Βασίλης Τσαμπρόπουλος & MSO σε έργα υψηλών απαιτήσεων!

(PHOTOS) Παρουσία του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία «Τρία Κοντσέρτα και μία Συμφωνία», με το Βασίλη Τσαμπρόπουλο και τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου. Παρόντες στη συναυλία ήταν επίσης ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής και Υπεύθυνος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών κ. Νικηφόρος Νευράκης και η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, ερμηνεύτρια του βυζαντινού και αρχέγονου παραδοσιακού μέλους κ. Νεκταρία Καραντζή.
Vassilis Tsabropoulos MSO 8
Στη συναυλία με τίτλο «Τρία Κοντσέρτα για πιάνο και μία Συμφωνία» παρουσιάστηκαν από τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ και Μαέστρο τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο τα υψηλών απαιτήσεων κοντσέρτα: J. S. Bach (Harpsichord Concerto No.5, in F minor, BWV 1056), J. Haydn (Piano Concerto in D major), W. A. Mozart (Piano Concerto No 12, in A major, K 414) και μία από τις πιο γνωστές Συμφωνίες του W.A. Mozart (Symphony No 25, in G minor), την οποία ο κορυφαίος μουσικός όλων των εποχών συνέθεσε σε ηλικία 17 ετών.

Η παρουσίαση τριών κοντσέρτων στην ίδια βραδιά αποτελεί διεθνώς ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπέρτατης δυσκολίας, το οποίο πραγματοποιείται σπάνια, λόγω των υψηλών απαιτήσεων δεξιοτεχνίας και αντοχής. Ο βαθμός δυσκολίας όμως εντείνεται όταν ο σολίστ καλείται παράλληλα να διευθύνει τα κοντσέρτα που ερμηνεύει.  Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, με μία μακρά πορεία και επιτυχημένη διεθνή καριέρα στον χώρο της κλασικής δεξιοτεχνικής πιανιστικής ερμηνείας, απέδειξε για μία ακόμη φορά σε αυτή τη συναυλία, στο Αθηναϊκό κοινό, το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο, τόσο στην ερμηνεία και την πιανιστική δεξιοτεχνία, όσο και στη διεύθυνση της Ορχήστρας, η οποία ανταποκρίθηκε στο Μαέστρο της με τρόπο ιδανικό, για ένα νεοσύστατο συμφωνικό σύνολο, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές μελωδικότητας, εκφραστικότητας και πλαστικότητας. 

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, φανερά συγκινημένος από τη θερμή ανταπόκριση και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για την Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών να τελεί υπό την αιγίδα του. Ο Μαέστρος σημείωσε επίσης: «Ο Μακαριώτατος είναι ένας σημαντικός άνθρωπος για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί διαθέτει διαίσθηση να ξεχωρίζει ό,τι πραγματικά αξίζει. Η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών ιδρύθηκε την εποχή που όλα γκρεμίζονταν. Ιδρύθηκε με στόχο να επαναφέρει την ιδιότητα του μουσικού στο προσκήνιο και του πραγματικού ρόλου του, μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα, διαπλοκές και υπαλληλικές νοοτροπίες. Η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα δεν πιστεύει στις ασφάλειες και τις εξασφαλίσεις, αλλά πορεύεται με την ιδέα που την τρέφει και την ζωογονεί. Να λειτουργεί δηλαδή ως Συμφωνικό Σύνολο που προτεραιότητά του δεν έχει παρά την αληθινή Μουσική σε υψηλό επίπεδο».
Vassilis Tsabropoulos MSO 2
Ως προς την εκτέλεση των έργων, ο κορυφαίος πιανίστας τόνισε: «Επειδή συχνά με ρωτούν πολλοί ποιο είναι το μυστικό της σωστής εκτέλεσης των έργων, θα ήθελα, με ευκαιρία αυτή τη συναυλία, να απαντήσω. Κάποτε ίσως θα προσπαθούσα να επικαλεστώ κάποιες πιο μουσικοτεχνικές εξηγήσεις. Σήμερα όμως νιώθω ότι ο βαθμός της σωστής μουσικής εκτέλεσης ενός έργου αντιστοιχεί, πριν απ’ όλα, στην αγάπη που τρέφει ο ερμηνευτής προς το πρόσωπο του Συνθέτη αλλά και του έργου που καλείται να ερμηνεύσει. Ως εκτελεστές καλούμαστε να εισβάλουμε σε έναν ξένο σε εμάς κόσμο. Στον κόσμο του συνθέτη. Πολλές φορές εισβάλουμε χωρίς να γνωρίζουμε καν με ποιον τρόπο γράφτηκαν αυτά τα έργα που ερμηνεύουμε, με ποιες δυσκολίες και κάτω από ποιες συνθήκες. Τα αντιμετωπίζουμε συχνά στεγνά και τεχνικά, αφαιρώντας τους το μεγαλύτερο κομμάτι της αξίας τους, που είναι η ψυχή του ίδιου του Συνθέτη, όπως θέλησε να την αποτυπώσει στις νότες. Για να ερμηνεύσουμε όμως σωστά ένα μεγάλο έργο ενός σπουδαίου Συνθέτη δεν αρκεί να το κατακτήσουμε μόνο τεχνικά και να υπερβούμε τις δεξιοτεχνικές δυσκολίες του. Καλούμαστε να μπούμε στην ψυχή και στον κόσμο του Συνθέτη. Γιατί αυτός ο κόσμος δεν μας ανήκει και δεν έχουμε δικαίωμα να αλωνίζουμε επάνω του κατά το δοκούν».

Το μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού, ενώ ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο για την ξεχωριστή αυτή μουσική βραδιά. 

Η συναυλία αφιερώθηκε στον Μακαριώτατο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 8 ετών από την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης, Γιάννης Κωβαίος

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!