Haig Yazdjian: Στο Φεστιβάλ Αιγών θα ενώσουμε ξεχωριστές παραδόσεις και εθνικότητες

Ο διεθνούς φήμης Αρμένιος μουσικοσυνθέτης μιλάει στο Ogdoo.gr
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/08/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Φεστιβάλ Αιγών «Στους δρόμους του Αλέξανδρου» έρχεται στις 20, 21 και 22 Αυγούστου 2021 στη Βεργίνα και στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας.

Σε αυτό το μουσικό συναπάντημα θα περιδιαβούμε τις χώρες που κατέκτησε ο Μεγάλος Στρατηλάτης Αλέξανδρος, σεβόμενος τις παραδόσεις την ιστορία και την τέχνη τους.

Στόχος του Φεστιβάλ Αιγών είναι να παρουσιαστεί η μουσική ποικιλομορφία των περιοχών αυτών, με πρωτεργάτη τον διεθνούς φήμης Αρμένιο μουσικοσυνθέτη Haig Yazdjian και την ορχήστρα του και καλεσμένους σημαντικούς σολίστ, διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα έρθουν στη χώρα μας αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών και στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, με όχημα και ιχνηλάτη τη μουσική.

Εκεί θα ακουστεί η ηχώ των αρχαίων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον Δούναβη έως τον ζωοδότη Νείλο και από την Μεσοποταμία έως τις παρυφές του ιερού Γάγγη.

Η ιστορία, η κουλτούρα η ετερογένεια, τα μυθικά επιτεύγματα και τα πάθη των λαών τριών ηπείρων σφυρηλάτησαν τη λαϊκή μουσική των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στο Φεστιβάλ Αιγών, από άξιους δεξιοτέχνες που φέρουν αυτή την πολύτιμη παράδοση. Μια κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει προέλθει από αυτό το μεγάλο χωνευτήρι των πολιτισμών, των θρησκειών, των ετερόκλητων συμμαχιών και των άγριων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ξετυλιχθεί το αόρατο νήμα των αμφίπλευρων επιρροών που σμίλεψαν υπομονετικά και εντέλει διαμόρφωσαν, τις τόσο διαφορετικές μα και τόσο συγγενικές, εθνικές μουσικές των λαών και αποτέλεσαν διαχρονικά τη γέφυρα που τους συνδέει.

Ο Haig Yazdjian μίλησε στο Ogdoo.gr:
hiag
Θα θέλαμε να μας πείτε καταρχάς δύο λόγια για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ των Αιγών, πόσο δύσκολη ήταν η υλοποίηση αυτού του ονείρου;

Καταρχήν, θα ήθελα να αναφέρω πόσο χαρούμενος είμαι για την υλοποίηση αυτού του τριήμερου αφιερώματος και με πόση ανυπομονησία περιμένω να δω το τελικό αποτέλεσμα. Έχω συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε όλη την επαγγελματική μου πορεία στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο όμως είναι η πρώτη φορά, στο Φεστιβάλ Αιγών, στο οποίο εκτός από τη συμμετοχή μου ως καλλιτέχνης, είμαι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Η δυσκολία ως καλλιτέχνης είναι να μπορέσω να αποδώσω μέσω της μουσικής την τιμή που αναλογεί στην θριαμβευτική πορεία του Μ. Αλεξάνδρου. Από την πλευρά του καλλιτεχνικού διευθυντή, το δύσκολο κομμάτι στο έργο μου ήταν να μελετήσω την όλη πορεία του Μ. Αλεξάνδρου, να αποφασίσω και να συζητήσω με εξαίρετους δεξιοτέχνες μουσικούς την ιδέα μας και στο τέλος, ενώνοντας τις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους μουσικές παραδόσεις, να γεννηθεί ένα όμορφο τριήμερο αποτέλεσμα.

Η σύνδεση της παρουσίασης της μουσικής παράδοσης των αρχαίων λαών με την θριαμβευτική πορεία του Μ. Αλεξάνδρου, πως προέκυψε; Ποιο ήταν το έναυσμα της αρχικής ιδέας;

Το καλοκαίρι του 2020 καλεσμένος από το ΚΕΠΑ Δήμου Βεροίας, βρέθηκα στην Βεργίνα για να ερμηνεύσω μπροστά τον ιερό χώρο του μνημειώδους τάφου του βασιλιά Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί ένιωσα ένα πολύ έντονο συναίσθημα και ένα δέος για τον ιερό αυτό τόπο. Μιλώντας την επόμενη μέρα με την Νανά Καραγιαννίδου, Υπεύθυνη Προγραμματισμού ΚΕΠΑ, μου εξέφρασε την αρχική ιδέα που είχε για το Φεστιβάλ, και ύστερα από συζητήσεις καταλάβαμε και οι δύο πως θέλουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο, να κάνουμε γνωστό στον κόσμο την πορεία που χάραξε ο Μ. Αλέξανδρος και αν είναι δυνατόν να τους κάνουμε να νιώσουν, μέσω της μουσικής, το ίδιο συναίσθημα που νιώσαμε και εμείς. Φυσικά, όπως πέρσυ, έτσι και φέτος είχαμε την υποστήριξη όλων των μελών του ΚΕΠΑ Δήμου Βεροίας. Το θέαμα που θα παρακολουθήσετε είναι προσωπική δουλειά του καθενός ξεχωριστά, όλων όσων ανέφερα παραπάνω, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, και είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.

Μιλήστε μας για τις θεματικές βραδιές του Φεστιβάλ. Από ότι καταλαβαίνουμε κάθε βράδυ θα ακούσουμε κάτι μοναδικό.

Η αλήθεια είναι πως προσπαθήσαμε να ενώσουμε ξεχωριστές παραδόσεις και εθνικότητες και αυτό θα το διαπιστώσετε με το πόσο ποικιλόμορφο είναι το Φεστιβάλ Αιγών. Την πρώτη ημέρα ο σολίστας στο σαντούρι Omit Tahmasebpour θα μας παρουσιάσει ήχους και μουσικές από την Περσία. Την ίδια ημέρα εγώ, μαζί με μια εξαίρετη εξαμελή ορχήστρα θα παρουσιάσουμε ήχους από την Αίγυπτο. Συμπληρώνουν την πρώτη βραδιά ο Ciro Montanari με την ινδική τάμπλα & o Efren Lopez με το αφγανικό ραμπάπ.

Την δεύτερη ημέρα ο Efren Lopez και ο Ciro Montanari θα μας μεταφέρουν στο Αφγανιστάν. Εγώ θα ερμηνεύσω τραγούδια από την Ιορδανία και το Λίβανο, χώρες στις οποίες επίσης άφησε το αποτύπωμά του ο Μ. Αλέξανδρος. Η γαλλικής καταγωγής Elenore Fourniau θα μας πει δυο τραγούδια από το Αφγανιστάν.

Τέλος, την τρίτη ημέρα η Elenore Fourniau θα μας χαρίσει ήχους και μουσικές από το Κουρδιστάν. Το μουσικό αυτό ταξίδι θα συνεχίσω εγώ περνώντας από το Ιράκ, θα σας μεταφέρω στη Συρία και την Αρμενία. Ο Γιάννης Τσανασίδης με την ποντιακή λύρα θα μας παρουσιάσει ποντιακούς ήχους.

Οι μουσικοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας είναι κορυφαίοι στο είδος τους, μπορείτε να μας τους συστήσετε με λίγα λόγια;

Η Elenore Fourniau είναι μουσικός και τραγουδίστρια γαλλικής καταγωγής η οποία παίζει το γαλλικό όργανο Hurdy-gurdy. Ερμηνεύει κουρδικά, αρμενικά, τουρκικά και αφγανικά τραγούδια.

Ο Ciro Montanari είναι μουσικός από την Ιταλία, μοναδικός στο είδος του ο οποίος παίζει την ινδική τάμπλα.

Ο Efren Lopez είναι ισπανικής καταγωγής πολυσύνθετος μουσικός ο οποίος παίζει πολλά όργανα. Έχει σπουδάσει το αφγανικό ραμπάπ, και θα μας παρουσιάσει τον αφγανικό πολιτισμό μέσα από την μουσική του.

Ο ιρανικής καταγωγής Omit Tahmasebpour είναι δεξιοτέχνης στο περσικό σαντούρι, καθώς και δάσκαλος πάνω στο ιδιαίτερο αυτό όργανο.

Ο Γιάννης Τσανασιδης κατάγεται από τη Ράχη Βεροίας και είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση στη λύρα του Πόντου.

Στο Φεστιβάλ θα μας συνοδεύσουν οι συνεργάτες και φίλοι μου, που είναι πάντα στο πλάι μου, και είναι όλοι μοναδικοί στο είδος τους. Ο Τάσος Πούλιος στο κανονάκι, ο Γιώργος Κοντογιάννης στη λύρα, ο Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι, ο Νίκος Παραουλάκης στο νέυ, ο Απόστολος Σιδέρης στο κοντραμπάσο και ο Φοίβος Αποστολίδης στα κρουστά.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι αυτό το αόρατο νήμα που συνδέει αυτές τις εθνικές μουσικές που θα παρουσιάσετε στο φεστιβάλ;

Όπως τότε, έτσι και τώρα, την πορεία μας την χαράσσει ο Μ. Αλέξανδρος. Η μουσική είναι ίδια σε όλο τον κόσμο, αποτελείται από τις ίδιες νότες, ο αυτοσχεδιασμός και οι επιρροές του κάθε λαού είναι που την κάνει διαφορετική. Το έργο μου ήταν να μπορέσω να συνδυάσω τις διαφορετικές εθνικές μουσικές και τις παραδόσεις πολλών χωρών και να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα, αντάξιο του κύρους της ιστορίας του Μ. Αλεξάνδρου.237140031 116999000680714 1109581194449336175 n

Δωρεάν κάρτες εισόδου:  https://www.ticketservices.gr/event/festival-aigon/

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!