«Τραγούδια για μικρές εβδομάδες…» 20 χρόνια πριν

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) «Είπαμε να κάνουμε κάτι και για την ψυχή μας ρε γαμώτο...» είπε ο Αχιλλέας Θεοφίλου, παραγωγός του δίσκου, στην παρουσίασή του.

«Τραγούδια για μικρές εβδομάδες»


Πέρασαν είκοσι χρόνια από τον Οκτώβρη του 1996, όταν στον «Μύλο» της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν από τη Minos - Emi (σε lp και cd), τα «Τραγούδια για μικρές εβδομάδες», ένας νέος, ξεχωριστός δίσκος, σε μουσική του Δημήτρη Μαρκατόπουλου και στίχους σε δέκα τραγούδια του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου και σε δύο του Γιάννη Τσατσόπουλου. Ερμηνευτής ο Μανώλης Χατζημανώλης...
kart01.jpg

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Έναρξη
2) Το δικό μου φεγγάρι
3) Μοναξιά στην Εθνική οδό
4) Πρόσχημα (στίχοι Γιάννης Τσατσόπουλος)
5) Παναγιά μου
6) Εκ περιτροπής
7) Απόψε άργησα (συμμετέχει η Γεωργία Ψωμά)
8) Κουρσάρικο
9) Του Καΐρου
10) Βαρύ απωθημένο (στίχοι Γιάννης Τσατσόπουλος)
11) Νοσταλγώ
12) Το φάντασμα του κόσμου
13) Αιρετικό

Τα τραγούδια του δίσκου


Η ενορχήστρωση έγινε από τον Δημήτρη Μαρκατόπουλο και η διεύθυνση παραγωγής από τον Αχιλλέα Θεοφίλου. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο «Πολύτροπον» του Γιώργου Καζαντζή στη Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Τσαμπάζη και η μίξη από τον Κώστα Κόντο.

Στην ηχογράφηση έπαιξε μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, κυρίως, από τη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης: Θανάσης Μπιλιλής (πιάνο 9, 10, 13), Γρηγόρης Μωϋσιάδης (πιάνο 3, 5, 11, 12), Γιώργος Κοκκινάκης (πιάνο 8), Δημήτρης Μυστακίδης (ακουστική κιθάρα 2, 3, 4, 6, 7,8 & λαούτο 5, 9), Σάββας Σωτηριάδης (κιθάρα φλαμένκο 10), Δημήτρης Γουμπερίτσης (ακουστικό μπάσο), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο 13), Αλέξης Μπουλγουρτζής (κρουστά), Νίκος Ψοφογιώργος (τύμπανα), Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα 13), Δημήτρης Ατζέμης (μπουζούκι 3, 4, 7, 12, μπαγλαμά 4, μαντολίνο 9, 13), Παναγιώτης Κουτσούρας (μπουζούκι 6, 8, 10, 11, μπαγλαμά 6, 8, τζουρά 10), Δημήτρης Λεοντζάκος (κλαρίνο), Κοσμάς Παπαδόπουλος (κλαρίνο 13, μπάσο κλαρίνο), Μπάμπης Κεμανετζίδης (κλαρίνο 6), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν 2, 3, 4, 7), Κωστής Παπάζογλου (φλογέρες), Φώτης Δράκος (τρομπόνι), Παύλος Γεωργιάδης (τούμπα), Βασίλης Βραδέλης (κόρνο), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Τάσος Μυσιρλής (βιολοντσέλο), Λευτέρης Αγγουριδάκης (σαντούρι). Ο Μανώλης Χατζημανώλης έπαιξε τρομπέτα, φλικόρνο, ακουστική κιθάρα και ο Δημήτρης Μαρκατόπουλος πιάνο, ακορντεόν και πλήκτρα. Έκαναν φωνητικά οι Ρούλα Μανισάνου (4, 6, 8, 10), Δημήτρης Σταρόβας (6), Θωμάς Σιώμος (13), Μαρία Σεβαστή (3) και ο Μανώλης Χατζημανώλης.

Λίγα λόγια για το δίσκο…


Ο Μανώλης Χατζημανώλης γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Μαρκατόπουλο στους «Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας» που διοργανώθηκαν στην πόλη στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 1991, υπό την εποπτεία του Μάνου Χατζιδάκι. Αξίζει να σημειωθεί πως το «Απόψε άργησα» είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο 32ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης στις 18 Σεπτεμβρίου 1993 με ερμηνευτές τον Κώστα Βρεττό και την Γεωργία Ψωμά. (Μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως, για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, η σύνθεση είχε δηλωθεί στο όνομα της Αναστασίας Δαραβίγκα, αδελφής του Δημήτρη Μαρκατόπουλου).

Σε εκείνη τη διοργάνωση παρουσιάστηκε κι ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και ο Μανώλης Χατζημανώλης. Τότε τον άκουσε ο Αχιλλέας Θεοφίλου, του πρότεινε συνεργασία και ο ερμηνευτής πρότεινε στην εταιρεία τα «Τραγούδια για μικρές εβδομάδες»…

Οφείλω να ομολογήσω πως με το πρώτο άκουσμα των τραγουδιών στην ζωντανή παρουσίαση έμεινα έκπληκτος. Τραγούδια που, λες και την «κοπάνησαν» από τη δεκαετία του '70 και κυκλοφόρησαν 20 χρόνια μετά, με τον ήχο βέβαια της εποχής τους... Τραγούδια στο ύφος του Κουγιουμτζή, του Λοΐζου ή του Βασίλη Δημητρίου. Όπως δήλωσαν μάλιστα οι συντελεστές, τα τραγούδια αυτά τα είχε ακούσει ο Μάνος Χατζιδάκις και ενθουσιασμένος ήθελε να τα κυκλοφορήσει στο «Σείριο». Δεν πρόλαβε όμως… Το φάκελο της εταιρείας με το δελτίο τύπου και το cd συνόδευε ένα καλαίσθητο ημερολόγιο με τις «Μικρές εβδομάδες του 1997». Άλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλα έθιμα…

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια από τις κουβέντες που είπε στην παρουσίαση ο παραγωγός του δίσκου, ο Αχιλλέας Θεοφίλου: «Είπαμε να κάνουμε κάτι και για την ψυχή μας ρε γαμώτο...»
karrt03.jpg

…και λίγα λόγια των συντελεστών


Στο ένθετο του δίσκου οι συντελεστές του δίσκου σημειώνουν:

«Αχιλλέα να 'σαι καλά που μας έριξες στα βαθιά... Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ'όλους εκείνους που συμμετείχαν σ' αυτή τη δουλειά και σ' όσους βοήθησαν την ψυχή να τραγουδήσει. Αυτοί ξέρουν...»
Μανώλης Χατζημανώλης

«Φεγγαρομαζώματα... Τραγουδοσκορπίσματα...


Να 'μαστε καλά και γι' άλλα».

Γιάννης Τσατσόπουλος

«Αυτοί που πήγανε σαφάρι στις ζούγκλες της Αφρικής και του Αμαζόνιου, στην επιστροφή τους, στόλισαν τους τοίχους των σαλονιών τους με τα κεφάλια των θυμάτων τους - τρόπαια της ΥΠΕΡδύναμής τους. Κάποιοι έμειναν στο περιθώριο της ιστορίας χωρίς αποδείξεις του μεγαλείου τους. Κι είναι άδειοι οι τοίχοι της ζωής που κλείστηκαν. Το κεφάλι μου δε χωράει εδώ (Μα κι αν χωρούσε δεν είμαι δα και η Λερναία Ύδρα!) Γι' αυτό καταθέτω δέκα κομμάτια από τα μέρη της ψυχής, λάφυρα μαζεμένα από τα πεδία των μαχών, ταπεινή σπουδή στο θεό ΕΡΟΤΑ (Έτσι κι αλλιώς όλοι κάνουμε λάθη)».
Χρίστος Παπαδόπουλος

«Στη μνήμη του πατέρα μου Χρήστου».
Δημήτρης Μαρκατόπουλος

Αποσπάσματα από την παρουσίαση και μια συνέντευξη

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του δίσκου μπορείτε να παρακολουθήσετε στη συνέντευξη του Δημήτρη Μαρκατόπουλου και του Χρίστου Παπαδόπουλου στην Αθηνά Ράπτη και τη Μαρία Στύλου για την «Ωμέγα TV» της Θεσσαλονίκης, μαζί με ένα μικρό μέρος από την παρουσίαση του δίσκου στον «Μύλο» της Θεσσαλονίκης, με τον Μανώλη Χατζημανώλη να παίζει και να τραγουδά αποσπάσματα από τα «Τραγούδια για μικρές εβδομάδες». Ανάμεσα στο κοινό διακρίνεται εύκολα ο αείμνηστος Σταύρος Κουγιουμτζής…

Υ.Γ: 1) Πληροφορίες αντλήθηκαν από άρθρο του Αλέξη Λιόλη για το δίσκο, στη στήλη «Στην κιβωτό του Ελληνικού Τραγουδιού» στο Music Corner.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test2035088569