Ένα νέο «ταξίδι» με το βιολί του Χρήστου Δασκαλόπουλου

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο σολίστας του βιολιού Χρήστος Δασκαλόπουλος παρουσιάζει την τρίτη του δισκογραφική δουλειά.

«Το ταξίδι»


Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του δίσκου «Μιας πόλης μουσικές» ο σπουδαίος σολίστας του βιολιού Χρήστος Δασκαλόπουλος παρουσίασε πριν από λίγες μέρες την τρίτη δισκογραφική του δουλειά.

«Το ταξίδι» περιλαμβάνει οκτώ παραδοσιακά, οργανικά κομμάτια σε διασκευή του Χρήστου Δασκαλόπουλου και δυο τραγούδια, ένα που προέρχεται από τα χρόνια του ’30 με τη φωνή του Θοδωρή Μέρμηγκα κι ένα σύγχρονο (που υπήρχε και στο «Μιας πόλης μουσικές») με τον Βασίλη Αγροκώστα.
2.COVER
Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την ξεχωριστή σειρά «Δια χειρός Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας», σειρά από την οποία είχε εκδοθεί πριν από επτά χρόνια ο πρώτος δίσκος του Δασκαλόπουλου με τίτλο «Η ψυχή του βιολιού».

Τα κομμάτια του δίσκου:


1) Βαριά είναι τα ξένα
2) Χαρμάνταλης
3) Καβοντορίτικο
4) Μαστίχα
5) Τα ξύλα
6) Ο Πίκινος (Μουσική - στίχοι: Κώστας Ρούκουνας) Τραγουδά ο Θοδωρής Μέρμηγκας

7) Του γάμου ο σκοπός
8) Συρτό Κυκλάδων
9) Τσιφτετέλι χιτζάζ
10) Μιας πόλης μουσικές (Χρήστος Δασκαλόπουλος - Θεόδωρος Σάντας) Τραγουδά ο Βασίλης Αγροκώστας

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Εκτός από τον Χρήστο Δασκαλόπουλο στην ηχογράφηση έπαιξαν οι μουσικοί: Θωμάς Κωνσταντίνου (λαούτο, ούτι στα 1, 2, 4, 5, 6), Γιάννης Πλαγιανάκος (κόντρα μπάσο στα 1, 2, 4, 5, 6), Κώστας Μερετάκης (κρουστά, στα 1, 2, 4, 5, 6, 9), Ρίτα Ζωβοΐλη (κανονάκι στα 4, 6), Μαρία Πλούμη (λαούτο στα 3, 7), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι στο 8), Ανδρέας Παπάς (κρουστά στο 8), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο στο 8), Νίκος Μπάιπας (κανονάκι στα 9, 10), Νίκος Μέρμηγκας (λαύτα στο 9), Βασίλης Αγροκώστας (πολίτικη λύρα στο 10).

Οι ηχογραφήσεις, το remix και το mastering έγιναν από τον Βαγγέλη Σαπουνά στο «Subway Recording Studios». Επιπρόσθετες ηχογραφήσεις έγιναν στο studio «Α440» με ηχολήπτη τον Γιώργο Ζαγόρη. Η διανομή του δίσκου γίνεται από την «Ζεύξις».

Το μεγάλο «σχολείο» της Εστουδιαντίνας


Στο ένθετο του cd ο Χρήστος Δασκαλόπουλος σημειώνει:

Η έκδοση ενός CD είναι πλέον για τον μουσικό, τον ερμηνευτή, τον δημιουργό ένα κλείσιμο ενός κύκλου και ταυτόχρονα άνοιγμα ενός νέου κύκλου. Αισθάνομαι ότι η έκδοση αυτή για μένα ήρθε την κατάλληλη στιγμή, να αποτυπώσω τις εμπειρίες μου όπως ακριβώς τις αισθάνομαι και τις βιώνω και να δουλέψω σε φόρμες πιο ιδιαίτερες στα πλαίσια της φυσιολογικής μουσικής εξέλιξης, μέσα από το μεγάλο «σχολείο» της εμπειρίας. Το «σχολείο» ήταν και είναι για μένα αυτή η παρέα κυρίως των φίλων αλλά και συναδέλφων μουσικών που αποτελούν την ορχήστρα Εστουδιαντίνα. Τους ευχαριστώ όλους για την συνεργασία και την στήριξη, τον φίλο Ανδρέα Κατσιγιάννη για την πολύτιμη βοήθειά του και εύχομαι η νέα δεκαετία της ορχήστρας να είναι ακόμα πιο δημιουργική και ελπιδοφόρα για όλους μας.

Αυτό το cd το αφιερώνω σε όλους του φίλους και ιδιαίτερα στους γονείς μου.

Καλή ακρόαση
Χρήστος Δασκαλόπουλος

«Με την δύναμη του αυτοδίδακτου και την γνώση της σπουδής»


O καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Εστουδιαντίνας Ανδρέας Κατσιγιάννης αναφέρεται στα «πώς» και τα «γιατί» της έκδοσης.

Η Εστουδιαντίνα δίνει πάλι το παρόν μέσα από αυτή την ιδιαίτερη έκδοση. Συνεχίζοντας τη σειρά «δια χειρός» ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και δημιουργώντας με μόνο σύμμαχο τις ιδέες της και τις δυνάμεις της, καλωσορίζει το δεύτερο cd της σειράς του Χρήστου Δασκαλόπουλου με τον τίτλο «Το ταξίδι».

Σε ρόλο πρωταγωνιστή είναι ο σπουδαίος βιολιστής και μέλος της ορχήστρας Χρήστος Δασκαλόπουλος. Ο Χρήστος Δασκαλόπουλος πηγαίος μουσικός με την δύναμη του αυτοδίδακτου και την γνώση της σπουδής, ευαίσθητος και ιδιαίτερος παίχτης, παρουσιάζει μια σειρά κομματιών με κύριο άξονα το Αιγαίο και την Μικρά Ασία.

Με τον ήχο του βιολιού και την συνοδεία ολόκληρης ή επιμέρους τμήματος της Εστουδιαντίνας έχει την ευκαιρία ο ακροατής να απολαύσει την δεξιοτεχνία του σολίστα αλλά και να ταξιδέψει μέσα από τους μουσικούς διαλόγους που αναπτύσσονται μεταξύ της Εστουδιαντίνας και του βιολιστή Χρήστου Δασκαλόπουλου.

Καλή ακρόαση
Ανδρέας Κατσιγιάννης

Μουσικός με ουσία…


Λίγο πολύ ισχύουν αυτά που είχα γράψει και στην παρουσίαση των προηγούμενων δίσκων του Χρήστου Δασκαλόπουλου:

«Μουσικός με ουσία στο παίξιμό του, ο Χρήστος Δασκαλόπουλος συνεχίζει επάξια τη διαδρομή που χάραξαν οι σπουδαίοι μουσικοί του οργάνου, που, όπως λένε, είναι από τα δυσκολότερα μιας ορχήστρας. Κι αυτό γιατί το βιολί είναι “τυφλό” όργανο, χωρίς τάστα, κάτι που δυσκολεύει περισσότερο την εκμάθησή του. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της δισκογραφικής καταγραφής της τέχνης αυτών των μουσικών, πολύ περισσότερο σήμερα που οι περισσότερες παραγωγές γίνονται “ιδίοις χρήμασι”».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates