«Κόκκινο, γράφουμε»: Το νέο βιβλίο του ηχολήπτη Γιάννη Παπαϊωάννου

(PHOTOS) Οι άνθρωποι φεύγουν και τα γραπτά μένουν. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν σημεία αναφοράς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/02/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τοίχοι του Polis Art γέμισαν εξώφυλλα βινυλίων σε μια αναβίωση των ιστορικών ηχογραφήσεων στις οποίες έλαβε μέρος ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Αφορμή ήταν η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του πολύπειρου ηχολήπτη της Columbia «Κόκκινο, γράφουμε», από τις εκδόσεις Φίλντισι. Ιστορίες με ιδιαίτερη γοητεία δίπλα στους μεγάλους του ελληνικού τραγουδιού, όπως τις αφηγείται ο Γιάννης Παπαϊωάννου.

Το Μεγάλο Μας Τσίρκο, ο Μεγάλος Ερωτικός, Στο Δρόμο (Σφέτσας - Γώγου), Τα Παράλογα, Θέλω Να Τα Πω, Η Ζωή Μου όλη, Δοξάστε Με, Το Μινόρε Της Αυγής, Πρώτο Βράδυ Στην Αθήνα, Βυζαντινός Εσπερινός, Θητεία, Λιλιπούπολη, Εμφύλιος Έρωτας, Θεσσαλικός Κύκλος, Άγιος Φεβρουάριος, Τα Νησιώτικα, Τα Τραγούδια Της Παρέας, Η Νύχτα Θέλει Έρωτα… και πόσοι ακόμη δίσκοι που ξυπνούν μνήμες, χαρές και πόνους, που όλοι ξεκίνησαν από… Κόκκινο, γράφουμε.

«Η Σίσσυ Καπλάνη πήρε το ρίσκο κι έκανε το βιβλίο αναλαμβάνοντας την επιμέλεια», όπως μας πληροφόρησε η ραδιοφωνική παραγωγός Μαρίνα Λαχανά που συντόνισε το πάνελ της εκδήλωσης την οποία προλόγισε ο ασυναγώνιστος Βασίλης Χατζηιακώβου, οικοδεσπότης του χώρου με μακρά θητεία και γνώση στο χώρο του βιβλίου.

«Αγαπούμε πολύ το τραγούδι σ’ αυτό τον τόπο, αλλά αυτό δεν έχει μεταφερθεί στο χώρο του βιβλίου. Όμως οι άνθρωποι φεύγουν και τα γραπτά μένουν. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν σημεία αναφοράς. Άρα οι μαρτυρίες έχουν μια διαχρονικότητα. Το τραγούδι μεταφέρει μνήμες. Και τις χαρές και τις λύπες. Το βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάννου τα συνδυάζει όλα αυτά», όπως είπε ο ερευνητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Μπαλαχούτης αναφερόμενος στην έκδοση αυτή καταλήγοντας με τα λόγια του συνθέτη και συνονόματου του συγγραφέα Γιάννη Παπαϊωάννου: «Η μεγαλύτερη τρέλα στη ζωή του καθενός είναι να μην έχει τρέλα».

Η εμπειρία του Γιάννη Παπαϊωάννου πίσω από την κονσόλα ξεκινά πολλά χρόνια πριν και ψάχνοντας στη δισκοθήκη εντόπισα το όνομά του στο οπισθόφυλλο του πρώτου ομώνυμου δίσκου των Socrates Drank The Conium, το 1971 όπου αναφέρεται ως βοηθός ηχολήπτη!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συνάδελφοι ηχολήπτες του συγγραφέα με προεξέχων τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, όπως και o Βασίλης Παναγιωτόπουλος από την Columbia, μουσικοί και φίλοι του Γ. Παπαϊωάννου.

Στο τέλος της βραδιάς ο Γιάννης Νικολάου μαζί με τον Μάριο Κώστογλου ερμήνευσαν όμορφα τραγούδια.

Φωτογραφίες: Γ. Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!