Συγκίνησαν «Τα άνθη της καταστροφής» στη Σαλονίκη

Γιάννης Διονυσίου, Δανάη Λουκάκη & Σόλων Τούνης σε μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Σμύρνη πατρίδα μου γλυκιά χαριτωμένη χώρα…»

Μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου στο χώρο εκδηλώσεων της Βίλας Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βραδιές πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη», που διοργανώνει κάθε χρόνο το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο σταθερά ανερχόμενος και από τους σημαντικότερους λαϊκούς ερμηνευτές της γενιάς του Γιάννης Διονυσίου (ο οποίος πριν από πέντε μήνες παρουσίασε την «Πρώτη βόλτα» του, που κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group) και οι ηθοποιοί Δανάη Λουκάκη και Σόλων Τούνης (γνωστοί μας από τις τηλεοπτικές «Άγριες μέλισσες» και όχι μόνο), παρουσίασαν «Τα άνθη της καταστροφής». Μια παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή στη Σμύρνη, πριν την καταστροφή, την εκστρατεία στη Μικρά Ασία, την ήττα, την καταστροφή, την προσφυγιά, τον ερχομό και το «bullying» που δέχθηκαν οι πρόσφυγες από τους ντόπιους και την καινούργια ζωή στην Ελλάδα.
02.Anthi katastrofis
Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και τα κείμενα η Ευγενία Μαραγκού, η οποία βασίσθηκε σε ιστορικά γεγονότα και προσωπικές μαρτυρίες από επιζώντες της καταστροφής, συνδυάζοντάς τις με τον λόγο του Ηλία Βενέζη.

Οι μνήμες των προσφύγων, που ενσάρκωσαν οι δυο ηθοποιοί, παρεμβάλλονταν ανάμεσα στα τραγούδια, που παρουσιάστηκαν από μια μικρή Εστουδιαντίνα. Μια ενδεκαμελή ορχήστρα αποτελούμενη από κλασικά και παραδοσιακά όργανα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θοδωρή Λεμπέση, ο οποίος επιμελήθηκε τις άρτιες ενορχηστρώσεις και διασκευές των τραγουδιών, που κατά το μεγαλύτερο μέρος ανήκουν στη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας.
03.Anthi katastrofis
Τους φωτισμούς φρόντισε η Μελίνα Μάσχα, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Λιντζέρης και τη χορογραφία η Κατερίνα Γεβεντζή. Αξίζει να επισημάνουμε πως η τιμή του εισιτηρίου ήταν καθαρά συμβολική και ανερχόταν στα τρία euro.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Στάθης Λασκαρίδης (1ο βιολί), Βαγγέλης Ζαραλής, Γιώργος Λεμπέσης (2ο βιολί), Λεωνίδας Γρηγορόπουλος (βιόλα), Γιάννος Γιοβάνος (βιολοντσέλο), Γιώργος Ρούλος (κοντραμπάσο), Ζαχαρίας Γερασκλής (λαούτο – μαντολίνο), Γεράσιμος Κατσίρης (φλάουτο), Σπύρος Κωστής (ακορντεόν), Νάνσυ Αγγελάκη (κρουστά), Μιχάλης Παπαγεωργίου (πιάνο).
04.Anthi katastrofis
Ακούστηκαν τα τραγούδια

1) Αλατσατιανός μπάλος (Παραδοσιακό)

2) Γιωργίτσα (Παραδοσιακό)

3) Από ξένο τόπο (Παραδοσιακό)

4) Δεν σε θέλω πια (Παραδοσιακό)

5) Καλέ συ Παναγιά μου (Παραδοσιακό)

6) Εμβατήριο Σμύρνης (Παραδοσιακό) Ορχηστρικό

7) Τσακιτζής (Παραδοσιακό)

8) Μια Σμυρνιά στο παραθύρι (Παραδοσιακό)

9) Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία (Παραδοσιακό)

10) Μανές της αυγής (Ως και τ’αστέρια τ’ουρανού) (Παραδοσιακό)

11) Η Σμύρνη (Απόστολος Καλδάρας – Πυθαγόρας)

12) Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι (Παραδοσιακό)

13) Ανάμνηση Σμύρνης (Τιμόθεος Ξανθόπουλος – Γεώργιος Βοντζαλίδης)

14) Το παράπονο του Μάρκου με το ούτι (Είμαι ένα ντερβισάκι / Προσφυγάκι) (Βαγγέλης Παπάζογλου)

15) Τζιβαέρι (Παραδοσιακό)

16) Έχε γεια Παναγιά (Παραδοσιακό)

17) Τι σε μέλει εσένανε (Παραδοσιακό)

18) Το βαλς της προσμονής (Παραδοσιακό) Ορχηστρικό

19) Έχε γεια Παναγιά (Παραδοσιακό)
06.Anthi katastrofis
«Τα άνθη της καταστροφής» θα παρουσιαστούν στις 11 Σεπτεμβρίου στο Σχηματάρι, στις 13 Σεπτεμβρίου στον Βόλο και στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!