Βραβείο "Leonardo Da Vinci" στον Σαντιάγο Καλατράβα

Την ώρα που το στέγαστρο του ΟΑΚΑ... «καταρρέει»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/10/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Μπιενάλε Τέχνης και Ντιζάιν της Φλωρεντίας θα τιμήσει με το βραβείο Leonardo da Vinci Lifetime Achievement τον Santiago Calatrava θεωρώντας τον «έναν από τους πλέον επιδραστικούς αρχιτέκτονες της εποχής μας».

Η μπιενάλε της Φλωρεντίας σημειώνει ότι το βραβείο είναι επίσης αναγνώριση του «τολμηρού πειραματισμού του» και της ικανότητάς του να συνδυάζει τέχνη και αρχιτεκτονική. Επιπροσθέτως, για να τιμήσει τη μακρόχρονη, διάσημη καριέρα του θα αφιερώσει ολόκληρο περίπτερο στο έργο του. Ο αρχιτέκτονας, που είναι και γλύπτης, αναμένεται να παραστεί στην τελετή απονομής στις 19 Οκτωβρίου και να κάνει και ομιλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης (https://www.instagram.com/p/CtMi30BMEV0/).

«Ένας από τους πλέον επιδραστικούς αρχιτέκτονες της τελευταίας πεντηκονταετίας, ο Calatrava είναι μια ηγετική φιγούρα σε μια αρχιτεκτονική που σέβεται τις δυνάμεις που διαπερνούν τις κατασκευές του, τις οποίες ενίοτε συλλαμβάνει με απαιτητικές λύσεις ως προς τη φόρμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση για το βραβείο.

«Ο Ισπανός αρχιτέκτονας έχει υλοποιήσει γέφυρες, υποδομές, συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα στη διάρκεια μιας καριέρας κοσμημένης με μεγάλες επιτυχίες, όχι μόνον ως αρχιτέκτονας αλλά επίσης και ως καλλιτέχνης ικανός να εκφράζεται μέσω διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής και της γλυπτικής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Μπιενάλε Τέχνης και Ντιζάιν της Φλωρεντίας.

Επίσκεψη στον επίσημο λογαριασμό στο Instagram του Santiago Calatrava (https://www.instagram.com/calatravaofficial/) μας θυμίζει κάποια από τα επιτεύγματά του.

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα...

Εντείνονται οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή μετά την είδηση ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας στο στέγαστρο Καλατράβα, με συνέπεια το ΟΑΚΑ να αναστείλει κάθε λειτουργία του για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκίνησε έρευνα σε βάθος πενταετίας για το στέγαστρο, ενώ θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ. Το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο, διαμηνύει η κυβέρνηση, για το μεγαλύτερο στάδιο στη χώρα, που «βούλιαζε» διαρκώς από κόσμο, φιλοξενώντας αγώνες, συναυλίες και πολλές άλλες δραστηριότητες. Ένα στάδιο που κρίθηκε επικίνδυνο, μ’ ένα από τα εύλογα ερωτήματα να είναι επί πόσο καιρό κινδύνευαν οι άνθρωποι που το επισκέπτονταν.

Την ίδια στιγμή, το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε δεύτερη μελέτη, ενώ ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης θα ερευνήσει σε βάθος πενταετίας, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου, το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα είναι, μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα θα αφορά:
  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή
Οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού Σταδίου έχουν αποκλείσει με κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στεγάστρου Καλατράβα, για λόγους ασφαλείας.

Οι καταγγελίες

Όσον αφορά στις καταγγελίες για λάθη που έγιναν στο ΟΑΚΑ, αρχικά να σημειωθεί ότι κατά καιρούς είχαν εγκριθεί σχετικά με την τωρινή υπόθεση κονδύλια. Η ελληνική πλευρά, όταν διεκδικούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ είναι έτοιμες και δεν χρειάζονται εργασίες. Στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα…

Ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε πει ότι αν γνώριζαν ότι το έργο είναι τόσο πολύπλοκο ίσως και να μην το έκαναν.

Το 2005, έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένας γερμανικός οίκος είχε διαπιστώσει κακοτεχνίες χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά σε θέμα στατικότητας.

Από την άλλη, ο κατασκευαστής των στεγάστρων, ο διεθνώς γνωστός και βραβευμένος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Σαντιάγο Καλατράβα, είχε αφήσει στην Αθήνα ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για την συντήρηση των στεγάστρων του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, έχασαν αυτές τις τόσο πολύτιμες οδηγίες.

Το 2006-2007 υπογράφτηκε σύμβαση για την συντήρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με τη Hochtief.

Πρόκειται για μια σύμβαση που εν μέρει υλοποιήθηκε, αλλά το παράξενο είναι ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτή.

Την περίοδο 2008-2009 έκανε τεχνικό έλεγχο μια γερμανική εταιρία, η οποία παρέδωσε και αναλυτικές οδηγίες, μέσα από τις οποίες προβλεπόταν συντήρηση δυο φορές τον χρόνο. Καμιά από αυτές τις συντηρήσεις δεν έγιναν, παρά μόνο το 2014, όταν περιφερειάρχης ήταν ο Γιάννης Σγουρός.

Τότε είχε εγκριθεί ένα ποσό για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που είχαν γίνει στο Τείχος των Εθνών στο ΟΑΚΑ. Επρόκειτο, βέβαια, για μια κατασκευή που δεν είχε καμιά σχέση με τα δυο στέγαστρα. Όταν το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας το 2021, προβλέφθηκαν συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση του συγκροτήματος.

Από αυτά, τα 22,3 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν την συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα.

Προβλήματα και σε άλλα έργα του;

Ο 72χρονος Ισπανός έχει δημιουργήσει πολλά ακόμα εντυπωσιακά έργα ανά τον κόσμο με κάποια από αυτά να παρουσιάζουν επίσης προβλήματα με αποτέλεσμα μερικοί δήμοι να οδηγήσουν τον φημισμένο αρχιτέκτονα στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, στη Βαλένθια 8 χρόνια μετά τα εγκαίνια της Πόλης των Τεχνών και της Επιστήμης, κομμάτια της πρόσοψης του κτηρίου της όπερας, Λευκός Ελέφαντας κατέρρευσαν εξαιτίας των ανέμων.

Προβλήματα είχε και η γέφυρα που σχεδίασε για τη Βενετία. Ο δήμος της πόλης και ο αρχιτέκτονας ήρθαν αντιμέτωποι στα δικαστήρια καθώς πολλοί τουρίστες από το πρώτο κιόλας 20ήμερο της λειτουργίας της βρέθηκαν στο νοσοκομείο με σπασμένους αστραγάλους.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!