Δημήτρης Μητροπάνος - Ο πρώτος του δίσκος

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Δημήτρη Μητροπάνου.

Τα πρώτα χρόνια στη δισκογραφία


Οι πρώτες ηχογραφήσεις του Δημήτρη Μητροπάνου στη δισκογραφία πραγματοποιήθηκαν το 1967 με δυο τραγούδια του Βασίλη Κουμπή σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου, την «Χαμένη πασχαλιά» και το «Στ’ Αναφιώτικα». Δεν είχαν όμως ιδιαίτερη τύχη αφού η «Χαμένη πασχαλιά» κόπηκε από τη χουντική λογοκρισία και ο δίσκος αποσύρθηκε. Έτσι η επιτυχία ήρθε λίγο καιρό μετά, όταν ο Μητροπάνος τραγούδησε την «Θεσσαλονίκη» του Γιώργου Ζαμπέτα με τους στίχους του Ηλία Ηλιόπουλου. Από τότε, μέχρι το 1971 ηχογράφησε σε 45άρια αρκετά τραγούδια του Ζαμπέτα αλλά και συνθετών όπως οι Θόδωρος Δερβενιώτης, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Κουγιουμτζής, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Γλέζος, Γιώργος Κατσαρός, Λυκούργος Μαρκέας, Γιώργος Μανισαλής, Βασίλης Κουμπής, Χρήστος Μαρτίνος, Γιώργος Κοινούσης και ο Ζακ Ιακωβίδης που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Το 1971 συνεργάστηκε με τον Άκη Πάνου με αποτέλεσμα «Το φιλότιμο τ’αντρίκειο» και τον ύμνο των απανταχού ταλαιπωρημένων «πεθερόπληκτων» που λέει «Γιατί κακούργα πεθερά φοβάσαι για μια κόρη»…

Ήδη από το 1969 είχε ξεκινήσει μια από τις μακροβιότερες συνεργασίες του, μ’ έναν συνθέτη που στο μέλλον θα γράψουν πολλές και μεγάλες επιτυχίες, τον Σπύρο Παπαβασιλείου.

Ο πρώτος μεγάλος δίσκος


Το 1971 κυκλοφόρησε από την Philips ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Δημήτρη Μητροπάνου, με 12 τραγούδια τα οποία είχαν πρωτοκυκλοφορήσει την περίοδο 1967-1971 σε δίσκους 45 στροφών.

1) Φιλί, φιλί σ' ανάστησα (Σπύρος Παπαβασιλείου – Βασίλης Μαρινάτος) 1971
2) Το φιλότιμο τ' αντρίκιο (Ακης Πάνου) 1971
3) Ο Ευριπίδης (Γιώργος Μανισαλής – Κώστας Ψυχογιός) β’ φωνή: Μπέττυ Δήμα, 1971
4) Πέρασε το καλοκαίρι (Σπύρος Παπαβασιλείου – Γιάννης Κιούρκας) 1969
5) Το παλιόπαιδο (Σπύρος Παπαβασιλείου – Γιάννης Κιούρκας) β’ φωνή: Σόφη Ζαννίνου, 1970
6) Δώσε μου φωτιά (Γιώργος Μανισαλής – Κώστας Ψυχογιός) 1971
7) Ο ξενύχτης (Γιώργος Ζαμπέτας – Χαράλαμπος Βασιλειάδης) β’ φωνή: Σόφη Ζαννίνου, 1968
8) Ο Αλή-Πασάς (Σπύρος Παπαβασιλείου – Κώστας Βεργος) 1970
9) Γιατί κακούργα πεθερά (Άκης Πάνου) 1971
10) Θεσσαλονίκη (Γιώργος Ζαμπέτας – Ηλίας Ηλιόπουλος) 1967
11) Κλαίει απόψε η γειτονιά (Σπύρος Παπαβασιλείου – Βασίλης Μαρινάτος) 1971
12) Αυγές, χαράματα και δειλινά (Γιώργος Ζαμπέτας – Χαράλαμπος Βασιλειάδης) β’ φωνή: Δούκισσα, 1968
MHTROPANOS PROTOS DISKOS 2

Τα bonus tracks


Στην επανέκδοση του δίσκου σε cd το 1993 προστέθηκαν έξι τραγούδια της ίδιας εποχής που είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκους 45 στροφών.

13) Kαμαρούλα μια σταλιά (Μίμης Πλέσσας – Λευτέρης Παπαδόπουλος) 1969
14) Έβγα στο κατώφλι (Μίμης Πλέσσας – Λευτέρης Παπαδόπουλος) 1969
15) Οι αγάπες με προδώσανε (Σπύρος Παπαβασιλείου – Σώτια Τσώτου) β’ φωνή: Σόφη Ζαννίνου, 1969
16) Με ξύπναγες, με ξύπναγες (Γιώργος Ζαμπέτας – Διονύσης Τζεφρώνης) 1968
17) Εκεί που γνωριστήκαμε (Σπύρος Παπαβασιλείου – Γιάννης Κιούρκας) 1970
18) Πάρε το φεγγάρι κι έλα (Σπύρος Παπαβασιλείου – Κώστας Βέργος) 1970

Τα μισά περίπου από τα τραγούδια του δίσκου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προστέθηκαν στο cd, έγιναν στο πέρασμα των χρόνων μεγάλες επιτυχίες. Κάποια από αυτά όπως η «Θεσσαλονίκη», το «Φιλί, φιλί σ’ανάστησα», ο «Ξενύχτης», το «Δώσε μου φωτιά», το «Κλαίει απόψε η γειτονιά» ή ο «Αλή Πασάς» αποτελούσαν συχνές επιλογές του λαϊκού ερμηνευτή στις ζωντανές εμφανίσεις του. Υπάρχουν όμως κάποια ακόμα, εξίσου σημαντικά, που δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα και, παρόλο που έχουν περάσει 45 χρόνια από την κυκλοφορία τους, περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία, τουλάχιστον σε επίπεδο ραδιοφωνικής παρουσίασης…

To σημείωμα του δίσκου


Στο σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου αναφέρεται πως ο Δημήτρης Μητροπάνος: «Είναι μόλις 23 ετών και όμως είναι ήδη μια φίρμα στο λαϊκό μας τραγούδι, με μια 5ετή επιτυχημένη καριέρα στο ενεργητικό του. Πρωτάρχισε να τραγουδά δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα ο οποίος εμπιστεύτηκε στη φωνή και στο ταλέντο του Δημήτρη, πολλά τραγούδια που συγκαταλέγονται σήμερα ανάμεσα στις επιτυχίες του. Έχει ηχογραφήσει πολλούς δίσκους αλλά αυτός είναι πρώτος μακράς διαρκείας που κυκλοφορεί με τις μεγαλύτερες προσωπικές επιτυχίες του αλλά και με καινούργια τραγούδια γνωστών συνθετών όπως του Άκη Πάνου και του Σπύρου Παπαβασιλείου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης καριέρας. Γνήσια λαϊκή φωνή, πλούσιο ταλέντο και μια υπέρμετρη αγάπη για το τραγούδι, είναι στοιχεία που τον αξιολογούν σαν καλλιτέχνη και που μαζί με την αδιάκοπη προσπάθειά του μια καλύτερη απόδοση, είναι σίγουρο ότι θα τον φέρουν σύντομα στην κορυφή».

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!