Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Η δισκογραφική «περιπέτεια» του live στο Νέο Φάληρο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η πρώτη ζωντανή ηχογράφηση του ερμηνευτή και τα παραλειπόμενα των επανεκδόσεων
07/06/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

Η συναυλία από το Νέο Φάληρο


Τον Μάη του 1985 κυκλοφόρησε ο πρώτος ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με αποσπάσματα από τη συναυλία του ερμηνευτή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 6 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 20.000 θεατές. Στο διπλό δίσκο που κυκλοφόρησε από τη Minos, περιλήφθηκε και ο «Στρατιώτης» από συναυλία του Παπακωνσταντίνου στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτη του 1985. Δεν ήμουν παρών στο Σ.Ε.Φ. για να γνωρίζω το πλήρες πρόγραμμα. Στη δισκογραφική καταγραφή, υπήρχε μια επιλογή από τους πρόσφατους σχετικά δίσκους «Φοβάμαι» και «Διαίρεση», που σηματοδότησαν τη διαδρομή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τρία τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και του Νίκου Καββαδία από τον περίφημο «Σταυρό του Νότου», καθώς και επτά συνθέσεις του Μάνου Λοΐζου, ανάμεσα στις οποίες η ενδιαφέρουσα rock διασκευή του «Λιόντα» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.
paakfaliro1.jpg
Τα τραγούδια των δίσκων

1) Ο κουρσάρος (Λάκης Παπαδόπουλος – Παύλος Μάτεσης)
2) Ο μαύρος γάτος (Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
3) Φοβάμαι (Γιάννης Ζουγανέλης – Ανδρέας Πανταζής)
4) Δεν υπάρχω (Chris de Burgh – Λίνα Νικολακοπούλου)
5) Στέλλα (Γιάννης Ζουγανέλης – Γιώργος Οικονομέας)
6) Άσε με να κάνω λάθος (Ανδρέας Τσιλιφώνης)
7) Θεσσαλονίκη (Θάνος Μικρούτσικος – Νίκος Καββαδίας)
8) Το μαχαίρι (Θάνος Μικρούτσικος – Νίκος Καββαδίας)
9) Ο τρίτος παγκόσμιος (Ο Γιόχαν) (Μάνος Λοΐζος – Γιάννης Νεγρεπόντης)
10) Ο Λιόντας (Μάνος Λοΐζος – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
11) Σ’ ακολουθώ (Μάνος Λοΐζος)
12) Πρώτη Μαΐου (Μάνος Λοΐζος)
13) Τ’ ακορντεόν (Μάνος Λοΐζος – Γιάννης Νεγρεπόντης)
14) Τσε (Μάνος Λοΐζος)
15) Ο στρατιώτης (Μάνος Λοΐζος – Κωστούλα Μητροπούλου)
16) Πρέβεζα (Γιάννης Γλέζος – Κώστας Καρυωτάκης)
17) Σεμπάστιαν (Steve Harley – ελλ.απόδοση: Σάκης Μπουλάς)
18) Γουΐλλυ (Θάνος Μικρούτσικος – Νίκος Καββαδίας)

Έπαιξαν οι μουσικοί


Μιχάλης Αρμάγος (ηλεκτρική κιθάρα), Κώστας Γανωσέλλης (Yamaha FX – 20 και DX – 7 Synthesizers), Γιώργος Νομικός (Oberheim OB - X Synthesizer και Yamaha CP-80 ηλεκτρικό πιάνο), Βαγγέλης Πατεράκης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Τσουπάκης (drums) και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που έπαιξε ακουστική κιθάρα. Οι μουσικοί έκαναν και φωνητικά, την ηχητική επιμέλεια είχε ο Άκης Γκολφίδης, ενώ η ηχογράφηση έγινε από το Studio Master Sound με τον Βαγγέλη Κουλούρη. Οι φωτογραφίες ήταν του Αλέξη Σοφιανόπουλου, η σχεδίαση του εξωφύλλου του Δημήτρη Αρβανίτη και η παραγωγή του Αχιλλέα Θεοφίλου.

Οι λεπτομέρειες των επανεκδόσεων


H συνολική διάρκεια των δυο δίσκων, σύμφωνα με την αναγραφή των χρόνων των τραγουδιών στο εσώφυλλο, ήταν 76 λεπτά και 5 δεύτερα. Μάλλον όμως, σε κάποια τραγούδια υπάρχουν μικρολαθάκια, αφού η διάρκεια ξεπερνά τα 80 λεπτά.

Με την «επιβολή» του ψηφιακού ήχου, ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1994 σε μονό cd, με 15 από τα 18 κομμάτια. Απουσίαζαν το «Δεν υπάρχω», ο «Λιόντας» και η «Πρέβεζα». Εκείνη την εποχή, λόγω της χρονικής διάρκειας του cd, ήταν συνηθισμένο φαινόμενο να κυκλοφορούν διπλοί δίσκοι σε μονά cd, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όλα τα κομμάτια της πρώτης έκδοσης του βινυλίου. Στην αναγραφή μάλιστα των δημιουργών, στο «Μαύρο γάτο», προφανώς από λάθος, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αναγράφεται ως Θανάσης Πολυκανδριώτης! Στις επόμενες επανεκδόσεις βέβαια το λάθος αποκαταστάθηκε. (Η διάρκεια του cd είναι 69:25 λεπτά).

Σύμφωνα με τον «Οδηγό Ελληνικής Δισκογραφίας» του Πέτρου Δραγουμάνου, τον Μάρτη του 2002 το cd επανεκδόθηκε - με κωδικό δίσκου 538812. Δυστυχώς δεν έχω αυτή την έκδοση στην κατοχή μου, εικάζω όμως, ότι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς «Οι 100 μεγάλες ηχογραφήσεις του αιώνα».

Το 2003 πραγματοποιήθηκε μια τρίτη έκδοση του δίσκου σε cd (με ένα εκτενές κείμενο του Οδυσσέα Ιωάννου για τη συναυλία στο Σ.Ε.Φ.), έχοντας τα ίδια 15 τραγούδια με την πρώτη έκδοση (το ένθετο και το οπισθόφυλλο βέβαια είναι «παραπλανητικό», αφού από τους τίτλους λείπει ο «Γουΐλλυ»). Στο μεταξύ ο «Λιόντας» συμπεριλήφθηκε το 2008 στην κασετίνα 8 cd «Όλα θυμίζουν τον Μάνο Λοΐζο», (επιμέλεια Γιώργου Τσάμπρα), που διανεμήθηκε από το «Βήμα».

Η τελευταία επανέκδοση του δίσκου κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο 3 Ιουνίου, μαζί με την εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθερία του τύπου».
paakfaliro2.jpg
Εδώ, η σχεδίαση του εξωφύλλου είναι του Δημήτρη Παναγιωτακόπουλου και η φωτογραφία του Γιάννη Μπουρνιά. Σε αυτή την έκδοση (διάρκειας 59 λεπτών), υπάρχουν 15 κομμάτια, τρία από τα οποία είναι αυτά που έλειπαν από τις προηγούμενες («Πρέβεζα», «Δεν υπάρχω» & «Ο Λιόντας»). Το γεγονός αυτό είναι καταρχάς θετικό. Λείπουν όμως τα τρία τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και του Νίκου Καββαδία («Θεσσαλονίκη», «Το μαχαίρι» και «Γουΐλλυ»). Άρα, ενώ και τα 18 κομμάτια υπάρχουν πλέον σε cd, έχουμε και πάλι μια ανολοκλήρωτη έκδοση, που θα ολοκληρωθεί μόνο όταν η συναυλία κυκλοφορήσει σε ένα διπλό cd, κάτι που νομίζω πως, αν και θα ανέβαζε το συνολικό κόστος, θα έπρεπε να γίνει στην τελευταία επανακυκλοφορία του δίσκου…

Στο video μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματα από τη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!