Δήμαρχος Ύδρας: «Αναγκαιότητα» τα φορτωμένα γαϊδούρια

Η δήλωση του Δήμαρχου Ύδρας που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με τις αντιδράσεις του κόσμου για τις εικόνες ντροπής με φορτωμένα γαϊδούρια να κουβαλάνε ακόμα και ψυγεία στην Ύδρα, ο Δήμαρχος του νησιού επεσήμανε πως πρόκειται για «αναγκαιότητα» και «δικαίωμα» στη μετακίνηση των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης κλήθηκε να σχολιάσει τις εικόνες ιπποειδών να κουβαλάνε υπέρογκα φορτία ακόμα και ψυγεία, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα.

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε πως καμία παραβίαση της νομοθεσίας και καμία -ουδέποτε- καταγραφή περιστατικού κακοποίησης ζώου δεν έχει σημειωθεί στην Ύδρα.

Ο δήμαρχος της Ύδρας καλεσμένος στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (07/08) ανέφερε πως οι εικόνες αυτές δεν είναι μόνο κουλτούρα και καθημερινότητα, αλλά και αναγκαιότητα, προχωρώντας μάλιστα σε μία παρουσίαση στοιχείων για το πόσα κιλά μπορεί να σηκώσει ένα μουλάρι, αλλά και πόσο ζυγίζει ένα ψυγείο.

«Στην Ύδρα, όχι μόνο είναι κουλτούρα και καθημερινότητα, είναι και αναγκαιότητα. Το νησί εκτός από τις απαγορεύσεις και την προστασία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων, έχει την πόλη του αμφιθεατρικά χτισμένη και γεμάτη σκαλοπάτια.

Χωρίς τη βοήθεια των μουλαριών, δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ούτε άνθρωπος ούτε εμπορεύματα και αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε για τουριστικούς λόγους ή επειδή μας αρέσει.

Είναι μια αναγκαιότητα στο νησί, είναι και το δικαίωμά μας στη μετακίνηση αν θέλετε. Τα ζώα εργασίας χρειάζονται.

Είναι ο μοναδικός τρόπος, εκτός και αν έρθει κάποιος και αναιρέσει τα προεδρικά διατάγματα που προστατεύουν την Ύδρα, αλλά σας το ξαναλέω, τότε θα καταρρεύσει η τοπική οικονομία, δεν θα κυκλοφορεί τίποτα», σχολίασε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας πως λη η οικονομία του νησιού βασίζεται στα ιπποειδή.


«Για να μεταφέρει ένα ξενοδοχείο τις αποσκευές των πελατών του, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός αν θέλετε να συζητήσουμε ευφάνταστα σενάρια, όπως να φέρουμε drones», δήλωσε στη συνέχεια.

Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης των ζώων, ο κ. Κουκουδάκης ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες να θέλουν να κάνουν κακό στα ζώα τους και την επόμενη ημέρα να μην μπορούν να δουλέψουν, αφού όπως είπε, «ένα μουλάρι στοιχίζει 4.000-5.000 ευρώ και ο άνθρωπος αυτός το προσέχει σαν τα μάτια του, γιατί αν το χάσει δεν θα έχει το κεφάλαιο να το αγοράσει, τουλάχιστον άμεσα».

Σε ερώτηση που τέθηκε για το αν είναι διατεθειμένος να βρεθεί μία άλλη λύση, τουλάχιστον για τις βαριές συσκευές που καλούνται τα ιπποειδή να μεταφέρουν, ο δήμαρχος ανέφερε πως «η Ύδρα είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο και πάντοτε ανοιχτό σε οποιονδήποτε διάλογο και σε οποιαδήποτε πρόταση».

«Υπάρχουν κτηνιατρικές διατάξεις για τον τρόπο χειρισμού των ιπποειδών και των ζώων εργασίας. Η συγκεκριμένη ηλεκτρική συσκευή, από την προανακριτική εξέταση που διεξήχθη, ζυγίζει 67 κιλά. Ένα μουλάρι κατά μέσο όρο μπορεί να σηκώσει μέχρι 100 κιλά. Επομένως, όπως διαπιστώθηκε από την τοπική αστυνομική και λιμενική έρευνα δεν παραβιάστηκε καμία διάταξη», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Ενώ ανέφερε μάλιστα πως ο ντόρος που έχει γίνει είναι διότι «προφανώς δεν υπάρχουν πολλά θέματα στην επικαιρότητα».

Από την άλλη μεριά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζητά με ανακοίνωσή της να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα ιπποειδή στα νησιά.

«Καταγγελίες που λαμβάνουμε από αγανακτισμένους πολίτες για την υπερφόρτωση και κακοποίηση γαιδουριών και μουλαριών στην Ύδρα και σε άλλα νησιά, κοινοποιήσαμε με επείγον μήνυμα σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Αστυνομία.

Οι καταγγέλοντες αναφέρουν ότι τα ζώα υποχρεώνονται να μεταφέρουν βαριές αποσκευές, τουρίστες και βαριά φορτία, κουβαλούσαν σε ανηφόρες πλακόστρωτων δρόμων μέσα στη ζέστη. Επιπλέον διαπιστώνουν ότι τα ζώα βρίσκονται στον ήλιο για πολύ ώρα χωρίς νερό και τροφή.

Όπως αναφέραμε στο μήνυμα η άθλια εικόνα που παρουσιάζουν πάλι φέτος τα ελληνικά νησιά με την άγρια εκμετάλευση και κακοποίηση Ιπποειδων, μας εκθέτουν εντός και εκτός της χώρας.

Καλούμε όποιον/ όποια διαπιστώνει συνθήκες κακοποίησης ιπποειδών να στέλνει email στις παρακάτω διευθύνσεις με κοινοποίηση στην ΠΦΠΟ.

Όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να βελτιώσουμε τη ζωή τους!

“·Γ.Α.Δ.Α.:” ,

“Α.Ε.Α./Δνση Γενικής Αστυνόμευσης:” ,

“ΥΠ.Α.Α.Τ.:”

Κοιν. ΠΦΠΟ

Υπενθυμίζουμε την κοινή ανοιχτή επιστολή ΠΦΠΟ και Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών πριν από ένα μήνα με αίτημα : ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΩΣ «ΤΑΞΙ» ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΏΝ/ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΑΜΑΞΕΣ, ΩΣ ΑΤΡΑΞΙΟΝ (https://pfpo.gr/na-stamatisei-i-chrisi-ippoeido
.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!