«Το λαϊκό πιάνο» Αφιέρωμα στον Τσιτσάνη με Νέγκα & Ορδουλίδη

(VIDEO & PHOTOS) Εντυπώσεις από μια συναυλία που αναβλήθηκε, αλλά και από μία που πραγματοποιήθηκε.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η χθεσινή βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη, που διήρκεσε μόλις μισή ώρα, στάθηκε ικανή να ανατρέψει τα σχέδια των διοργανωτών της συναυλίας «Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη» που θα λάβαινε χώρα στη Μονή Λαζαριστών.

Η αναβολή της συναυλίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών προγραμμάτισε, για την Πέμπτη 11 Ιουνίου, ένα πρωτότυπο μουσικό αφιέρωμα στον Τρικαλινό λαϊκό δημιουργό. Η βροχή όμως που έπεσε στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 8:30 το βράδυ, για μισή περίπου ώρα, ανάγκασε τους διοργανωτές να αναβάλλουν την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μια νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της εκδήλωσης που δεν έγινε τελικά, στο πρώτο μέρος το Σύνολο Ρεμπέτικης Μουσικής Κατεύθυνσης Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές Κωνσταντίνα Πετρινιώτη, Εύα Μισοκέφαλου, Γιάννης Διονυσίου, Νίκος Σαριλάκης, Άρης Καλιακούδας, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Αποστόλης Αποστολίδης, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Λευτέρη Τσικουρίδη, θα παρουσίαζε ένα πρόγραμμα με προπολεμικά τραγούδια του συνθέτη (πριν από το 1940), επιμένοντας στο ύφος των πρώτων ηχογραφήσεων των τραγουδιών. Όπως έγραφε μάλιστα το δελτίο τύπου, η συναυλία επρόκειτο να ηχογραφηθεί και να κυκλοφορήσει σε cd ως η πρώτη δισκογραφική παραγωγή του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Στο δεύτερο μέρος η Γιώτα Νέγκα με το «The eastern Piano Project» του Νίκου Ορδουλίδη, θα αποκάλυπταν κρυμμένες πτυχές του έργου του Βασίλη Τσιτσάνη, μέσα από ξεχωριστές διασκευές για «λαϊκό πιάνο» και σε πείσμα μιας μικρής «συντηρητικής» μερίδας του κοινού, που ισχυρίζεται πως το πιάνο δεν έχει σχέση με «ταξίμια και τσαλίμια» (η τελευταία εκτίμηση είναι δική μου). Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Νίκου Ορδουλίδη, με τη μελέτη του πάνω στο «λαϊκό πιάνο» με τίτλο «Η εποχή του ρεμπέτικου». Το πιάνο άλλωστε ήταν παρόν στα λαϊκά πάλκα αλλά και στη δισκογραφία της αστικής λαϊκής μουσικής εδώ και πολλά χρόνια.

Αφιέρωμα στον Τσιτσάνη στη Νάουσα

Κι αν η χθεσινή συναυλία στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε, στις 22 Μαΐου η Γιώτα Νέγκα με τον Νίκο Ορδουλίδη έδωσαν μια μοναδική παράσταση, αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Δημοτικό Θέατρο της Νάουσας, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ν. Ημαθίας, η οποία, ευτυχώς, καταγράφηκε. 

Στα video που ακολουθούν η Γιώτα Νέγκα με τον Νίκο Ορδουλίδη δίνουν τη δική τους εκδοχή στο «Παίξε Χρήστο το μπουζούκι» και στη δημοφιλέστερη «Αχάριστη» του ελληνικού πενταγράμμου… Η ηχοληψία έγινε από τον Γιώργο Μπακάλη (ΕastSide Recordings Studio), ενώ η λήψη εικόνας και οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Σφίγγου.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!