Λάζαρος Λασκαρίδης: «Ο Πολιτισμός δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά κτήμα όλων»

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών στον Δήμο Καλλιθέας μιλάει στο ogdoo.gr
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Εγκαινιάζουμε μια κατηγορία που στόχο έχει να αναδείξει το πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και να δώσει λύσεις μέσα από τις απαντήσεις των συνεντευξιαζόμενων στο πρόβλημα που βιώνει αυτή τη στιγμή ο Πολιτισμός στην χώρα ελέω κορονοϊού.

Συζητάμε για τα προβλήματα μα το πιο σημαντικό, οραματιζόμαστε ένα μέλλον καλύτερο με τον Πολιτισμό στο προσκήνιο.

Πρώτος απαντάει ο Λάζαρος Λασκαρίδης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών στον Δήμο Καλλιθέας. Παρόλο που βρίσκεται μόνο ένα χρόνο και κάτι στην θέση του υπεύθυνου Πολιτισμού έχει ήδη αναμορφώσει και αναβαθμίσει ποιοτικά τις πολιτιστικές δράσεις στην πόλης, έτσι ώστε η Καλλιθέα να συγκαταλέγεται μεταξύ των Δήμων της Αττικής με την πιο «πλούσια» πολιτιστική παραγωγή.

Σύμμαχος του σε όλο αυτό ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος. Να σημειώσουμε πως ο Λάζαρος Λασκαρίδης είναι Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «ΤΩΡΑ Καλλιθέα» και έχει πλούσιο βιογραφικό στην χώρο της Δημοσιογραφίας.

Καλέ μου φίλε Λάζαρε ευχαριστούμε για το χρόνο σου, καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.



-Τι θέση έχει ο πολιτισμός στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του Δήμου σας;


-Δεν θα μπορούσα να βρω άλλη λέξη από την «πρωταγωνιστική». Εξάλλου, γι’ αυτό μας μέμφεται η αντιπολίτευση για τις πολλές εκδηλώσεις, για το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Για μας ο Πολιτισμός στις εποχές που βιώνουμε –και δεν αναφέρομαι μόνο στα πρόσφατα απαγορευτικά μέτρα αλλά και στην οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την εποχή των μνημονίων- είναι κοινωνική πολιτική. Είναι προσφορά που φτάνει δωρεάν στους πολίτες της Καλλιθέας, δίδοντάς τους χώρο και χρόνο για επιμόρφωση και ψυχαγωγία.
Και το ευχάριστο για μας είναι ότι αυτή η προσφορά μας επιστρέφεται από τη μαζική και δημιουργική συμμετοχή των Καλλιθεατών στις δράσεις μας.
dimarhos antidimarhos kallitheas
Με τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο

-Ποιες είναι οι κύριες Πολιτιστικές δράσεις του Δήμου σας;

-Αναλαμβάνοντας το Σεπτέμβριο του 2019 τα καθήκοντα του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, παρέλαβα ένα πολιτιστικό έργο πενταετίας, που περιείχε, μεταξύ άλλων, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που δεν γίνονταν νωρίτερα στην πόλη, το φθινοπωρινό «Μεσογειακό Φεστιβάλ» και Ρεμπέτικο Τριήμερο στις Τζιτζιφιές.
Από τότε κι έπειτα, με τον δήμαρχο Δημήτρη Κάρναβο να αποδέχεται και να ενισχύει τις προτάσεις μου, ξεκινήσαμε το «Θέατρο της Δευτέρας στην Καλλιθέα», ένα θεσμό που συζητήθηκε σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο διότι οι Καλλιθεάτισσες και οι Καλλιθεάτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μία φορά την εβδομάδα στην πόλη τους –και με ελεύθερη είσοδο- τους κεντρικούς θιάσους της Αθήνας, ανοίξαμε και δεύτερο –επίσης με ελεύθερη είσοδο- δημοτικό θερινό κινηματογράφο στις Τζιτζιφιές ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στους κατοίκους της περιοχής, καθιερώσαμε την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής που δίδεται την ίδια ακριβώς ώρα με την αντίστοιχη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, ξεκινήσαμε ιστορικές βραδιές (φανταστείτε ότι ποτέ στην Καλλιθέα δεν είχαν εορταστεί από τον Δήμο, όχι μόνο η απελευθέρωση της Αθήνας αλλά ούτε καν η επέτειος του Πολυτεχνείου, η οποία τιμάται και από τα σχολεία αλλά κι από μικρούς συλλόγους), πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στην πόλη αποκριάτικη παρέλαση, μεγάλο αποκριάτικο πάρτι σε κλειστό γυμναστήριο του Δήμου, μουσικό απομεσήμερο την Τσικνοπέμπτη με προσφορά –δωρεάν για τους κατοίκους- μεζέδων και κρασιού- διευρύναμε τις καλοκαιρινές και φθινοπωρινές εκδηλώσεις κι ετοιμάζουμε πολλά ακόμα, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες μας το επιτρέψουν.

-Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και ποιες λύσεις έχετε σκεφτεί για να τις αντιμετωπίσετε;

-Κατ’ αρχάς είχαμε την ατυχία να μη διενεργηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ήμασταν έτοιμοι μ’ ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα που θα ξεκινούσε στις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωνόταν την ημέρα των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου. Και ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων αυτών θα γινόταν σε νέο για την περίοδο των εορτών αυτών χώρο, εμπλουτισμένο με Παγοδρόμιο, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των παιδιών και των γονέων τους.
Όμως έγινε αυτό που φοβόμασταν, το αναγκαίο κακό και το πρόγραμμα έμεινε στο τυπογραφείο. Ας είναι, η υγεία όλων προέχει και σημασία έχει να είμαστε όλοι μαζί καλά και τον επόμενο χρόνο θα κάνουμε ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις από εκείνες που είχαμε ετοιμάσει και δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν λόγω των εκτάκτων μέτρων. Ανάμεσα δε, σε αυτές που αναβλήθηκαν για τον ίδιο λόγο είναι και τα «Χαροκόπεια», η φθινοπωρινή γιορτή που θα γινόταν για πρώτη φορά στα βόρεια προάστια της πόλης και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και δεν θα περιείχε μόνο συναυλίες και παραστάσεις αλλά και έκθεση βιβλίου –κάτι που είχε γίνει για τελευταία φορά προ δεκαετιών στην Καλλιθέα.
Οι λύσεις που έχουμε σκεφτεί για Πολιτισμό σε περίοδο εκτάκτων υγειονομικών μέτρων έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται και θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
rita antonopoulou dimarhos kallitheasΜε τη Ρίτα Αντωνοπούλου στα πλαίσια του Μεσογειακού Φεστιβάλ Καλλιθέας

-Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο πολιτισμός σε εποχές σαν αυτή που διανύουμε είναι κάτι περιττό, ενός είδους πολυτέλεια. Τι θα του απαντούσατε;

- Ειδικά στις εποχές που διανύουμε, και δεν αναφέρομαι μόνο στα έκτακτα υγειονομικά μέτρα αλλά και στην οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010, όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια αλλά αποτελεί ανάγκη. Κι αυτή η ανάγκη πρέπει να βρίσκει πρωταγωνίστρια την Αυτοδιοίκηση –αυτό ακριβώς που κάνουμε εμείς στην Καλλιθέα- για την υλοποίησή της.

-Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον σε σχέση με το έργο σας;

-Δεν μου αρέσουν τα λόγια κι αυτό δεν αποτελεί κοινότοπη απάντηση αλλά στάση ζωής. Αν πάρετε την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης που ηγούμαι, του «ΤΩΡΑ Καλλιθέα», από το 2013, θα διαπιστώσετε ότι όλες οι προτάσεις που είχαμε καταθέσει τότε για τον Πολιτισμό υλοποιούνται τον τελευταίο χρόνο, με την ουσιαστική συμβολή του δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε αυτό που λένε ότι ζουν οι συμπολίτες μας, την «Πολιτιστική Άνοιξη στην Καλλιθέα».

Με Ιερ Μιχαηλίδη και Γερ Σκιαδαρέση όταν Το Τάβλι τους έπιασε ΚαλλιθέαΜε τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση όταν το "Τάβλι¨του έπιασε Καλλιθέα

-Τελικά η ιδέα να είναι προσβάσιμος ο πολιτισμός από όλους ανεξάρτητα από τις οικονομικές του δυνατότητες και το μορφωτικό του επίπεδο αποτελεί ουτοπία ή είναι ένας ρεαλιστικός στόχος;

-Απόλυτα ρεαλιστικός στόχος και αυτό το κάνουμε πράξη στην Καλλιθέα, πραγματοποιώντας όλες ανεξαιρέτως τις εκδηλώσεις μας με ελεύθερη είσοδο. Κι αυτό δεν το κάνουμε από μεγαλοψυχία αλλά βάσει συνειδητής επιλογής. Διότι με αυτόν τον τρόπο τα δημοτικά τέλη που καταβάλουν οι πολίτες, τους επιστρέφονται υπερενισχυμένα και από τον Πολιτισμό.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το προσεχές διάστημα, κορονοϊού επιτρέποντος βέβαια. Έχετε σκεφτεί κάποιους εναλλακτικούς τρόπους προβολής των έργων, ενδεχομένως μέσα από το διαδίκτυο;

-Ήδη, πρέπει να σας πω, ότι οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης» δεν έχασαν ούτε ένα μάθημα –διότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη συνέχιση των σπουδών τους- και κατά το πρώτο και κατά το δεύτερο κύμα των απαγορεύσεων. Στις 7 Ιανουαρίου παίρνουν τον ίδιο δρόμο, τον διαδικτυακό, και τα Τμήματα Ερασιτεχνικής Δημιουργίας του Δήμου.

-Ζείτε τις δυσκολίες των καλλιτεχνών από κοντά, υπάρχουν λύσεις ή προτάσεις για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της δραστηριότητάς τους και φυσικά η επιβίωσή τους;

- Τουλάχιστον εμείς στον Δήμο Καλλιθέας, λειτουργούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πάντα κατά νου την επιβίωση των καλλιτεχνικών συνεργατών και στο πλαίσιο αυτό λάβαμε γενναία κάποιες αποφάσεις.

Με τον Σταμάτη ΚραουνάκηΜε τον Σταμάτη Κραουνάκη

-Είστε αισιόδοξος για το μέλλον; Πιστεύετε ότι θα επουλωθούν γρήγορα οι πληγές που δημιούργησε η πανδημία στο χώρο του πολιτισμού;

-Για να γίνει αυτό πρέπει τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι αυτοδιοικητικοί φορείς να λάβουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις ενίσχυσης του Πολιτισμού. Κι εδώ δεν μπορώ να πράξω διαφορετικά, θα στηλιτεύσω τη λειτουργία πολλών Δήμων της Αττικής και της περιφέρειας, οι οποίοι το καλοκαίρι ακύρωσαν πολλές (κάποιοι όλες) τις εκδηλώσεις τους για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Εμείς, όπως γνωρίζετε, στην Καλλιθέα δεν ακυρώσαμε καμία εκδήλωση. Πραγματοποιήθηκαν όλες, με αυστηρή τήρηση των τότε υγειονομικών οδηγιών. Αν υπάρχουν Δήμοι –η κυβέρνηση καλείται να μας το αποδείξει- που θεωρούν «πολυτέλεια» τον Πολιτισμό, να είναι σίγουροι ότι αυτό θα το βρουν μπροστά τους, στις κάλπες.

-Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε μπορεί να έχει τελικά και κάποιο θετικό αντίκτυπο; Μας δίδαξε εκτός από την αξία των δραστηριοτήτων που θεωρούσαμε δεδομένες και νέους ρηξικέλευθους τρόπους (που θα μείνουν) να φτάσουμε στο κοινό το πολιτιστικό έργο;

- Στο χέρι μας είναι! Χθες το απόγευμα αισθάνθηκα υπερήφανος που περίμενα υπομονετικά στην ουρά κεντρικού βιβλιοπωλείου της Αθήνας για να προμηθευτώ νέες εκδόσεις. Το βιβλίο έχει σημαίνοντα ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την κατάσταση. Όπως και το θέατρο με τη μουσική. Αρκεί οι κεντρικοί και οι κατά τόπους κρατούντες να βοηθήσουν τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας να απλώσει τα φτερά του. Κι όχι να του τα κόβουν!

-Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στον πολιτισμό; Θα μπορούσε να είναι πιο παρεμβατικός και να δημιουργεί νέους δρόμους;

-Ο Πολιτισμός δεν είναι ιδιοκτησία κανενός αλλά κτήμα όλων. Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης αν δεν έχουν δικό τους μοντέλο, τότε να αντιγράψουν αυτό της Καλλιθέας που τον έχει στην προτεραιότητά της. Οι Δήμοι από τη μια πρέπει να πραγματοποιούν εκδηλώσεις που να ικανοποιούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αλλά από την άλλη να δείχνουν κι εκείνοι δρόμοι για την πνευματική καλλιέργεια. Διότι στην κοινωνία και στον Πολιτισμό πρέπει ν’ ακολουθούμε το δόγμα «αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν». Σεβόμενοι πάντα το δημόσιο χρήμα που διαχειριζόμαστε. Διότι τόσο στη δημοσιογραφία, από την οποία προέρχομαι επαγγελματικά, όσο και στον Πολιτισμό δεν χωρά συνοικέσιο, παρά μόνο έρωτας. Παράφορος έρωτας!
Με Τζούμα Ρόχα ΣαμαράΜε Τζούμα, Ρόχα και Σαμαρά

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!