Η «Γραφειοκρατία» των Κώστα Βίρβου & Χρήστου Λεττονού

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ) Μια ιδιαίτερη ενότητα τραγουδιών για τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και της γραφειοκρατίας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Γραφειοκρατία»

Στο να γράψω τον κύκλο «Γραφειοκρατία», εκτός του ότι ήμουν τριάντα χρόνια δημόσιος υπάλληλος και την έζησα από πρώτο χέρι που λένε, ερεθίσματα μου έδωσε κι ένας μεγάλος και αγαπημένος μου ποιητής, ο Κώστας Καρυωτάκης. Το ποίημά του «Δημόσιοι Υπάλληλοι» ήταν μία από τις πηγές έμπνευσης για το έργο μου «Γραφειοκρατία».

Κώστας Βίρβος (1)

Λόγια του Κώστα Βίρβου σχετικά με την πηγή έμπνευσης ενός ιδιαίτερου κύκλου τραγουδιών, που μελοποίησε ο ερμηνευτής, συνθέτης και ηθοποιός Χρήστος Λεττονός και κυκλοφόρησε το 1976 από την Columbia με τίτλο «Γραφειοκρατία». Τραγούδησαν ο Χρήστος Λεττονός, ο Χρήστος Κυριαζής (σε τραγούδια τελείως διαφορετικά από αυτά με τα οποία έγινε πολλά χρόνια αργότερα γνωστός) και η Ξένια Ζερβού.
02 grafeiokratia
Τα τραγούδια του δίσκου

1) Το ξυπνητήρι – Ξένια Ζερβού
2) Γραφειοκρατία – Χρήστος Λεττονός
3) Χαρτόσημα και ένσημα – Χρήστος Κυριαζής
4) Ντεσπέρια – Χρήστος Λεττονός
5) Πώς μου πήρανε το σπίτι – Χρήστος Λεττονός
6) Ο θάνατός μου – Χρήστος Λεττονός
7) Αύξηση – Χορωδία
8) Συν πλην κι αγάπη – Χρήστος Λεττονός
9) Συμφωνική των γραφομηχανών – Ξένια Ζερβού
10) Ο λοχίας – Χρήστος Κυριαζής
11) Λαμβάνω την τιμή – Χρήστος Λεττονός
12) Αρχείον – Χρήστος Λεττονός
13) Πρωτόκολλον – Ξένια Ζερβού
14) Υπερωρία – Χρήστος Κυριαζής
15) Διάλογος με τον εαυτό μου – Χρήστος Κυριαζής
16) Στο Παρίσι – Χρήστος Λεττονός
17) Το καρφί – Χρήστος Κυριαζής – Χρήστος Λεττονός
18) Η προσευχή του υπαλλήλου – Χρήστος Λεττονός

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγινε από τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου, η ηχογράφηση από τον Γιάννη Τριφύλλη στο studio Action και το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Δημήτρης Αρβανίτης.
03.Grafeiokratia
Ένας βιωματικός και διαφορετικός δίσκος

Αν θα χαρακτήριζα με δυο μόνο λέξεις αυτό τον δίσκο, αυτές θα ήταν βιωματικός και διαφορετικός. Βιωματικός γιατί τη χρονιά της κυκλοφορίας του, ο Κώστας Βίρβος μετρούσε ήδη 22 χρόνια υπηρεσίας ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ λίγα χρόνια αργότερα έγινε Διευθυντής Α’ του Υπουργείου Οικονομικών στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, φθάνοντας στην κορυφή της υπαλληλικής ιεραρχίας. Ήξερε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε (τουλάχιστον μέχρι τότε), καθώς και τα προβλήματα του δημόσιου τομέα απ’ έξω κι ανακατωτά.

Έτσι, τα βιώματα από τη μέχρι τότε «θητεία» του στο δημόσιο, σε συνδυασμό με την αγάπη του στον Καρυωτάκη και στο ποίημά του «Δημόσιοι Υπάλληλοι», του έδωσαν την έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της ενότητας τραγουδιών, για τη ζωή και τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και της γραφειοκρατίας, αρκετά από τα οποία, συνεχίζουν να υφίστανται μέχρι τις μέρες μας, όσο κι αν έχει βελτιωθεί και εκσυγχρονισθεί η κατάσταση.

Εκτός όμως από βιωματικός, ο δίσκος ήταν αρκετά διαφορετικός και ηχητικά, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους αλλά και τα μεμονωμένα τραγούδια του Κώστα Βίρβου, ο οποίος επέλεξε για τη μελοποίησή των στίχων της «Γραφειοκρατίας» τον Χρήστο Λεττονό, ακούγοντάς τον να τραγουδά την «Πρέβεζα» του Κώστα Καρυωτάκη, στη μελοποίηση του Δήμου Μούτση από την «Τετραλογία». (2)

Θα έλεγα λοιπόν, πως η «Γραφειοκρατία» θυμίζει περισσότερο το κλίμα των δίσκων των τραγουδοποιών των προηγούμενων, αλλά και των επόμενων χρόνων.

Στα νεότερα χρόνια η «Γραφειοκρατία» δεν εκδόθηκε σε cd. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια του δίσκου.

Πηγές:
1)Κώστας Βίρβος «Λαϊκή Στιχουργική Ανθολογία» (Βιβλιοεκδοτική Αναστασάκη-1989)
2) Μαρία Βίρβου «Κώστας Βίρβος – Εγώ δεν ζω γονατιστός» (Εκδόσεις Παπαζήση, 2019)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!