Γιάννης Μαρκόπουλος – Τα πρώτα μου τραγούδια

Οι πρώτες, σπάνιες ηχογραφήσεις του σπουδαίου δημιουργού
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/03/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σαν σήμερα…

Στις 18 Μαρτίου 1939 γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Γιάννης Μαρκόπουλος...

Το «κοριτσάκι» και η «Βαγιά»

Η διαδρομή του Γιαννη Μαρκόπουλου στην ελληνική μουσική ξεκίνησε από το Ωδείο της Ιεράπετρας, όπου πήρε τα πρώτα του μαθήματα στη θεωρία της μουσικής και στο βιολί. Το 1956 συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui, ενώ την ίδια εποχή εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές.

Λίγα χρόνια μετά, τον Οκτώβρη του 1960, ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε τα δυο πρώτα του τραγούδια, με ερμηνευτή τον, αγνώστων λοιπών στοιχείων, Γιάννη Βασιλούνη, που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών από τη Fidelity του Αλέκου Πατσιφά (7115). Δυο τραγούδια με στοιχεία από το «ελαφρό» τραγούδι της εποχής.

Το πρώτο ήταν «Το κοριτσάκι» με στίχους του Νότη Περγιάλη, γραμμένο σε καλαματιανό ρυθμό.

Το άλλο τραγούδι με τον Γιάννη Βασιλούνη ήταν η «Βαγιά» (ή «Βάγια»), σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.

Η «Βαγιά» έγινε περισσότερο γνωστή, όταν, το 1985, συμπεριλήφθηκε στο lp με τη ζωντανή ηχογράφηση της ιστορικής συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο «Κεντρικόν» τον Μάρτη του 1961. Στη συναυλία αυτή το τραγούδι ακούστηκε από τον Τέρη Χρυσό.

Στις αφηγήσεις του, που είναι καταγεγραμμένες στο ξεχωριστό κανάλι του στο youtube, ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται σχετικά:

“Σε εκείνες τις συναυλίες τής Ελαφράς Ορχήστρας τού ΕΙΡ, εποχή γύρω στο ‘60, το μουσικό τμήμα τής Κρατικής Ραδιοφωνίας και η προϊσταμένη του η Κίττυ Σολομού, συνήθιζαν να προτείνουν μαζί με τους ήδη γνωστούς τραγουδιστές, και κάποιους καινούργιους που έδειχναν να έχουν τα προσόντα.

Στις συναυλίες τού Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο «Κεντρικόν» στις 20 και 22 Μαρτίου τού 1961, ο νέος τραγουδιστής λεγόταν Τέρης Χρυσός και τον είχε επιλέξει ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης. «Ξαφνιάστηκα όταν μού τηλεφώνησαν απ’ το γραφείο τής κυρίας Σολομού, για να μου πουν ότι είχε προτείνει ο Μίκης να είμαι εγώ η νέα φωνή στις συναυλίες του» θυμάται τώρα ο Τέρης στην άλλη άκρη τής γραμμής.

Ο Τέρης εμφανιζόταν τότε σαν τραγουδιστής ορχήστρας στο χειμωνιάτικο «Κήπο τού Μουσείου», δημοφιλές κεντράκι στον περίβολο τού Αρχαιολογικού Μουσείου τής Πατησίων. Και ο Μίκης που πήγαινε συχνά εκεί για να συναντά τον Μανώλη Χιώτη με τον οποίο συνεργαζόταν, τον Τέρη τον είχε ξεχωρίσει. «Ο Χιώτης θα έπαιζε μπουζούκι και στις δύο συναυλίες» μού λέει στο τηλέφωνο καθώς μιλάμε ο Τέρης, «και θα τραγουδούσαν Μπιθικώτσης, Μαίρη Λίντα, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα. Θα συμμετείχε επίσης σαν guest star ο Μάνος Χατζιδάκις».

Το τραγούδι που θα έλεγε ο Τέρης Χρυσός το είχε γράψει ένας νέος και ακόμη άγνωστος συνθέτης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος πάνω σε στίχους τού ποιητή Νίκου Γκάτσου και είχε τίτλο «Η Βάγια».

Από κάποιους συλλέκτες η ραδιοφωνική ηχογράφηση εκείνων των συναυλιών διασώθηκε ευτυχώς και βγήκε και σε δίσκο. Εμείς θα σταθούμε στην «Βάγια». Μαρκόπουλος, Γκάτσος οι δημιουργοί, μαέστρος Θεοδωράκης, Τέρης Χρυσός τραγούδι. Παρουσιάζει η Μάρω Κοντού”.


«Νανούρισμα... σ’ένα ψηλό καμπαναριό»

Στο ίδιο ηχητικό κλίμα ήταν και τα δυο επόμενα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου κι αυτά με στίχους του Νότη Περγιάλη και του Νίκου Γκάτσου, που ηχογραφήθηκαν με ερμηνευτή τον Αλέκο Πάντα και κυκλοφόρησαν τον Γενάρη του 1961 σε δίσκο 45 στροφών Fidelity (7132). Στην ετικέτα του δίσκου ο Νίκος Γκάτσος εμφανίζεται με το ψευδώνυμο «Βασίλης Καρδής».

Ήταν το «Νανούρισμα» με στίχους του Νότη Περγιάλη και το «Σ’ένα ψηλό καμπαναριό» του Νίκου Γκάτσου.

Αν δεν απατώμαι κανένα από τα τέσσερα τραγούδια δεν συμπεριλήφθηκε στα κατοπινά χρόνια σε lp ή cd. Οφείλω, για μια ακόμη φορά, πολλές ευχαριστίες στον φίλο και σπουδαίο συλλέκτη Νίκο Παπανικήτα για την παραχώρηση των δυο τραγουδιών με τον Αλέκο Πάντα...

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!