των Πρεσβευτών, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει να τσακωθεί με κανέναν και αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις γειτονικές της χώρες.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον εξερευνητικό στόλο της Τουρκίας, το γεωτρητικό πλοίο Abdülhamid Han είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Λέμε 'βίρα τις άγκυρες' και 'πρώτα ο Θεός'», δήλωσε στο μέσο X ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.



Θυμίζεται πως η περσινή αποστολή του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, με τον Ερντογάν να το χαρακτηρίζει «σύμβολο της βούλησης να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» και την κυβέρνηση να του απαντά πως «δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίασης της κυριαρχίας μας».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!