Ο Michail Sicas σε live στο Βερολίνο με τον περίφημο τραγουδοποιό Klaus Hoffmann

Ενθουσιώδεις οι κριτικές για τη συναυλία απο τον γερμανικό τύπο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο «δικός μας» ερμηνευτής και ηθοποιός Michail Sicas (Μιχάλης Σύκας), που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από το Ogdoo Music Group τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Σε αρχαίο νερό», μοιράστηκε στο Βερολίνο τη σκηνή με το πρότυπό του, διάσημο τραγουδοποιό Klaus Hoffmann.


Ο Michail Sicas επηρεασμένος από τον διάσημο Γερμανό τραγουδοποιό και ηθοποιό Klaus Hoffmann δημιούργησε το «Σε αρχαίο νερό», έναν δίσκο που βασίστηκε στη μουσική επιτυχιών του ινδάλματός του. Την πολύ δύσκολη απόδοση στα ελληνικά την ανέλαβε με επιτυχία ο εξαιρετικός στιχουργός Σταμάτης Γκίκας.

Ο Klaus Hoffmann συγκινημένος και εντυπωσιασμένος από την απόδοση των τραγουδιών του στην ελληνική γλώσσα από τον Μιχάλη τον κάλεσε στις αρχές του Μαρτίου να συμμετάσχει στη συναυλία του στο  “Bar jeder Vernunft” του Βερολίνου.

Οι δύο καλλιτέχνες έκλεισαν τη συναυλία τραγουδώντας ταυτόχρονα (!) τα ρεφραίν των τραγουδιών στα Ελληνικά και τα Γερμανικά εντυπωσιάζοντας το κοινό που τους αποθέωσε.

Παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσμασμα από το σχετικό δημοσίευμα της βερολινέζικης εφημερίδας Morgenpost:

[…] Βερολίνο. Το πρόγραμμα πλησιάζει προς το τέλος του. Ο Βερολινέζος τραγουδοποιός Klaus Hoffmann μόλις επέστρεψε, για άλλη μία σειρά εμφανίσεων, με το πρόγραμμά του "Leise Zeichen" (“Χαμηλόφωνα Σημάδια”) στη σκηνή του “Bar jeder Vernunft”.

Παραπάνω από δύο ώρες γεμάτες συγκινητικά τραγούδια και χιουμοριστικές ιστορίες καταλήγουν σε ένα φινάλε - έκπληξη: καλεί τον Έλληνα τραγουδιστή Michail Sicas (Μιχαήλ Σικά) στη σκηνή και μαζί τραγουδούν το «Σαν να ‘ταν τίποτα» ("Als wenn es gar nichts wär”) και το «Καλημέρα Αθήνα» ("Morjen Berlin”).

Ο ένας στα γερμανικά, ο άλλος στα ελληνικά. Και μέσα από την ελληνική γλώσσα, τα τραγούδια αποκτούν μια εντελώς νέα, δική τους υπόσταση. Ο Sicas, τραγουδιστής και ηθοποιός που ζει στην Ελβετία, είναι μεγάλος θαυμαστής του Klaus Hoffmann εδώ και πολλά χρόνια.

Για μακρύ χρονικό διάστημα, τον τριγύριζε η ιδέα να πει τραγούδια του Hoffmann  στα ελληνικά, πράγμα που άργησε να πάρει σάρκα και οστά, δεδομένης της παντελούς έλλειψης συγγένειας ανάμεσα στις δύο γλώσσες.

Το περασμένο φθινόπωρο, το φιλόδοξο αυτό έργο τελικά πραγματοποιήθηκε και με τον τίτλο “Σε Αρχαίο Νερό“, ο Michail Sicas παρουσίασε ένα άλμπουμ με 13 τραγούδια του Hoffmann γεμάτα από Μεσογειακή μελαγχολία, συμπεριλαμβανομένου του "Blind Katharina", το οποίο στην ελληνική εκδοχή του (“Τυφλή Κατερίνα”) ακούγεται σαν ένα κλασικό ελληνικό τραγούδι.

Ο Hoffmann τον ρωτά πώς γεννήθηκε η ιδέα να τραγουδήσει τα τραγούδια του στα ελληνικά. Ο Sicas απαντά ότι, όπως ο Jacques Brel είναι για τον Hoffmann ένα σπουδαίο πρότυπο της γενιάς του, έτσι και ο Hoffmann είναι ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς και δικό του πρότυπο.

Στο “Σαν να ‘ταν τίποτα", εναλλάσσονται στα κουπλέ ο καθένας στη γλώσσα του, το δε ρεφραίν τραγουδούν συγχρόνως και στις δύο γλώσσες. Ένας συναρπαστικός συνδυασμός! Τα χειροκροτήματα είναι θερμά γι΄αυτήν την ασυνήθιστη συμμετοχή.

Πολλοί στο κοινό θα ήθελαν να ακούσουν περισσότερα τραγούδια. Μόνος πλέον στη σκηνή ο Klaus Hoffmann οδηγεί τη βραδιά προς το φινάλε της, συνοδευόμενος από τον δεξιοτέχνη πιανίστα του, Hawo Bleicher. […]

(Απόσπασμα από το άρθρο: “Ein Vollblut-Entertainer mit gefühlvollen Passagen” του Peter E. Müller στην βερολινέζικη εφημερίδα Morgenpost 07/03/18)

O Klaus Hoffmann είναι διάσημος βραβευμένος Γερμανός ηθοποιός και τραγουδοποιός, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερα από 30 άλμπουμ.

Είναι ο άνθρωπος που έκανε γνωστό στη Γερμανία τον περίφημο Γάλλο τραγουδοποιό Jacques Brel.

Ο Hoffmann παρουσίασε το πρόγραμμά του "Klaus Hoffmann singt Jacques Brel" στο Maison Heinrich Heine στο Παρίσι στις 9 Οκτωβρίου 2008, την 30ή επέτειο από το θάνατο του Jacques Brel.

Ο Hoffmann τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη χώρα μας και σύντομα σκοπεύει να πραγματοποιήσει εδώ σειρά ζωντανών εμφανίσεων.

Eίμαστε περήφανοι για την παρουσία του Μιχάλη Σύκα στο Βερολίνο και τις ενθουσιώδεις κριτικές που τη συνόδευσαν!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!