Charlie Hebdo: «Μουλάδες, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε»

Tο επετειακό τεύχος oχτώ χρόνια από τότε που η σατιρική εφημερίδα δέχτηκε τρομοκρατικές επιθέσεις
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το νέο τεύχος της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 7 Ιανουαρίου.

Η κυκλοφορία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμπληρώνονται οχτώ χρόνια από τότε που η σατιρική εφημερίδα δέχτηκε τρομοκρατικές επιθέσεις ως αντίποινα για τις γελοιογραφίες της που θεωρήθηκαν προσβολή για τον προφήτη Μωάμεθ.

Τότε δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρο τον πλανήτη.

Το πρωτοσέλιδο της νέας έκδοσης είναι αφιερωμένο αυτή τη φορά στο μαζικό κύμα διαμαρτυρίας των Ιρανών πολιτών εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ. 
charlie hebdo cover
«Μουλάδες, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε»

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται μια ολόγυμνη γυναίκα με τα πόδια ορθάνοιχτα και τους μουλάδες να κάνουν ουρά για να μπουν στο σώμα της, φέροντας ως τίτλο «Μουλάδες, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε».

Εκφράζοντας έτσι την υποστήριξη του Charlie Hebdo στους Ιρανούς πολίτες που τους τελευταίους μήνες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην ολοκληρωτική πολιτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Η 22χρονη Μαχσά συνελήφθη στις 16 Σεπτεμβρίου από την «αστυνομία ηθών» της Τεχεράνης για παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους.

Μετά τον θάνατο της 22χρονης, εκατοντάδες γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους καίγοντας τις μαντίλες τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παράλληλ, οι αρχές του Ιράν, προσπάθησουν να καταστείλουν άμεσα κάθε είδους κινητοποίηση, επιστρατεύοντας οποιδήποτε διαθέσιμο μέσο.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, τουλάχιστον 503 άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους από τα πυρά των ιρανικών αρχών επειδή συμμετείχαν.

Διεθνής διαγωνισμός για την καλύτερη γελοιογραφία σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος
charlie hebdo 1
Το Charlie Hebdo πριν από ένα μήνα προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την καλύτερη γελοιογραφία σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος συγκεντρώνοντας μάλιστα πάνω από 300 σκίτσα από διάφορες χώρες: Ιράν, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σενεγάλη, Αυστραλία κ.α.

Η Le Monde αναφέρει χαρακτηριστικά πως, η εφημερίδα Charlie Hebdo απάντησε στο θεοκρατικό καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ και τις δράσεις του με διεθνή διαγωνισμό.

Για να επιλεγεί το καλύτερο εξώφυλλο, οι οδηγίες ήταν απλές: η γελοιογραφία να είναι όσο το δυνατόν πιο «αστεία και κακή».

Η προτροπή της διεύθυνσης της εφημερίδας

«Οι σκιτσογράφοι και οι γελοιογράφοι έχουν καθήκον να βοηθήσουν τους Ιρανούς καθώς αγωνίζονται για την ελευθερία τους, γελοιοποιώντας αυτόν τον θρησκευτικό ηγέτη που αντιπροσωπεύει το παρελθόν και ρίχνοντάς τον στον κάδο σκουπιδιών της ιστορίας».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!