Ακούσαμε τον Jan Garbarek στο Ηρώδειο

Αυτός και οι συνεργάτες του θύμισαν στο αθηναικό κοινό τι σημαίνει μεγάλη μουσική
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
23/06/2022
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μαγική η χθεσινοβραδινή βραδυά στο Ηρώδειο. Ο master της jazz, o Jan Garbarek, συνοδευόμενος από τους μακροχρόνιους μουσικούς του συντρόφους, τον Rainer Bruninghaus στο πιάνο, τον μπασίστα από την Βραζιλία Yuri Daniel και τον εντυπωσιακό μάγο των κρουστών από την Ινδία Trilok Gurtu θύμισαν στο αθηναικό κοινό τι σημαίνει μεγάλη μουσική.

Καθένας μοναδικός μουσικός στο είδος του, έπαιξαν μουσική, αυτοσχεδίασαν, μοιράστηκαν ένα ΄΄σφικτό΄΄ πρόγραμμα σε ίσα μέρη. Συντροφικά θα έλεγε κανείς, χωρίς καμμιά διάθεση να ξεπεράσει ο ένας τον άλλο, οι τέσσερεις σπουδαίοι μουσικοί σκόρπισαν τους σπινθήρες του ταλέντου τους σε ένα πρόγραμμα που εκτός από συγκίνηση, ήθελε να χαρίσει στο κοινό του Ηρωδείου και αυτό που λέμε επικοινωνία μέσα από την μουσική. Χωρίς καμμιά διάθεση εντυπωσιασμού, έπαιξαν απλά, με τον τρόπο που η απλότητα συμπεριλαμβάνει την σπουδαία μουσική. Προσωπική εντύπωση, αλλά πιστεύω ότι ο Trilok Gurtu είναι ο καλύτερος κρουστός που έχω ακούσει στη ζωή μου. Κι έχω ακούσει πολλούς. Εβγαζε μουσική είτε έπαιζε στα ντράμς του, είτε χτυπώντας τα κρουστά, είτε ,με ένα εντελώς πρωτόγονο τρόπο, με ότι αντικείμενο έβρισκε μπροστά του.

Οσο για τον Jan Garbarek φαίνεται πως η μόνη σταθερά του είναι το καλλιτεχνικό του «σπίτι», το Jan Garbarek Group, το Κουαρτέτο με τον Rainer Brüninghaus, τον Yuri Daniel και τον Trilok Gurtu, τον Ινδό «βασιλιά» ντράμερ. Είναι για αυτόν ένα είδος οικογένειας: μια ένωση πιστών συντρόφων, που κανείς δεν πρέπει να αργοπορεί και όταν όλη η ενέργεια επικεντρώνεται στα βασικά μόνο τότε δημιουργείται ο χώρος για να αναπτυχθεί ο ήχος του σαξόφωνου του Garbarek.

Μας χάρισαν μια μοναδική βραδιά, γεμάτη ενέργεια, γεμάτη ένταση, μελωδίες και ένα ΄΄ασυναίσθητο΄΄ άρωμα αυτοσχεδιασμού, στοιχείο καταλυτικό στην μουσική τους εμπειρία.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!