Scorpions: Η άλλη πλευρά της συναυλίας τους

(PHOTOS) Το σόου και οι επινοήσεις τους επί σκηνής για τη συμμετοχή του κόσμου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον για τη μπάντα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το ισχυρό κύμα επανάκαμψης του classic rock, που υποστηρίζει η νεολαία και δεν αποχωρίστηκε η γενιά που το έζησε, έφερε 50.000 και πλέον κόσμο χθες το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο, προς χάρη των Scorpions. Πάει καιρός πια που σπανίως έρχονται στην Ελλάδα ονόματα τα οποία έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο rock’n’roll. Προς στιγμή πήγε ν’ ανοίξει ένας λογαριασμός κονταροκτυπήματος μεταξύ Deep Purple και Scorpions, αλλά έκλεισε σχετικά γρήγορα καθώς οι «Σκορπιοί» αποδείχθηκαν πιο γεροί και ευέλικτοι «παίκτες» χωρίς να εμπλέκουν το όνομά τους σε διάφορα θέματα που διχάζουν.

Η μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου στην είσοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου ξεχάστηκε γρήγορα μόλις βγήκαν στη σκηνή οι Γερμανοί. Τo μπάχαλο που πήγε να δημιουργηθεί από πλευράς οργάνωσης κι ενώ είχε δημιουργηθεί χάος στις εισόδους λόγω κοσμοπλημμύρας έξω από το στάδιο, με μια κίνηση ματ την ύστατη στιγμή διορθώθηκε κατά πολύ, ενώ η Κρατική Ορχήστρα είχε αρχίσει ήδη να παίζει τις μελωδίες των Scorpions.
Άνοιξαν οι πόρτες και τα εισιτήρια έμειναν ακέραια ενθύμια της βραδιάς σε χιλιάδες κόσμο που αναζητούσε πια μια θέση εντός χώρου και οι περισσότερες ήταν ήδη πιασμένες.

Ευθύνη όμως είχε και η αστυνομία που στην προσπάθειά της να διευκολύνει την κυκλοφορία άφησε μια λωρίδα ελεύθερη για τα οχήματα και τα αυτοκίνητα περνούσαν με δυσκολία, σύριζα στον κόσμο, που είχε φθάσει έως το δρόμο περιμένοντας να μπει στο στάδιο!

Για όλον αυτό τον κόσμο φυσικά πέρασε απαρατήρητη η συναυλία της Κ.Ο.Α., που ανάμεσά της ήταν και ο Γιώργος Φακανάς με το μπάσο του! Η έκπληξη ήταν ότι ο Ρούντολφ Σένκερ συνευρέθηκε μαζί του στο φινάλε, παίζοντας το Rock You Like A Hurricane, κομμάτι που έκλεισε και τη βραδιά στο encore.

Το Jumpin’ Jack Flash των Rolling Stones που ακουγόταν δυνατά από τα ηχεία προμήνυσε την εμφάνιση των Scorpions επί σκηνής.

Κι ενώ κάθε γωνιά του Καλλιμάρμαρου ήταν φίσκα, όπως και η αρένα έως πίσω, το γκρουπ έκανε την εμφάνισή του μέσα σε αποθέωση. Το κόλπο που ξεκίνησαν προ 20ετίας οι Rolling Stones με το διάδρομο μέσα στο κοινό ήταν η πιο καλή έμπνευση για ένα γκρουπ με τέτοια κινητικότητα επί σκηνής, όπως οι Scorpions.

Το σόου τους και οι επινοήσεις τους επί σκηνής για τη συμμετοχή του κόσμου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον για τη μπάντα, ακόμη και τη στιγμή που το παρατράβηξαν λίγο με το σκληρό παίξιμό τους κι ενώ χρειαζόταν απαραίτητα μια μπαλάντα για να φτιάξει ατμόσφαιρα. Όσο για τα κινητά τηλέφωνα έχουν αντικαταστήσει προ πολλού τους αναπτήρες που κάποτε άναβαν στις ροκ συναυλίες δημιουργώντας μια σύγχρονη ατμόσφαιρα ουκ ολίγες φορές στη διάρκεια της συναυλίας.

Η κιθάρα του Σένκερ έβγαζε καπνούς κυριολεκτικά από το πίσω μέρος. Ο Μέινε μοίραζε απλόχερα μπαγκέτες στο κοινό, καμιά 50αριά άτομα θα έφυγαν με το σουβενίρ αυτό από τη συναυλία, ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις οι μπροστινοί! Πριν ο Μέινε ρίξει στον ώμο του την ελληνική σημαία και ξεκινήσει να τραγουδά το κλασικό πια Wind Of Change, ένας οπαδός τους ύψωσε τη γαλλική σημαία στο πλάι της σκηνής προφανώς μέσα στην παραζάλη ακόμη του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Όσο για την ελληνική σημαία παρέμεινε πάνω στη σκηνή έως το τέλος της συναυλίας, ενώ μια παραλλαγή της με σήμα τον «Σκορπιό» έκανε την εμφάνισή της στην πλάτη του Μέινε στο φινάλε.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία τους που ακούστηκε ήταν το Is There Anybody There? και το πρώτο καπνογόνο άναψε στο Blackout! Αυτή η συνήθεια πρέπει να ξανάρχισε τα τελευταία χρόνια από τις συναυλίες του Γιάννη Αγγελάκα. Μια κοπέλα είχε φέρει μαζί της το δίσκο τους Animal Magnetism του 1980, σε βινύλιο και το είχε υψώσει μπροστά στα μάτια του Μέινε.

Για όσους δεν το γνώριζαν πάντως απαγορευόταν το κάπνισμα εντός του Σταδίου κι ήταν ανοιχτός χώρος. Φυσικά και υπήρχαν χιλιάδες θεριακλήδες, αλλά αναφέρεται η απαγόρευση για την ιστορία.

Πάντως μπράβο στους Scorpions που έχουν διατηρήσει τον σκληρό ήχο τους όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχουν παρασυρθεί σε ελαφρές… λοξοδρομήσεις!

Φωτογραφίες: Γιάννης Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!