Αφροδίτη Μάνου - «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό»

Ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της δεκαετίας του '90 με ξεχωριστές συμμετοχές.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Παρακολουθώντας την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, στο μυαλό μου στριφογυρίζει συνεχώς ο στίχος από ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1994, σε έναν από τους ωραιότερους δίσκους της δεκαετίας του ’90, από μια τραγουδίστρια και τραγουδοποιό με πορεία 40 χρόνων στο ελληνικό πεντάγραμμο…

«Για ποια Ελλάδα ρε γαμώτο;» τραγουδούσε η Αφροδίτη Μάνου, γνωστή στον κύκλο του τραγουδιού και ως «Μπουμπού», με λόγια εμπνευσμένα από την επιτυχία της Βούλας Πατουλίδου, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης τον Αύγουστο του 1992 και τη μνημειώδη φράση της «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο».

Τίτλος του δίσκου, που κυκλοφόρησε από τη Minos - Emi, «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό», από ένα τραγούδι βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Στα υπόλοιπα η μουσική και οι στίχοι είναι της Αφροδίτης Μάνου, ενώ μαζί της συμμετείχαν τραγουδώντας η Δήμητρα Γαλάνη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Αναστασία Μουτσάτσου και η Ελένη Λεγάκη. Στην αυτοσχέδια χορωδία των φίλων έλαβαν μέρος οι Γιώργος Ανδρέου, Ηλίας Μπενέτος, Κώστας Θωμαΐδης, Αλέκα Κανελλίδου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, η Μαρία Δημητριάδη (αδελφή της Αφροδίτης) κ.α.
Με το «καραβάκι» της Αφροδίτης Μάνου ταξιδεύουν δέκα τραγούδια:

1) Για ποια Ελλάδα
2) Βαβέλ
3) Μεσάνυχτα στην πόρτα σου (β' φωνή Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
4) Μου το 'παν μάγοι δεκατρείς (Αφροδίτη Μάνου - Αναστασία Μουτσάτσου - Ελένη Λεγάκη)
5) Σούπερμαν
6) Τρελή, τι κάθεσαι και λες (Δήμητρα Γαλάνη, β' φωνή Αφροδίτη Μάνου)
7) Αριστερά στην Εδέμ (β' φωνή Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
8) Ηπειρώτικο τραγούδι (συμμετέχει χορωδία παιδικών φίλων)
9) Φθινοπωρινός σκύλος
10) Που πας καραβάκι με τέτοιον καιρό (Το ευλογημένο καράβι) (ποίηση Ζαχαρίας Παπαντωνίου) (συμμετέχει χορωδία ενηλίκων φίλων)
Η ενορχήστρωση έγινε από το Γιώργο Ανδρέου, ο οποίος έκανε την ηχοληψία και τη μίξη στο studio Sierra και έπαιξε πιάνο και πλήκτρα. Τα ονόματα των υπολοίπων μουσικών είναι ανάλογα με το «ακριβό» περιεχόμενο του δίσκου: Αντώνης Γούναρης (κιθάρες, ούτι, λαούτο), Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Δημήτρης Ντουφεξιάδης (τσέλο), Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι, τζουρά, κιθάρα με οκτάβερ), Νίκος Σακελλαράκης (τρομπέτα), Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Γιάννης Ζευγώλης (βιολί), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Αντώνης Απέργης (ταμπουράς, φλογέρα, νάι, κανονάκι), Πέτρος Ταμπούρης (σαντούρι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Ορέστης Πλακίδης (επιλογή συνθετικών ήχων και προγραμματισμός). Η διεύθυνση παραγωγής ήταν του Ηλία Μπενέτου, ενώ η δουλειά αυτή κυκλοφόρησε σε βινύλιο και cd.

Στο σημείωμα του δίσκου η Αφροδίτη Μάνου γράφει:

Σα μετακόμιση είναι.

Απ’ το παλιό, έπρεπε να ’χω κιόλας φύγει. Θα το πουλήσουν, ιδιοκατοίκηση, θα σας γελάσω. Αλλά και το καινούργιο, δεν είναι ακόμα έτοιμο. Κι όταν λέω καινούργιο, μη φανταστείτε τίποτα σούπερ, από γυαλί και κρύσταλλο κι ατσάλι. Ίσα - ίσα να χωράει το πλυντήριο στο μπάνιο…

Κι αν έρθει ο Κακός Λύκος, όπως στα «Τρία Γουρουνάκια» και φυσήξει; Κι αν τρυπήσει ξαφνικά ο θερμοσίφωνας και πλημμυρίσει το πατάρι, τι θα γίνει; Τόσα βιβλία, τόσες φωτογραφίες, να καταστραφούν; Όχι, όχι δεν γίνεται.

Θα πάω στον Ηλία να μείνω. Δεν θα ’ναι μετακόμιση ούτε και δίσκος. Αρραβώνας θα είναι. Κι ο Ανδρέου θα βγάλει το κλαρίνο απ’ την κωλότσεπη και θ' ανάψουν όλα τα φώτα. Σαν καραβάκι θα γίνει η κονσόλα μας και δε θα ’χουμε τηλεόραση, μόνο τραγούδια και μίλ-φέιγ και φίλους θα ’χουμε.

Κι όταν, με το καλό, τελειώσουν τα μερεμέτια, θα μπούμε και στο σπίτι. Όλοι μαζί κι ένας - ένας χωριστά. Και τότε θα ζήσετε καλά κι εμείς καλύτερα!

Δήμητρα, η χαρά όταν μοιράζεται με φίλους διπλασιάζεται.
Η κιθάρα του Γιάννη Σπάθα στο «Ηπειρώτικο» ήταν απαραίτητη.
Ελένη, Αναστασία, σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Α.Μ.

Θα έλεγα ανεπιφύλακτα πως πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη δουλειά της δημιουργού. Το ηχητικό κλίμα κινείται περισσότερο στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, ενώ δε λείπουν οι ροκ πινελιές αλλά και τα παραδοσιακά χρώματα, κυρίως στο «Ηπειρώτικο τραγούδι», το οποίο αποτελούσε επί σειρά ετών το σήμα της μουσικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αυλαία» του Γιώργου Κυβέλου. Ξεχωρίζει επίσης το «αλά παλαιά» χασάπικο με τη Δήμητρα Γαλάνη, το ομώνυμο κομμάτι με το οποίο κλείνει ο δίσκος, ενώ γενικά, δεν θα έλεγα πως υπάρχουν τραγούδια που υστερούν. Κορωνίδα του δίσκου φυσικά η έναρξή του:

Στη χώρα των ηρώων γεννήθηκα κι εγώ
αντάρτες και θεοί κληρονομιά μου
μετρούσα τούς αιώνες με τον ήλιο αρχηγό
τα θαύματα του κόσμου όλα δικά μου
Με κύλησαν τα χρόνια σε λάθος ποταμό
ξεφτίλα, τηλεόραση και πλήξη
τα πλοία στο λιμάνι σκουριάζουνε καιρό
κι ένα αεράκι να μη λέει να φυσήξει
Φεύγει ένα κορίτσι, τρέχει σαν τον άνεμο
σαν το χελιδόνι μπαίνει στην οθόνη,
άστραψε το νήμα, όνειρο παράνομο
Θεέ μου, φτάνει πρώτο
για ποια Ελλάδα, ρε γαμώτο, για ποια Ελλάδα, ρε γαμώτο

Αθάνατη πατρίδα μου, προεκλογική
της αφασίας και του μετ’ εμποδίων
αδίστακτο τοπίο, τροχιά ελλειπτική
των οραμάτων και των μυστηρίων
Μια πίκρα, μια μιζέρια που φτάνει ως το λαιμό
με το που ανοίγεις την εφημερίδα
Ελλάδα σ’ αγαπούσα κι ακόμα σ’ αγαπώ,
όπως σε πρόλαβα, σε γνώρισα, σε είδα
Φεύγει ένα κορίτσι, τρέχει σαν τον άνεμο
σαν το χελιδόνι μπαίνει στην οθόνη
άστραψε το νήμα, όνειρο παράνομο
Θεέ μου, φτάνει πρώτο
για ποια Ελλάδα, ρε γαμώτο, για ποια Ελλάδα, ρε γαμώτο
Στη χώρα των ηρώων, γεννήθηκα κι εγώ
βαριά, πολύ βαριά η κληρονομιά μου
τις μέρες να μετρώ με ένα ήλιο ναυαγό
τα τραύματα του κόσμου όλα δικά μου

Φωτογραφίες
3: Δήμητρα Γαλάνη, Αφροδίτη Μάνου
4: Η αυτοσχέδια χορωδία των φίλων
5: Γιώργος Ανδρέου, Αναστασία Μουτσάτσου, Ελένη Λεγάκη, Αφροδίτη Μάνου
6: Γιώργος Ανδρέου, Αφροδίτη Μάνου, Ηλίας Μπενέτος

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!