10 ιδιαίτερα τραγούδια που «γέννησε» ο Κώστας Κουτσομύτης

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο Κώστας Κουτσομύτης αντιμετώπισε σοβαρά την τηλεόραση δίνοντας στο μέσο την αξία και το ρόλο που οφείλει να έχει.
Ο Κώστας Κουτσομύτης μετέφερε στη μικρή οθόνη ξεχωριστά λογοτεχνικά έργα, τα οποία και έντυσε με κινηματογραφική προσωπική ματιά και ιδιαίτερη φροντίδα. Μέσα απ’ τις σειρές του αναδεικνύονται με νεορεαλιστική γραφή ολόκληρες εποχές, με τα ζητήματά τους, την ατμόσφαιρα τους, την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων που έζησαν τότε, υπογραμμίζοντας παράλληλα στιγμές και συμπεριφορές του σήμερα.

Για τις ανάγκες των έργων του και των ζητουμένων του, ο Κώστας Κουτσομύτης συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και ανθρώπους του τραγουδιού, δίνοντας αφορμές και χώρο για να γεννηθούν μελωδίες και τραγούδια, που αγαπήθηκαν από τον κόσμο και το σημαντικότερο λειτούργησαν και λειτουργούν ως αυτόνομα έργα.

Δυστυχώς, ο Κώστας Κουτσομύτης, ο σπουδαίος αυτός σκηνοθέτης δεν μένει πια εδώ, υπάρχουν όμως οι σειρές και τα τραγούδια που τις έντυσαν.

Την Τετάρτη 11 Ιουνίου 1975 στις 21:30, ξεκίνησαν στην κρατική τηλεόραση οι προβολές της σειράς «Τερέζα Βάρμα-Δακόστα». Ήταν η πρώτη φορά που ένα έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου μεταφέρονταν στην μικρή οθόνη. Περιέργως δεν είχε την επιτυχία των άλλων βιβλίων του που ακολούθησαν. Την διασκευή υπέγραφε ο προικισμένος Βαγγέλης Γκούφας και στο φακό του Κουτσομύτη πρωταγωνιστούσαν η Ελένη Ερήμου με τον Κώστα Αρζόγλου. Το όμορφο τραγούδι των τίτλων «Καράβι-καραβάκι» σε μουσική του Αργύρη Κουνάδη και στίχους του Γκούφα, ερμήνευε μια νεαρή τότε τραγουδίστρια που όμως έδειχνε βάσιμα σημάδια για το τρανό της μετά!

Το 1985 παρουσιάστηκε δραματοποιημένο στην ΕΡΤ2 το μυθιστόρημα του Κώστα Κοτζιά «Καπνισμένος ουρανός», πάντα σε σενάριο του Βαγγέλη Γκούφα με πρωταγωνίστρια την Μάρθα Βούρτση. Την μουσική υπέγραψε ο Βασίλης Δημητρίου. Τα τραγούδια και οι μελωδίες που γεννήθηκαν αποτέλεσαν το υλικό του μεγάλου ομώνυμου της σειράς δίσκου του συνθέτη και του στιχουργού που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Ερμηνευτές ο Νίκος Δημητράτος και η Βάσια Ζήλου. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι που τραγουδούσε η τελευταία επανεκτέλεσε η Κατερίνα Κούκα στη συνάντησή της με το Βασίλη Δημητρίου στον δίσκο «Τα όνειρα μαλώνουν» το 2000.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1992 ξεκινά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 η προβολή της σειράς «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» βασισμένη στο βιβλίο του Κώστα Μουρσελά και σε σενάριο του μόνιμου συνεργάτη του Κουτσομύτη, Βαγγέλη Γκούφα. Η μουσική και οι στίχοι του επίσης μόνιμου Βασίλη Δημητρίου.

Ο δίσκος συνδύασε μοναδικά το καλλιτεχνικό με το εμπορικό αποτέλεσμα. Τόσο η σειρά όσο και τα τραγούδια της μαγνήτισαν το κοινό και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους συντελεστές τους αλλά και για τον κόσμο που συνδέθηκε και εξακολουθεί να «βλέπει» να «ακούει», να «σκέφτεται» και να «ονειρεύεται» μαζί τους.

«Η πρόβα του νυφικού», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ντόρας Γιαννακοπούλου, έκανε πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 στις 6 Οκτωβρίου 1995 και ολοκληρώθηκε σε 25 επεισόδια, διάρκειας 45 λεπτών. Για μια ακόμη φορά ο Κώστας Κουτσομύτης συνεργάζεται με τον Βαγγέλη Γκούφα (σενάριο) και τον Βασίλη Δημητρίου (μουσική, στίχοι).

«Ο μεγάλος θυμός» στηρίχτηκε και πάλι στο μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου. Το κανάλι προβολής άλλαξε (Mega) όπως και οι σεναριογράφοι (Νίκος Απειρανθίτης, Μάριος Ποντίκας και ο ίδιος ο Κώστας Κουτσομύτης). Η πρώτη προβολή έγινε στις 8 Οκτωβρίου 1998. Πρωταγωνιστής κι εδώ, όπως και στην πρόβα, ο Γρηγόρης Βαλτινός. Ο Βασίλης Δημητρίου υπέγραψε και πάλι την μουσική. Στο πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι του δίσκου οι στίχοι είναι της ποιήτριας Κατίνας Παΐζη που δύο χρόνια νωρίτερα είχε φύγει απ’ τη ζωή.

Τον Οκτώβρη του 2008 στην τηλεόραση του Alpha προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Ματωμένα Χώματα» στηριζόμενη στο περίφημο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου. Ο Κώστας Κουτσομύτης εμπιστεύεται το σενάριο στους Νίκο Απειρανθίτη και Λεία Βιτάλη. Ο Βασίλης Δημητρίου υπογράφει για μια ακόμη φορά μαεστρικά τη μουσική και τους στίχους…

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου του 2000 στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης ντεμπουτάρει η σειρά «...ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη. Το σενάριο υπογράφουν ο συγγραφέας και ο Κώστας Κουτσομύτης. Η Μαρινέλλα μπροστά στις κάμερες αλλά και το μικρόφωνο. Η μουσική -αλλά και οι στίχοι σε ορισμένα τραγούδια- είναι του Σταμάτη Κραουνάκη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2005 προβάλλονται στο Mega «Οι μάγισσες της Σμύρνης» από το βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη. Το σενάριο γράφουν ο Βασίλης Μαυρόπουλος και ο Κώστας Κουτσομύτης. Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι των Ηλία Κατσούλη και Κώστα Φασουλά ενώ ο συνθέτης μελοποιεί και στιγμές του Διονύση Καψάλη.

Κλείνω την παράθεση των ιδιαίτερων τραγουδιών που «γέννησε» ή «ξεγέννησε» αν προτιμάτε ο Κώστας Κουτσομύτης με ένα ακόμη τραγούδι απ’ τη σειρά και το δίσκο «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» με τη σφραγίδα πάντα του Βασίλη Δημητρίου.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!