Οι «Λαϊκές στιγμές» του Σπύρου Παπαβασιλείου με τον Δημήτρη Μητροπάνο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) «Σ’ αγαπώ σαν αμαρτία» κι άλλες 11 «λαϊκές στιγμές» του Σπύρου Παπαβασιλείου που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή.

Σαν σήμερα…


Στις 13 Απριλίου 2009 έφυγε από τη ζωή ο λαϊκός συνθέτης και μαέστρος Σπύρος Παπαβασιλείου. Είχε γεννηθεί στην Πάτρα το 1940…

«Λαϊκές στιγμές» με τον Μητροπάνο


Στο πλαίσιο της μεγάλης συνεργασίας του Σπύρου Παπαβασιλείου με τον Δημήτρη Μητροπάνο, το 1983 κυκλοφόρησαν από την Polygram (Philips) οι «Λαϊκές στιγμές» με οκτώ τραγούδια σε στίχους του Λάκη Τεάζη κι άλλα τέσσερα του Νίκου Βρεττού.
mitropanos papavasileiou1

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Σ’ αγαπώ σαν αμαρτία (στίχοι: Λάκης Τεάζης)
2) Δεν έχω καιρό (Νίκος Βρεττός)
3) Δρόμοι σκονισμένοι (Λάκης Τεάζης)
4) Θα ‘ρθω μεσάνυχτα (Λάκης Τεάζης)
5) Κλαίω τον κόσμο τον πικρό (Λάκης Τεάζης)
6) Θα με βρεις (Λάκης Τεάζης)
7) Δεν έχω διαβατήριο (Λάκης Τεάζης)
8) Φτωχομαχαλάς (Νίκος Βρεττός)
9) Σε θυμάμαι (Νίκος Βρεττός)
10) Παίξε μου Σπύρο (Νίκος Βρεττός)
11) Τι τραγούδι να μου γράψεις (Λάκης Τεάζης)
12) Πώς να φωνάξω δυνατά (Λάκης Τεάζης)

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Σπύρου Παπαβασιλείου. Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιάννη Σμυρναίο στο «Polysound», οι φωτογραφίες ήταν του Μάριου Βλαβιανού και η παραγωγή του Φίλίππου Παπαθεοδώρου. Στα κατοπινά χρόνια ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd.
mitropanos papavasileiou2

Λίγα λόγια για τη συνεργασία και το δίσκο


Η συνεργασία του Σπύρου Παπαβασιλείου με τον Δημήτρη Μητροπάνο ξεκίνησε το 1969 με τα τραγούδια «Οι αγάπες με προδώσανε», σε στίχους Σώτιας Τσώτου και «Πέρασε το καλοκαίρι» του Γιάννη Κιούρκα που εκδόθηκαν σε δίσκο 45 στροφών. Από τότε, μέχρι το 1983 που κυκλοφόρησαν οι «Λαϊκές στιγμές», ο Παπαβασιλείου συμμετείχε γράφοντας από τρία μέχρι έξι τραγούδια, σε έξι δίσκους του Μητροπάνου. («Δημήτρης Μητροπάνος»«Κυρά ζωή», «Λαϊκά ‘76», «Ερωτικά λαϊκά», «Παράπονο», «Λαϊκά του σήμερα»). Το 1987 ο Μητροπάνος συμμετείχε με τέσσερα τραγούδια (μαζί με τον Δημήτρη Κοντολάζο και την Κατερίνα Στανίση) στο δίσκο «Το δικό μας τραγούδι» σε στίχους Λάκη Τεάζη, ενώ η δεύτερη ολοκληρωμένη και συγχρόνως τελευταία τους συνεργασία πραγματοποιήθηκε το 1990, στη Minos πλέον, με το δίσκο «Εσύ λέγε με έρωτα».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι «Λαϊκές στιγμές» είναι ο πέμπτος δίσκος του Μητροπάνου, με τον προσδιορισμό «λαϊκό» στον τίτλο του. («Λαϊκά ’76» το 1976, «Ερωτικά λαϊκά» το 1977, «Λαϊκά του σήμερα» το 1980 και τα «Λαϊκά της νύχτας» το 1981, όπου εκτός του Μητροπάνου τραγουδούσαν η Δούκισσα και η Ρίτα Σακελλαρίου).

Οι «Λαϊκές στιγμές» ήρθαν δυο χρόνια μετά τα «χρυσά» «Συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου που κυκλοφόρησαν το 1981. Η μοναδική παρουσία του ερμηνευτή στη δισκογραφία το 1982, έγινε μέσω της συλλογής «14 χασάπικα» (τα οποία ήταν 15, αφού το εξώφυλλο έγραφε «14», αλλά τα τραγούδια ήταν 15. Στην ετικέτα του δίσκου βέβαια, ο τίτλος ήταν σωστός).

Από τις «Λαϊκές στιγμές» ξεχώρισαν κι ακούγονται μέχρι σήμερα το «Σ’ αγαπώ σαν αμαρτία», αλλά και το ζεϊμπέκικο «Θα ’ρθω μεσάνυχτα»... Υπάρχουν όμως αρκετές σημαντικές στιγμές, όπως τα «Δεν έχω καιρό», «Δρόμοι σκονισμένοι», «Κλαίω τον κόσμο τον πικρό», «Δεν έχω διαβατήριο», «Τι τραγούδι να μου γράψεις», «Φτωχομαχαλάς» (αν και το στίχο «Φτωχομαχαλά, φτωχομαχαλά, σε χτίσανε στα χαμηλά, μες στου Θεού τη φτέρνα» μάλλον «ακραίο» θα τον χαρακτήριζα) που δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα από το πλατύ κοινό και αξίζουν μιας δεύτερης ακρόασης…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!