Πέθανε η Μίλβα

Αγαπητή στην Ελλάδα από την συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μίκη Θεοδωράκη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η Μίλβα άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 82 ετών, στο σπίτι της στο Μιλάνο

Η σπουδαία Ιταλίδα ερμηνεύτρια με την παγκόσμια αναγνώριση αντιμετώπιζε εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και στην Ελλάδα μέσα από την συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο και το τραγούδι «Θάλασσα» σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου μέσα από το δίσκο Volpe D'Amore - Αλεπού Της Αγάπης (1994).

Αρκετά χρόνια νωρίτερα είχε προηγηθεί μια συνεργασία της διάσημης ιταλίδας τραγουδίστριας με τον Μίκη Θεοδωράκη: Milva Von Tag Zu Tag Mikis Theodorakis. Το 1978 το Was ich denke και με ελληνικό ρεπερτόριο στα γερμμανικά, έγινε το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ στη Γερμανία. Επίσης ο 1981 συνεργάστηκε με το Βαγγέλη Παπαθανασίου.
 
Γεννημένη στις 17 Ιουλίου του 1939 στην επαρχιακή, ιταλική πόλη Γκόρο, η Μίλβα (από την ένωση των δύο ονομάτων της Μαρία Ίλβα) ήταν είναι γνωστή και ως La Rossa, κυρίως λόγω των εμβληματικών κατακόκκινων μαλλιών της, αλλά και για τις αριστερές της απόψεις, τις οποίες χωρίς φόβο εξέφραζε σε αμέτρητες περιπτώσεις και συνεντεύξεις της.

To 1961 κάνει ουσιαστικα το επίσημο ντεμπούτο της στη μουσική μέσα από τη συμμετοχή στο Σανρέμο, τραγουδώντας το «Il mare nel cassetto».

Τη δεκαετία του 1970 η Μίλβα θα τραγουδήσει στο Μιλάνο κοντά στον σκηνοθέτη Τζιόρτζιο Στρέλερ στην «Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρολτ Μπρέχτ σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Το 1990 επιστρέφει στο Σανρέμο με το τραγούδι «Sono felice» και φτάνει τέταρτη και ξαναδοκιμάζει για την πρωτιά τρία χρόνια αργότερα με το συγκλονιστικό Uomini Adosso, με το οποίο δεν καταφέρνει καν να φτάσει στον τελικό, αλλά σημειώνει μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Στη χώρα μας η συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο αποθεώνεται και συμμετέχει ως guest star σε γνωστές ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές.
 
H Μίλβα επί πέντε δεκαετίες ηχογράφησε περίπου 100 δίσκους (στούντιο album και live) σε διάφορες γλώσσες και έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες της γης.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και το ΄90 συνεργάστηκε με τον ανανεωτή του αργεντίνικου τάγκο Άστορ Πιατσόλα, τραγούδησε γαλλικό chanson ενώ νωρίτερα συνεργάστηκε αποδοτικά και με τον Ένιο Μορικόνε.

Ήταν η μόνη Ιταλίδα καλλιτέχνης στη σύγχρονη εποχή που ταυτόχρονα της είχαν αποδοθεί τιμές: Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (Παρίσι, 11 Σεπτεμβρίου 2009), Διοικητής του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας (Ρώμη, 2 Ιουνίου 2007), Αξιωματικός του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Βερολίνο, 2006) και Αξιωματικός του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας (Παρίσι, 1995).

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί.
oarwmnucss5e08f75badb7d
Όπως είχε δηλώσει και η ίδια:

«Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου. Όλη μου τη ζωή ζούσα υπό πίεση, εργάστηκα υπερβολικά. Θέλω να ταξιδέψω τον κόσμο, να ακούσω καινούργιες μουσικές και να γνωρίσω διαφορετικές θρησκείες. Μέχρι τώρα ταξίδευα μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Δεν είχα ποτέ χρόνο να γνωρίσω πραγματικά τις χώρες και τους ανθρώπους. Όλα γύριζαν μόνο γύρω από το τραγούδι. Δυστυχώς ο χρόνος κυλά γρήγορα και δεν προλαβαίνεις να τον αξιοποιήσεις».
R 3625113 1364506182 1811.jpeg
Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ανέφερε για την απώλειά της: «Η Μίλβα ήταν μια από τις πιο έντονες ερμηνεύτριες του ιταλικού τραγουδιού. Η φωνή της προκαλούσε έντονα συναισθήματα σε ολόκληρες γενιές. Ήταν μια μεγάλη Ιταλίδα, μια καλλιτέχνις που ξεκίνησε από τη γενέτειρά της για να ανέβει στις διεθνείς σκηνές».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!