Αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο στη Σαλονίκη

(VIDEO - PHOTOS - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ) Το μεγάλο αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο από τις Χορωδίες και την Ορχήστρα «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«…με τους φίλους τους παλιούς και τους καινούργιους…»


«Μ' αεροπλάνα και βαπόριακαι με τους φίλους τους παλιούς, αλλά και πολλούς καινούριους», την Δευτέρα 13 Μαρτίου οι Χορωδίες και η Ορχήστρα του Πολιτιστικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του άοκνου και μεθοδικού μαέστρου Χρυσόστομου Σταμούλη, υποδέχθηκαν τον Διονύση Σαββόπουλο, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συνοδοιπόροι τραγουδιστές ο Μανώλης Χατζημανώλης (ο οποίος έπαιξε και τρομπέτα), ο Γιώργος Καλογήρου και ο Γιάννης Κουλούσιας, ενώ συμμετείχαν η Μεικτή & Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς και η ορχήστρα που αποτελούσαν οι μουσικοί: Στέλλα Αβραμίδου (φλάουτο, φλογέρες), Ηλίας Βελλής (μπουζούκι), Κωνσταντίνος Δημηνάκης (πιάνο), Δάνης Κουμαρτζής (μπάσο), Στέφανος Κωφίδης (κρουστά), Μάριος Μακρής & Oδυσσέας Τάσιου (κιθάρα), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν), Χρήστος Τάσιος (τύμπανα). Η ενορχήστρωση και η χορωδιακή επεξεργασία των τραγουδιών έγιναν από τον Κωνσταντίνο Δημηνάκη, ο οποίος ήρθε από τη Βιέννη αποκλειστικά για τη συναυλία, η διδασκαλία της Μεικτής Χορωδίας «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» από τον Χρυσόστομο Σταμούλη, με τη βοήθεια της Ευτυχίας Βογιατζή και του Οδυσσέα Τάσιου, ενώ η διδασκαλία της Παιδικής Χορωδίας «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» και της Μεικτής & Παιδικής Χορωδίας Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου έγινε από την Ιωσηφίνα Κατωφλίδου. Τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς διηύθυνε ο Γιάννης Κούκας. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο φινάλε της συναυλίας επάνω στη σκηνή ήταν, περίπου, 250 μουσικοί και χορωδοί.
sav343.jpg
Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια επιλογή από τα γνωστότερα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου, αλλά και μια σειρά από κομμάτια άλλων δημιουργών, που πέρασαν στη δισκογραφία και με τη δική του φωνή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η χορωδιακή προσέγγιση κάποιων τραγουδιών, σε ένα ρεπερτόριο, που, είναι αλήθεια πως, δεν έχουμε συνηθίσει να το ακούμε με αυτή τη μορφή.

Ήδη πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάσαμε ένα απόσπασμα με τον Σαββόπουλο να τραγουδά το «Που ’ναι τα χρόνια» του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Άκου Δασκαλόπουλου, τιμώντας έτσι τη μνήμη του συνθέτη που έφυγε από τη ζωή στις 12 του Μάρτη του 2005.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε επίσης, η αφιέρωση του τραγουδιού «Άδεια μου αγκαλιά» από τον Χρυσόστομο Σταμούλη, σε τέσσερα μέλη της χορωδίας που έφυγαν αναπάντεχα από τη ζωή, τον τελευταίο χρόνο, σε ηλικία από 30 έως 42 ετών…

Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Χρήστος Δόκαλης, εκ μέρους του συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος», απένειμε στον Διονύση Σαββόπουλο - σαν ένα μικρό αντίδωρο - ένα κεραμικό αντίγραφο από τα ευρήματα της Πέλλας, στο οποίο οι αρχαιολόγοι έδωσαν τον τίτλο «Έρως και ψυχή». (Το σχετικό απόσπασμα υπάρχει στο τελευταίο video).

Η Φιλαρμονική της Καλαμαριάς


Στα δυο τελευταία κομμάτια η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κούκα, έβαλε το δικό της «χρώμα» στην εκδήλωση. Σαν μέλος της από το 1984 (αν και τα τελευταία χρόνια συμμετέχω αραιότερα), δεν μπορώ παρά να μη συγκινούμαι, όταν βλέπω τα μουσικά μου «αδέλφια», να βάζουν το δικό τους «λιθαράκι», σε εκδηλώσεις σαν κι αυτή, στο πλευρό καλλιτεχνών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Και η «περαντζάδα» των φωτογράφων


Μοναδική «παραφωνία» στην εκδήλωση, όπως θα διαπιστώσετε και από τα τρία video που ακολουθούν, η διαρκής «περαντζάδα» των φωτογράφων - και όχι μόνο - στους διαδρόμους της αίθουσας και η παρατεταμένη στάση τους μπροστά από το κοινό, αδιαφορώντας για τα «νώτα» τους, προκειμένου να απαθανατίσουν τις στιγμές…

To πρόγραμμα της συναυλίας


1. Γεννήθηκα στη Σαλονίκη | Καλογήρου - Κουλούσιας - Χατζημανώλης - Μεικτή Χορωδία & Παιδική Χορωδία
2. Σαν τον Καραγκιόζη | Χατζημανώλης - Κουλούσιας - Καλογήρου - Μεικτή & Παιδική Χορωδία
3. Θεία Μάρω | Χατζημανώλης - Παιδική Χορωδία
4. Η συννεφούλα | Κουλούσιας - Μεικτή & Παιδική Χορωδία
5. Μια θάλασσα μικρή | Μεικτή Χορωδία
6. Θαλασσογραφία | Χατζημανώλης - Μεικτή Χορωδία
7. Η συγκέντρωση της ΕΦΕΕ | Κουλούσιας
8. Είδα την Άννα κάποτε | Καλογήρου - Μεικτή Χορωδία
9. Λαϊκός τραγουδιστής | Καλογήρου - Μεικτή Χορωδία
10. Παράβαση | Καλογήρου - Μεικτή Χορωδία
11. Ήλιε, ήλιε αρχηγέ | Κουλούσιας - Μεικτή Χορωδία
12. Τσάμικος | Χατζημανώλης - Καλογήρου - Μεικτή Χορωδία
13. Άγγελος εξάγγελος | Χατζημανώλης
14. Τι έπαιξα στο Λαύριο | Χατζημανώλης - Μεικτή Χορωδία
15. Οι θαλασσινοί (Γιώργος Ζαμπέτας - Στέλιος Γεράνης) Καλογήρου - Μεικτή Χορωδία
16. Άδεια μου αγκαλιά (Nick Cave - Διονύσης Σαββόπουλος) Χατζημανώλης - Μεικτή Χορωδία
17. Ήρθε βοριάς ήρθε νοτιάς (Μάνος Χατζιδάκις - Γιάγκος Αραβαντινός) Καλογήρου
18. Φεύγω (Ορφέας Περίδης) Κουλούσιας - Μεικτή Χορωδία
19.Χάρτινο το φεγγαράκι (Μάνος Χατζιδάκις - Νίκος Γκάτσος) Καλογήρου - Μεικτή Χορωδία
20. Και τι ζητάω (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Γιάννης Γεωργακόπουλος) Χατζημανώλης - Μεικτή & Παιδική Χορωδία
21. Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη | Καλογήρου - Μεικτή Χορωδία
22. Μη μιλάς άλλο γι αγάπη | Χατζημανώλης - Μεικτή & Παιδική Χορωδία
23. Ζεϊμπέκικο | Σαββόπουλος - Μεικτή Χορωδία

24. Μαύρη θάλασσα | Λιανοχορταρούδια (Παραδοσιακό) Σαββόπουλος - Όλοι
25. Σου μιλώ και κοκκινίζεις | Σαββόπουλος - Όλοι
26. Που ’ναι τα χρόνια (Σταύρος Κουγιουμτζής - ΆκοςΔασκαλόπουλος) Σαββόπουλος - Όλοι
27. Ας κρατήσουν οι χοροί | Σαββόπουλος - Όλοι
28. Σαν τον Καραγκιόζη | Σαββόπουλος - Όλοι
(Σε όσα τραγούδια δεν αναγράφονται οι δημιουργοί, η μουσική και οι στίχοι είναι του Διονύση Σαββόπουλου).

Οι φωτογραφίες από τη γενική πρόβα και τη συναυλία είναι του Μόσχου Γκουτζιούδη και του Δημοσθένη Τσαβδαρίδη και προέρχονται από το προφίλ του Χρυσόστομου Σταμούλη στο facebook.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!