Η «Συνάντηση» του Στέφανου Κορκολή με τον Μίκη Θεοδωράκη

Πριν από μερικές ημέρες έφτασε στα χέρια μου «Η συνάντηση», ένας διπλός δίσκος με την εργασία του Στέφανου Κορκολή
πάνω στη μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Συνοδοιπόρος του Κορκολή στο εγχείρημά του, η νεαρή και πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια Σοφία Μανουσάκη…
{youtube}EnT8DyRG0U0{/youtube}

Tα τραγούδια των δίσκων:

Cd 1

1) Την πόρτα ανοίγω το βράδυ (στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης) Solo piano
2) Μαργαρίτα μαγιοπούλα (Ιάκωβος Καμπανέλλης)
3) Του μικρού βοριά (Οδυσσέας Ελύτης)
4) Το όνειρο καπνός (Νίκος Γκάτσος)
5) Βάρκα στο γυαλό (Μίκης Θεοδωράκης)
6) Νύχτα μαγικιά (Γιάννης Θεοδωράκης)
7) Χαρταετοί – Solopiano
8) Φαίδρα (Αστέρι μου φεγγάρι μου) (Γιάννης Θεοδωράκης)
9) Ροδόσταμο (Νίκος Γκάτσος)
10) Ζορμπάς – Solo Piano
11) Μαρίνα (Οδυσσέας Ελύτης)
12) Τα ‘δατε τα μάθατε (Οδυσσέας Ελύτης)

Cd 2
1) Πρελούδιο  1 – Solo piano
2) Όμορφη πόλη (Γιάννης Θεοδωράκης)
3) Πρελούδιο 3 – Solo piano
4) Μαργαρίτα Μαργαρώ (Μίκης Θεοδωράκης)
5) Το τραίνο φεύγει στις οχτώ (Μάνος Ελευθερίου)
6) Δρόμοι παλιοί (Μανώλης Αναγνωστάκης)
7) Πρελούδιο 2 – Solo piano
8) Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου (Νίκος Γκάτσος)
9) Άρνηση (Στο περιγιάλι) (Γιώργος Σεφέρης)
10) Πρελούδιο 5 – Solo piano
11) Μενεξεδένια ήταν τα βουνά (Γιάννης Θεοδωράκης)
12) Πρελούδιο 4 - Solo piano

Η ηχοληψία, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Ηλία Λάκκα στο studio Odeon. Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Στέφανου Κορκολή και του Ηλία Λάκκα. Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Αστέρη Κούτουλα.
{youtube}_sch0wG_Srg{/youtube}

Εντυπώσεις

Η πρώτη σκέψη που έκανα, μόλις πληροφορήθηκα σχετικά με την κυκλοφορία του cd, ήταν: «Άλλος ένας δίσκος με επανεκτελέσεις του Μίκη;» Κι αυτό γιατί στο όνομα της αγάπης προς το έργο του συνθέτη, αλλά και της ανανέωσης αυτού του έργου, εκτός από επανεκτελέσεις με ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, τα τελευταία 50 χρόνια έχουν γίνει «τέρατα και σημεία»…

Δεν χρειάστηκε να ακούσω τον δίσκο για δεύτερη φορά, αφού με την πρώτη ακρόασή, τον τοποθέτησα κατευθείαν στην πρώτη κατηγορία. Πρόκειται για μια «χορταστική» δουλειά, η προετοιμασία της οποίας ξεκίνησε, περίπου, πριν από δυο χρόνια, με τη Σοφία Μανουσάκη να ξαφνιάζει ευχάριστα με την ωριμότητα της ερμηνείας της, παρά το νεαρό της ηλικίας της (είναι μόλις 20 ετών).

Ο πιανίστας Στέφανος Κορκολής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ευχάριστο πως μετά από μια μακρά θητεία ενασχόλησης με τους «δυτικούς» συνθέτες, αποφάσισε να ασχοληθεί με το έργο ενός Έλληνα και μάλιστα του βεληνεκούς του Μίκη Θεοδωράκη. (Ας μου επιτραπεί, από τα ορχηστρικά να ξεχωρίσω τις ερμηνείες του στον «Ζορμπά» και τους «Χαρταετούς»). Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια και με άλλους δημιουργούς όπως ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος, ο Κουγιουμτζής, ο Σπανός, τα έργα των οποίων «προσφέρονται» για πιανιστική μελέτη και ερμηνεία.

Nομίζω πως αξίζει να διαβάσουμε την επιστολή που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης στον Στέφανο Κορκολή τον Αύγουστο του 2013, μετά τις πρώτες συναντήσεις τους, καθώς και τα σημειώματα που βρίσκονται στο ένθετο του cd:

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη


Προς: κ. Στέφανο Κορκολή

Αγαπητέ μου Στέφανε

Γνωρίζω πόσο δύσκολο και σπάνιο είναι αλλά συνάμα και πόσο ευγενικό και μεγαλόψυχο να αναγνωρίζει κάποιος σπουδαίος και ξεχωριστός καλλιτέχνης του δικού σου διαμετρήματος έναν συνάδελφό του όπως εγώ.

Για τον λόγο αυτό η συγκίνησή μου για την εκτίμηση και την αγάπη σου στο έργο μου είναι βαθειά.

Σκέφτομαι ότι όταν η αγάπη σμίξει με το ταλέντο, τότε το αποτέλεσμα γίνεται συγκλονιστικό, μιας και υπάρχει ακόμα και η στέρεη μουσική αγωγή, που μας οδηγεί στην πλήρη κατανόηση του μουσικού έργου, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη της πεμπτουσίας του.

Είμαι βέβαιος ότι στο πρόσωπό σου η μουσική μου θα βρει έναν ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό.

Σου εύχομαι κάθε επιτυχία.

Αθήνα, 23.8.2013

Μίκης Θεοδωράκης

Στο ένθετο του cd ο Μίκης σημειώνει: «…σ’ ευχαριστώ θερμά για το θαυμάσιο δώρο που μου κάνατε εσύ και η Σοφία. Γνώριζα το εκπληκτικό σου ταλέντο. Τώρα βρίσκομαι μπροστά στην ανακάλυψη μιας εξαιρετικής ερμηνεύτριας, που πέρα από το νεαρό της ηλικίας της, φανερώνει μια σπάνια ωριμότητα ερμηνευτική, έχοντας σαν όπλο το γοητευτικό τέμπο της φωνής της και την καθαρή τεχνική. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται η φόρμα του τραγουδιού, που είναι τόσο απαιτητική, για να αποδοθεί.

Το γεγονός ότι κάποιος ασχολείται με τη μουσική μου με συγκινεί βαθιά. Σας ευχαριστώ.

Μίκης Θεοδωράκης»

Το σημείωμα του Στέφανου Κορκολή: 


Μετά από την άκρως τιμητική επιστολή που έλαβα από τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά κυρίως μετά από τις υπέροχες μουσικές στιγμές που έζησα μαζί του, στο πιάνο του, όταν δηλαδή με δίδασκε την ερμηνεία των κλασικών έργων του, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να μπω στο στούντιο και να ηχογραφήσω ορισμένα από τα πρελούδια για πιάνο όπως επίσης και κάποια από τα λυρικά του τραγούδια. Τα αντιμετώπισα με μία εντελώς διαφορετική ματιά, όσον αφορά την συνοδεία του πιάνου, δηλαδή ως κλασικά έργα με την έννοια Lied, κάτι που οι μεγαλοφυείς μελωδίες του σε παραπέμπουν να πράξεις. Έχοντας σαν ερμηνεύτρια μία τόσο καθαρή και ιδιαίτερη φωνή, για την οποία ο ίδιος ο συνθέτης ακούγοντάς την, εξεφράσθη με τα πιο όμορφα λόγια  και, έχοντας την ενθάρρυνση του ιδίου, μπόρεσα να αφεθώ πιανιστικά σε κάποια ορχηστρικά του έργα. Πιστεύω πως αυτό το διπλό CD είναι το πιο σημαντικό στην πορεία μου ως σολίστ του πιάνου. Εύχομαι να είναι η αρχή για να μπορέσω να συνεχίσω την διάδοση του συμφωνικού του έργου, όσο τον δυνατόν περισσότερο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, για ακόμη μια φορά, τον μεγάλο μας συνθέτη που μου επέτρεψε να αγγίξω τη μουσική του, την Σοφία Μανουσάκη που πέραν των φωνητικών ικανοτήτων της μελέτησε εις βάθος και με ωριμότητα το έργο, τον Ηλία Λάκκα για την ηχοληψία-παραγωγή, τους Δημήτρη Κούτουλα και Αστέρη Κούτουλα για την αμέριστη συμπαράσταση αλλά και πολύτιμη βοήθειά τους, ως βαθύτατα γνώστες του έργου του συνθέτη. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ, στην δισκογραφική εταιρεία PanikPlatinum, που αγκάλιασε την όλη ιδέα με σκοπό την ανάδειξη του μουσικού έργου και μόνο.

Τέλος, παρόλο που η έκδοση του συγκεκριμένου CD χρονικά συμπίπτει με τον κύκλο εορτασμών για τα 90 χρόνια του δημιουργού, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η μεγαλοφυΐα ενός συνθέτη όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, πρέπει να γιορτάζεται κάθε λεπτό που αναπνέουμε.

Καλή ακρόαση

Στέφανος Κορκολής

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates