Μητσοτάκης στη Βουλή: Πρέπει όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Συζήτηση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της επιδημίας
Στη συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στο μέτωπο της επιδημίας ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

Προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση για να κάνουμε έναν νηφάλιο, ειλικρινή διάλογο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Προσδοκώ από όλους τους συμμετέχοντες να σεβαστούμε ως προς τον τόνο την κρισιμότητα της κατάστασης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, στην οποία ο πρωθυπουργός ενημερώνει το σώμα για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γιατροί, νοσηλευτές κι ασθενείς Covid το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν είναι έναν ακόμα ανούσιο πολιτικό καβγά στη Βουλή, σημείωσε.

Ζήτησε από όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει την ειλικρινή αυτοκριτική της και η αντιπολίτευση θα προτείνει τρόπους με τους οποίους όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση σε αυτή τη δύσκολη μάχη, ειδικά στις επόμενες δέκα ημέρες που θαν είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Πολιτική ηγεσία κια κόμματα πρέπει όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός.

«Τα όσα έχουν μεσολαβήσει από τον Μάρτιο είναι γνωστά, αξίζει όμως να γίνει σύντομη ανασκόπηση για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα», ώστε «να μη κυνηγάμε ανυπόστατες φήμες, δραματοποιημένες εικόνες που στοχεύουν συχνά σε πρόσκαιρες μικροκομματικές στοχεύσεις» είπε στη συνέχεια.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «η χώρα πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας, γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας. Σε κάθε παρέμβασή μου ευχαριστούσα τους πολίτες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε. Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό» συνέχισε, ζητώντας «να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες» είπε.

Αντί, όπως είπε, να παραθέσει αριθμούς, επικαλέστηκε την καθηγήτρια εντατικολογίας και πνευμονολογίας κ. Κοτανίδου, η οποία έχει πει: «Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σήμερα η χώρα διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, κι έναν ΕΟΔΥ «που δεν έχει σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τεστ που κάνουμε. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα» ανέφερε.

«Στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» τόνισε, σημειώνοντας πως «έπρεπε εμείς, όπως κι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες, συχνά αντίθετες ανάγκες: την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο δεύτερο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» είπε.

Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις δύσκολες εστίες του ιού, ώστε να αποφύγουμε την εκθετική αύξηση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, συνέχισε.

Αναφερόμενος στο οριζόντιο lockdown, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν δίστασα, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα κι όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με Μάρτιο-Απρίλιο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά είναι ανοικτά» ανέφερε.

Όπως συμπλήρωσε, «και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές το φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε, επίσης, πως χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδαν δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο. «Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του δεύτερο κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του Τουρισμού, θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο» επισήμανε.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!