Παύλος Συνοδινός & Νίκος Ζαδές: «Greeklish Babylon – Μουσική πολυγλωσσία»

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Οι Greeklish Babylon είναι ο Παύλος Συνοδινός, ο Νίκος Ζαδές, ο Πάνος Τόλιος & ο Μιχάλης Πορφύρης. Μια νεοσυσταθείσα μπάντα, που μόλις κυκλοφόρησε την...
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
11/11/2013

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα

πρώτη της δισκογραφική κατάθεση κι ετοιμάζεται για «άλλα»! Συναντήσαμε τους τραγουδιστές, τον Παύλο & το Νίκο και τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για τη νέα, αυτή σύμπραξή τους, το παρελθόν, αλλά και το μέλλον τους, όπως το επιθυμούν, λίγες μόνο μέρες πριν τις παραστάσεις τους στο Σταυρό του Νότου.

Πώς έγινε και ήρθατε κοντά σχηματίζοντας τους Greeklish Babylon;
Νίκος Ζαδές: Ο Παύλος είχε ήδη δύο δισκογραφικές δουλειές, από τον τίτλο της δεύτερης μάλιστα, δώσαμε και το όνομα στο συγκρότημα. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε γι’ αυτό το δίσκο, μπήκα σε μια ομάδα που είχε αρχίσει να χτίζεται, ήταν κι ο Πάνος Τόλιος κι ο Μιχάλης Πορφύρης κι όλο αυτό λειτουργούσε. Αρχίσαμε να αισθανόμαστε καλά μεταξύ μας και να το πιστεύουμε και σκεφτήκαμε πως πρέπει να γίνει μια πιο ομαδική και οργανωμένη δουλειά.

Ούτως ή άλλως παίζατε μαζί δηλαδή, απλά δεν είχατε όνομα σαν συγκρότημα.
Παύλος Συνοδινός: Κοίταξε, όλο αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά για να εξυπηρετήσει εμένα και το δεύτερο δίσκο που έκανα με τίτλο «Greeklish Babylon». Απλά, κάτι η φιλία μας, κάτι η μουσική μας χημεία, έκανε ανάγκη πλέον τη δημιουργία ενός συγκροτήματος. Εγώ σταμάτησα να νιώθω «μόνος» στον τομέα της δημιουργίας και σ’ όλα αυτά, κι άρχισα να νιώθω «γκρουπίστικα». Εν τω μεταξύ, είναι σπάνιο στις μέρες μας να δημιουργείται ένα γκρουπ και είναι ευλογία. Ξαφνικά, χωρίς να έχεις συνεννοηθεί, βρίσκεσαι μέσα σ’ ένα γκρουπ, έτσι έγινε εδώ. Δηλαδή, ήρθε μεν να εξυπηρετήσει μια κατάσταση ο Νίκος, αλλά τελικά, προέκυψε το γκρουπ.
Νίκος Ζαδές: Είναι πολύ σημαντικό που καθένας έχει βρει πραγματικά το χώρο του χωρίς να επεμβαίνει στο χώρο του άλλου. Δηλαδή, υπάρχει εμπιστοσύνη και πλέον ο Παύλος δεν είναι ανάγκη να αναλαμβάνει τα πάντα, αναλαμβάνει καθένας μας ένα κομμάτι – μιλάω κυρίως για τα μουσικά θέματα.

Το όνομα του συγκροτήματος είπαμε πως προέρχεται απ’ τον τίτλο του δεύτερου δίσκου του Παύλου, αλλά τι θέλει να πει;
Νίκος Ζαδές:
Είναι η ελληνική πραγματικότητα… Μπορείς να το αναλύσεις με διάφορους τρόπους. Εγώ με το που το ακούω μπαίνω στο πετσί της Ελλάδας για τα καλά, έχουμε πάρει τα Greeklish κι όλο αυτό το ξενόγλωσσο και το έχουμε προσαρμόσει με κάποιο πολύ περίεργο τρόπο στα μέτρα μας και δε μπορούμε να συνεννοηθούμε κιόλας! Το βρίσκω πολύ επίκαιρο σαν όνομα!

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας για τη μπάντα;
Παύλος Συνοδινός:
Έχουμε κλείσει δύο Πέμπτες στο Σταυρό του Νότου, στις 14 και 21 του Νοέμβρη και δόξα το θεώ, οργανώνουμε κι άλλα πράγματα εκτός Αθήνας. Θα παίξουμε υλικό απ’ τους δύο δίσκους μου, που ουσιαστικά αυτό είναι το υλικό μας, συν τα δύο τραγούδια που μόλις κυκλοφόρησαν κι αποτελούν την πρώτη μας παρουσίαση ως γκρουπ. Μετά, θα παίξουμε πράγματα που μας αρέσουν, που πιστεύουμε ότι μας αρέσουν και θα θέλαμε να ήταν και δικά μας!
Νίκος Ζαδές: Και καλύπτουν μεγάλο φάσμα της μουσικής, δηλαδή οι διασκευές που χρησιμοποιούμε γιατί μας αρέσουν, πιάνουν από ρεμπέτικο, μέχρι hard rock, μέχρι trip hop …
Παύλος Συνοδινός: Έτσι εξηγείται και το Babylon… Μια μουσική «πολυγλωσσία».

Οπότε, αν χρειαζόταν να χαρακτηρίσετε τον ήχο σας, τι θα λέγατε;
Παύλος Συνοδινός:
Το μόνο που θα έλεγα σίγουρα είναι πως είναι ηλεκτρικός ο ήχος. Αν και στήνουμε και κάτι ακουστικό πια, ηλεκτρικό ήχο έχουμε σίγουρα. Μετά αρχίζω και «κωλώνω», αλήθεια! Είναι ελληνικό τραγούδι, αλλά τοποθετημένο σε μια άλλη διάσταση. Είναι έντεχνο, αλλά και δεν είναι, είναι σκληρό, αλλά και δεν είναι…
Νίκος Ζαδές: Ο ήχος είναι μασίφ. Είναι σκληρός, είναι ηλεκτρικός, είναι δυνατός. Με την προσθήκη της δικής μας «ματιάς».

Ωραία, μόλις κυκλοφορήσατε, λοιπόν, τα δύο αυτά τραγούδια σε ψηφιακή μορφή, υπάρχουν σχέδια για να γίνει ένας ολοκληρωμένος δίσκος όπου θα συμπεριληφθούν;
Παύλος Συνοδινός:
Προσωπικά δεν το θεωρώ απαραίτητο, γιατί να ξαναμπούν σε δίσκο τα ίδια… Πάντως ναι, σκοπό έχουμε σε ένα – ενάμιση χρόνο, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίσκο, δικό μας, 100% φτιαγμένο από μας και να τον κυκλοφορήσουμε.

Εσένα Παύλο σε είδαμε τα τρία τελευταία χρόνια να παίζεις με το Γιάννη Χαρούλη.
Παύλος Συνοδινός:
Ναι, ναι, παίξαμε τρία χρόνια, όμως δε ξέρω ποια είναι τα σχέδια αυτή τη στιγμή.

Εσύ Νίκο τι έκανες πριν;
Νίκος Ζάδες:
Αποτελούσα ιδρυτικό μέλος των YIANNEIS, μιας ξενόγλωσσης avantgarde μπάντας, με τους οποίους κάναμε 2 δουλειές. Οι YIANNEIS ήταν η οικογένειά μου για πέντε χρόνια, αλλά αισθάνθηκα πως ήθελα μια ανανέωση και λίγο πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης δουλειάς που θα βγει σε μερικούς μήνες, άρχισα να παίζω με τον Παύλο και είδα πως θα ήθελα να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο, τελείως διαφορετικό απ’ ότι έκανα. Επίσης, ετοιμάζω ένα νέο project, που έχει να κάνει με ηλεκτρονική μουσική. Αλλά είμαι και κομπιουτεράς! (γελάει)

Γράφετε και οι δύο, σωστά;
Νίκος Ζάδες:
Ναι, και τώρα ήρθε η ώρα να γράψουμε και μαζί. Από διαφορετικά στιλ, να τα κάνουμε μια μίξη.

Οι «αφανείς» ήρωες που αναφέρετε στο δελτίο τύπου σας, ποιοι είναι;
Παύλος Συνοδινός:
Είναι ο Γιάννης Παξεβάνης, ο οποίος βοήθησε πολύ και στην υλοποίηση του Greeklish Babylon (του δίσκου), έπαιξε μαζί μας και στα περσινά Live , κάνει τον ήχο μας δηλαδή, άρα είναι κι αυτός μέσα στην ομάδα και διάφοροι φίλοι μας.

Πάντως, μόνοι σας το κινείτε όλο αυτό, νωρίτερα μας έλεγες πως και τα γραφιστικά του δίσκου τα έκανες μόνος σου.
Παύλος Συνοδινός: Ναι… Αναγκαστικά πλέον κάνεις μόνος σου πράγματα, γιατί αρχίζεις να χάνεις την εμπιστοσύνη, σε τρενάρουν, σου παίρνουν λεφτά, τα αποτελέσματα είναι άσχημα… Και λες άστο, θα το κάνω μόνος μου, τουλάχιστον να το έχω, κατ’ αρχήν. Υπάρχει η Antαrt Productions, το label μας δηλαδή, αλλά μόνοι μας τα κάνουμε, ναι. Απλά επιλέξαμε μια δισκογραφική στέγη για να βγάλουμε την κάρτα «αναφοράς» μας, την ταυτότητά μας… Περί αυτού πρόκειται.

Πείτε μου λίγα λόγια για τα άλλα παιδιά του συγκροτήματος .
Παύλος Συνοδινός: Ο Πάνος Τόλιος είναι μια ιδιαίτερη οντότητα μέσα στο γκρουπ, μπορεί να πέρασαν χρόνια, αλλά εκτός του ότι έχει παίξει με όλο τον κόσμο κι έχει τεράστια καριέρα, είναι τα Ξύλινα Σπαθιά! Ο Παυλίδης ήτανε και ο Τόλιος! Και τώρα τον έχουμε στο συγκρότημά μας, δεν είναι λίγο αυτό!
Νίκος Ζάδες: Και ταυτόχρονα, είναι σαν να μην το «φέρει» αυτό… Είναι δάσκαλος, χωρίς να είναι. Σε κοιτάζει στα ίσα και πάντα έχεις να παίρνεις, τρομερός άνθρωπος. Το ίδιο κι ο Μιχάλης φυσικά, είναι καταπληκτικός μουσικός, καταπληκτικός άνθρωπος. Γενικά, είναι μια μίξη πραγματικά διαφορετικών ανθρώπων. Αν εγώ θεωρούμαι περισσότερο της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Πορφύρης προέρχεται από την κλασική μουσική, ο Τόλιος μόλις είπαμε… Για τον Παύλο εδώ, δε θέλω να σχολιάσω (γελάει).
Παύλος Συνοδινός: Όλοι τους είναι επαγγελματίες μουσικοί, κι εγώ υπήρξα και υπάρχω ως επαγγελματίας. Καθένας, λοιπόν, όλη τη δύναμή του και την τεχνογνωσία του τη διοχετεύει στους Greeklish Babylon.

Ας πούμε και δυο λόγια παραπάνω για τα καινούρια κομμάτια.
Νίκος Ζαδές:
«Ο Νίκος» είναι σε στίχους του Παύλου. Επί της ουσίας, είναι μια ταύτιση, πραγματικά είναι σαν να το έχει γράψει για μένα. Το τραγουδάω εγώ και είναι καυστικό για μένα, αν το καλοσκεφτείς, δεν έχει και τους πιο γοητευτικούς για μένα στίχους. Και ήταν νομίζω ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσω τα καινούρια πράγματα που θέλω να κάνω, με μια αυτοκριτική μέσω του κομματιού. Ξεκινάς κάτι καινούριο, αλλά για να ξεκινήσεις πρέπει να κάνεις την αυτοκριτική σου.

Εσύ δεν είχες το Νίκο στο μυαλό σου όταν το έγραφες, έτσι;
Παύλος Συνοδινός:
Όχι, είχα τον εαυτό μου, κι εδώ έρχεται πάλι η ταύτιση που λέγαμε. Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι μ’ έπιασε μια «πρεμούρα» να κάνουμε τα Live , αλλά και κάτι παραπάνω κι εκεί που 6 μήνες ψαχνόμουν κι έσπαγα το κεφάλι μου κάτι να φτιάξω, ξαφνικά βγήκαν δύο τραγούδια σε δυο μέρες!

Άρα και η έμπνευση θέλει την παρέα της κι έρχεται στην ώρα της!
Παύλος Συνοδινός:
Ναι, φτιάξαμε το «Νίκο» ένα βράδυ, ήρθε το τραγούδησε, συζητάγαμε, κάναμε, ράναμε, έφυγε αργά κι έμεινε μια αίσθηση τύπου «Ωραίο είναι, αλλά δεν είναι λίγο ελαφρύ για μας;» Κι από τσαντίλα τελείως, κάθισα κι έφτιαξα τους «Πάνοπλους», κοιμήθηκα 8 το πρωί μη μου φύγει η εμπνευσάρα! (γέλια) Το κείμενο είναι του Γιώργου Πολυμενάκου, ενός σπουδαίου στιχουργού.

Greeklish Babylon Facebook


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!