Μιχάλης Γαμπιεράκης - «Όπως τον έβρω τον καιρό έτσι τον αρμενίζω»

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΑΚΟΥΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Βιολιστής και τραγουδιστής του Αιγαιοπελαγίτικου τραγουδιού, παρουσιάζει τη δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Λόγια ψυχής θαλασσινά».

Ο Μιχάλης Γαμπιεράκης ακούγοντας τον πατέρα του Γιάννη, παραδοσιακό λαουτιέρη, βρέθηκε από πολύ μικρή ηλικία κοντά στα νησιώτικα ακούσματα και στο αγαπημένο του όργανο, το βιολί. Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο Θεολόγος Β. Μιχελής και μαζί με το συγκρότημα του θείου του Βασίλη Τσούμπου έπαιζε σε διάφορες εκδηλώσεις της Πάτμου και των γύρω νησιών. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα με το φημισμένο σολίστα βιολιού Γιώργο Κόρο. Στη συνέχεια είχε την τύχη να γνωριστεί με τον αείμνηστο συνεχιστή της νησιώτικης παράδοσης και δημιουργό Γιώργο Κονιτόπουλο. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο και την Νάσια Κονιτοπούλου με την οποία είναι και συνοδοιπόροι στη ζωή. Στα «Λόγια ψυχής θαλασσινά» συμμετέχουν οι εκλεκτοί μουσικοί, όπως ο Γιάννης Μεγαλούδης στο λαούτο, ο Γιώργος Παππάς στο ούτι - μπάσο, η Σταυρούλα Σπανού στο σαντούρι και ο Κώστας Καλαϊτζής στα κρουστά. Συμμετέχει και η Νάσια Κονιτοπούλου ερμηνεύοντας το «Μας χώρισε η θάλασσα» ενώ ο ίδιος ο Γαμπιεράκης τραγουδά το ομώνυμο του δίσκου. Υποστηρικτής της έκδοσης αυτής είναι η δραστήρια πολιτιστική ομάδα «Αρχιπέλαγος» που ασχολείται με τον πολιτισμό του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας.

Ποια ήταν τα ερεθίσματα στην παιδική ή εφηβική σας ηλικία που σας ώθησαν στην παραδοσιακή μουσική;
Ο πατέρας μου ήταν παραδοσιακός μουσικός, έπαιζε λαούτο και μαζί με τον θειο μου ο οποίος έπαιζε βιολί πήγαιναν σε διαφορές εκδηλώσεις. Έτσι από εκεί είχα τα πρώτα ερεθίσματα μου στην παραδοσιακή μουσική.

Από ποια ηλικία αρχίσατε να παίζετε βιολί;
Η πρώτη μου επαφή με μουσικό όργανο ήταν με το λαούτο, σε ηλικία επτά ετών. Στην συνέχεια ασχολήθηκα με το σαντούρι το οποίο είναι ένα όργανο που μ’ αρέσει πολύ. Όμως αυτό που με μάγεψε ήταν το βιολί. Από δώδεκα χρόνων άρχισα να μαθαίνω βιολί και παράλληλα έπαιζα και σε μικρές εκδηλώσεις.

Υπήρξαν κάποια άλλα άτομα, εκτός του οικογενειακού σας περιβάλλοντος, που σας ώθησαν σ’ αυτό ή που σας στήριξαν στα πρώτα σας βήματα και με ποιο τρόπο;
Είχα την τύχη στα πρώτα βήματα μου να γνωρίσω τον αείμνηστο Γιώργο Κονιτόπουλο, ο οποίος με ενθάρρυνε να συνεχίσω, αλλά και να αγαπήσω περισσότερο το βιολί και την παραδοσιακή μουσική. Στην συνέχεια παρακολούθησα μαθήματα από τον Γιώργο Κόρο. Καθοριστικό ρολό έπαιξε η συνεργασία μου με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο, όταν με πήρε στην ορχήστρα του σαν βιολί. Εκεί γνώρισα την Νάσια Κονιτοπούλου με την οποία παντρεύτηκα και είμαστε συνεργάτες μέχρι και σήμερα.

Τι σας προσφέρει, και τι σας «στοιχίζει» αυτό το επάγγελμα;
Μου προσφέρει την χαρά της δημιουργίας, την δυνατότητα της ψυχικής έκφρασης, την ικανοποίηση τις ανταπόκρισης του κόσμου, και φυσικά την επιβίωσή μου. Αυτό που μου στοιχίζει είναι το χάσιμο κάποιων προσωπικών στιγμών με την οικογένειά μου.

Γιατί επιλέξατε την παραδοσιακή μουσική και όχι κάποιο άλλο είδος;
Γιατί με εκφράζει περισσότερο από όλα τα άλλα είδη μουσικής.

Τελευταίο δισκογραφικό βήμα, με τίτλο Λόγια ψυχής θαλασσινά. Να μιλήσουμε λίγο για το CD αυτό;
Είναι η δεύτερη προσωπική δουλειά μου. Περιέχει 13 νησιώτικα τραγούδια. Μου έχουν εμπιστευτεί στίχους οι: Θανάσης Περιστεράκης, Ελένη Γιαμούρη, Γιάννης Φακίρης, Σοφία Χαλκού, Χριστίνα Καλαμπούκη και η Άννα Μόσχα Καμπόσου. Μουσική έχουν γράψει ο Γιάννης Φακίρης, και σε έξι τραγούδια έχω γράψει την μουσική εγώ. Επίσης συμμετέχει η Νάσια Κονιτοπούλου με ένα τραγούδι. Είναι μια δουλειά που την αγάπησα τόσο εγώ, όσο και όλοι οι συνεργάτες μου. Πιστεύω ότι θα αρέσει σε όποιον την επιλέξει. Το CD κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία Ξυλουρης, Music Corner και άλλα. σε όλη την Ελλάδα. Πωλείται επίσης μέσω διαδικτύου.

Παρόλο που εδώ και χρόνια κυριαρχούν τα ξενόφερτα ακούσματα στον τόπο μας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων επιλέγει την παραδοσιακή μας μουσική για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;
Πιστεύω ότι έχουν αρχίσει οι νέοι να καταλαβαίνουν την αξία και τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής μας. και δεν μπορεί καμία ξενόφερτη μουσική να την ξεπεράσει. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το ότι εδώ και αρκετά χρόνια, ασχολούνται νέοι σε ηλικία άνθρωποι, με την παραδοσιακή μας μουσική, και τη υπηρετούν σωστά.

Όταν τραγουδάτε σε πανηγύρια ή γάμους και γιορτές πώς νιώθετε που όλος αυτός ο κόσμος σας κοιτάζει με θαυμασμό και αγάπη και ψυχαγωγείται με τα τραγούδια και τη φωνή σας;
Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και υπερήφανα όταν βλέπω ότι αρέσει αυτό που προσφέρω, και ειδικά όταν ο κόσμος συμμετέχει με το να χορεύει και να τραγουδά μαζί μου.



Πιστεύετε στο ταλέντο ή στη σκληρή δουλειά;
Είναι απαραίτητο το ταλέντο, αλλά ακόμα ποιο απαραίτητη η σκληρή δουλειά.

Πιστεύετε ότι η τέχνη χρειάζεται περισσότερο στην κρίση; Ανάγκη ή πολυτέλεια;
Η ιστορία μας έχει δείξει ότι η τέχνη ανθεί πάντα σε περιόδους κρίσης…

Το νησιώτικο τραγούδι έχει γνωρίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεγάλες δόξες. Περιέχεται σε όλα τα γλέντια, και… εκτελείτε με όλους τους τρόπους! Αυτό τελικά έχει κάνει καλό ή έχει βλάψει σε κάτι;
Σε όλα τα είδη μουσικής, υπάρχουν οι καλές και οι κακές εκτελέσεις. Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για το νησιώτικο τραγούδι. Ο κόσμος όμως πιστεύω μπορεί να κρίνει και να επιλέγει σωστά.

Στην τελευταία δισκογραφική σας δουλειά επιλέξατε τη δισκογραφική εταιρία Ωδή, η οποία δεν ανήκει στις γνωστές «κυρίαρχες» του χώρου. Τι σας ώθησε στην επιλογή σας αυτή;
Επέλεξα την εταιρία Ωδή γιατί είδα ότι όλες οι δουλειές που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα είναι ποιοτικές και γύρω από την παράδοση.

Η μουσική στις μέρες μας υποφέρει από την πειρατεία, στους δρόμους αλλά και διαδικτυακά. Πως το σχολιάζετε;
Πιστεύω ότι είναι μεγάλο πλήγμα για τη μουσική γενικότερα και ότι δεν έχει ασχοληθεί η πολιτεία σοβαρά με την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Έχετε παίξει και σε μουσικές εκδηλώσεις των Ελλήνων της διασποράς. Ποια ήταν η αποδοχή τους;
Είχα την τύχη και πιστεύω να συνεχίσω να την έχω να παίζω για Έλληνες της διασποράς. Η αποδοχή τους ήταν πολύ θέρμη και συγκινητικοί!

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα;
Είμαι αισιόδοξος απ τη στιγμή που όπως είπα και παραπάνω ασχολούνται νέοι άνθρωποι με το είδος αυτό.

Τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
« Όπως τον έβρω τον καιρό έτσι τον αρμενίζω» όπως λέει κι ένας παραδοσιακός στίχος!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!