Μίκης Θεοδωράκης & Στέφανος Κορκολής - «Όταν ο δάσκαλος επικροτεί τον μαθητή»

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΘΕΤΩΝ) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας μέγιστος συνθέτης, του οποίου, δυστυχώς, οι περισσότεροι δε γνωρίζουν το πιο σημαντικό κομμάτι της μουσικής του, δηλαδή το συμφωνικό.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πριν από ενάμιση μήνα στον κινηματογράφο «Τριανόν» πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» σε σκηνοθεσία Αστέρη Κούτουλα. Παρουσία του Μίκη και μετά από δική του παρότρυνση, ο Στέφανος Κορκολής ανέβηκε στη σκηνή του «Τριανόν», κάνοντας έναν μουσικό πρόλογο της ταινίας, που είναι βασισμένη σε μουσικές του Θεοδωράκη. Τότε ήταν που ξεκίνησε η αγάπη και η συνεργασία των δύο συνθετών. Έκτοτε, ο Μίκης και ο Στέφανος συναντώνται συχνότατα, ξεδιπλώνοντας τις κοινές τους μουσικές πεποιθήσεις.

Για πρώτη φορά, ο Μίκης Θεοδωράκης δίνει στο Στέφανο Κορκολή έργα του για σόλο πιάνο. Εκείνος με τη σειρά του, ουσιαστικά καταβροχθίζει τις παρτιτούρες. Οι νότες του Μίκη μπαίνουν στις φλέβες του Στέφανου. Χαρακτηριστικά, το ραντεβού για την επόμενη φορά κλείνει με τη φράση του Μίκη «ε, μη μου 'ρθεις με άδεια χέρια», φυσικά υπονοώντας τη συνεχή ενασχόληση του Κορκολή με τις μουσικές του. Ο Στέφανος έκανε πράξη τα λόγια του Μίκη, παίζοντας με τον δικό του τρόπο τις μοναδικές μελωδίες του ανυπέρβλητου δημιουργού. Εν τω μεταξύ, ο Κορκολής μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει όλο αυτό που του συμβαίνει, γράφει στην προσωπική του σελίδα στο facebook κάποια λόγια, τα οποία τα κοινοποίησε στον ίδιο τον Θεοδωράκη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Ξαφνικά, ήρθε η απάντηση, η οποία – όπως εκμυστηρεύτηκε ο Στέφανος στο Όγδοο – είναι το πιο όμορφο γράμμα που έχει λάβει στη ζωή του.

Συνέχεια όλων αυτών ήταν η συνάντηση των δύο δημιουργών που έλαβε χώρα το Σάββατο 24 Αυγούστου στο σπίτι του Μίκη. Ο συνθέτης επί πέντε ώρες καθοδήγησε με όλη του την αγάπη τον Κορκολή, ώστε εκείνος με τη σειρά του να φέρει εις πέρας την όσο το δυνατόν καλύτερη τεκμηρίωση μέρους του έργου του στην επικείμενη συναυλία του, ο χρόνος και τόπος της οποίας θα ανακοινωθούν σύντομα. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν πέντε πρελούδια για πιάνο, διασκευασμένα τραγούδια για πιάνο και μουσικές από τον κινηματογράφο για πιάνο. Αλλά, αυτή η βραδιά θα είναι μόνο το Α σε μια τεράστια αλφάβητο...

Λίγες μέρες πριν την προβολή της συνέντευξης του Στέφανου Κορκολή στο Όγδοο, δημοσιεύονται για πρώτη φορά τα δύο προαναφερόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα, όπως και τα μοναδικά βίντεο από τη συνεύρεση των δύο συνθετών. Όλο το υλικό παραχωρήθηκε από τον ίδιο το Στέφανο Κορκολή στο περιοδικό μας.
KORKOLHS THEODORAKHS1

 KORKOLHS THEODORAKHS2




ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!