«Πατρίδα Δανεισμένη» (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Έτσι τιτλοφορείται η μουσική αντι-μνημονιακή συνάντηση του Μανώλη Μητσιά με τους συνθέτες Χρήστο Νικολόπουλο, Μιχάλη Τερζή και…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

τον στιχουργό Κώστα Μαρδά. «Ζούμε οικονομική κατοχή. Υποθηκεύουν τη ζωή των μελλοντικών γενιών. Η προσπάθεια των δημοσιογράφων δεν έπιασε πολύ τόπο και γι’ αυτό δίνουμε τη σκυτάλη του ρεπορτάζ στους σημαντικούς αυτούς καλλιτέχνες», τόνισε ο Δημήτρης Μπένεκος σχετικά με την κίνηση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» να κυκλοφορήσει την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου ένα δίσκο που καταγράφει τις απέλπιδες προσπάθειες του λαού και την αγανάκτησή του για όσα έφερε η οικονομική κρίση και η Τρόικα στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα δίσκο με 11 λαϊκά τραγούδια που θίγουν τα κακώς κείμενα, τα προβλήματα που έχουν σήμερα οι Έλληνες και το οικονομικό αδιέξοδο. Σαν καλλιτέχνης έχω την υποχρέωση να μεταφέρω στον κόσμο αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα. Γιατί ο καλλιτέχνης δεν είναι τίποτε άλλο, όπως έλεγε και η Μελίνα Μερκούρη, από φερέφωνο του λαού. Μου δόθηκε η ευκαιρία να πω όσα προβληματίζουν και εμένα. Αν μπορούσα να τα ρίξω όλα κάτω με μια χειροβομδίδα θα το έκανα.» Ο Μανώλης Μητσιάς γνωστός για την ευαισθησία του σε κοινωνικά ζητήματα τόλμησε να αντιταχθεί με τα δικά του μέσα σε όσα συμβαίνουν.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Public την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, μίλησαν οι δύο συνθέτες για την απόφασή τους να εκδώσουν αυτό το δίσκο, ο ερμηνευτής αλλά και ο στιχουργός, καθώς θέλανε να τονίσουν την ανάγκη να αγωνιστούν και να βγουν μπροστά και οι καλλιτέχνες. «Είχε παύσει για πολλά χρόνια να γράφουν τραγούδια οι συνθέτες για τα προβλήματα του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Νικολόπουλος. «Οι δημιουργοί έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, δεν εκδηλώνονται, δε γράφουν τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά δεν είναι για τα κόμματα αλλά για τον κόσμο».

«Τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν εν θερμώ και είναι αντί-λόγος προς τον όλεθρο που η αιμοσταγής τρόικα απεργάζεται για την πατρίδα και το λαό μας», είπε ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής. «Όλα ξεκίνησαν από ένα δώρο- αντίδωρο του φίλου μου Κώστα Μαρδά, όταν μου δώρισε το τελευταίο του ποιητικό έργο Αθήνα με θολό ποτάμι, όπου στο τέλος έχει ένα δίστιχο που με συγκλόνισε Τι τα φοράς τα άρματα/ αφού είναι προδομένα. Αυτό ήταν το έναυσμα που με έκαναν να ασχοληθώ εντατικά και να δημιουργηθεί η Δανεισμένη Πατρίδα»

Ο Μητσιάς απάντησε σε όποιον τους κατηγορεί ως λαϊκιστές τονίζοντας ότι και ο Μίκης Θεοδωράκης όταν έγραψε τη «Δραπετσώνα», η κατάσταση εκεί έκαιγε και ο κόσμος πεινούσε. Ο στιχουργός αναφέρθηκε εκτενέστατα στην πολιτική κατάσταση με πάθος και είπε ότι κανονικά θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο λαϊκιστικός ο δίσκος αυτός, καθώς σε τέτοιες δύσκολες εποχές πρέπει να αγωνιστούνε και να μη σωπαίνουν.

Εντέλει έθεσαν το ερώτημα ποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα έχουν το σθένος να παίξουν αυτά τα τραγούδια όταν όπως είπε ο Χρήστος Νικολόπουλος «Τα πρωτοκλασσάτα ραδιόφωνα δεν παίζουν ούτε Χατζιδάκι, ούτε Θεοδωράκη, ούτε Μπιθικώτση, ούτε Καζαντζίδη. Παλιά υπήρχε το αισθητήριο του παραγωγού, τώρα με τις playlist πληρώνεις για να παίξουν το τραγούδι σου. Εξαιρούνται τα κρατικά κανάλια. Επίσης, ακούνε μπουζούκι και βγάζουν σπυριά .» Ο Μητσιάς πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ούτε μία εκπομπή στην τηλεόραση να παρουσιάσει ο καθένας τα τραγούδια του.

Φωτογραφίες: Γιώργος Ποντικάκης


 

 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!