Διαβάσαμε: «Η ευτυχία είσαι εσύ» της Tina Turner (Πεδίο)

Ένας άνθρωπος που δεν το έβαλε ποτέ κάτω
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Για την Τίνα Τάρνερ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Μια από τις εμβληματικές μορφές της μουσικής του 20ου αιώνα, ίσως αυτός να είναι ένας από τους πολλούς χαρακτηρισμούς που θα της ταίριαζε. Σίγουρα, υπήρξε μια γυναίκα που με την παρουσία της επί σκηνής, άλλαξε πολλά από το στάτους που επικρατούσε μέχρι την εμφάνισή της.

Αντιγράφοντας το επίσημο βιογραφικό της διαβάζουμε ότι:

΄΄Η Τίνα καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αννα Μει Μπούλοκ, είναι τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός με μιά εντυπωσιακή καριέρα διάρκειας εξήντα και πλέον χρόνων και με πολυάριθμα βραβεία,μεταξύ των οποίων και δώδεκα Γκράμι. Καθ'όλη την διάρκεια της καριέρας της, η Τέρνερ έχει κερδίσει 12 βραβεία Γκράμμι, τρία βραβεία Grammy Hall of Fame και ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement. Είναι η μόνη γυναίκα καλλιτέχνης που έχει λάβει συνεχόμενες υποψηφιότητες στα βραβεία Γκράμμι στις κατηγορίες pop, rock και R&B. Το 1993, τα World MusicAwards αναγνώρισαν τα χρόνια και την προσφορά της στην μουσική βιομηχανία και της απένειμαν το βραβείο Legend Award. Το 2000 η Τέρνερ έγινε η γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες συναυλίες μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ των οποίων 25 συναυλίες στην Wembley Arena και 5 συναυλίες στο Wembley Stadium (τρεις το 1996 και δυο το 2000). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης της οποίας οι επιτυχίες βρίσκονται στο top 40 επί έξι συνεχόμενες δεκαετίες. Στο top 40 έχουν συμπεριληφθεί 34 επιτυχίες της. Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε την Τέρνερ στην 63η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στην 17η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Το 1991, η Τέρνερ μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Η Τέρνερ έχει το δικό της αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ και το δικό της αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του St. Louis. Το 2014 έλαβε το βραβείο Soul Music Hall of Fame Lifetime Achievement.

Λίγο μετά τις πρώτες της επιτυχίες οι γνωστές πλέον προσωπικές της δυσκολίες την ανάγκασαν να αποσυρθεί από την κεντρική μουσική σκηνή. Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μυείται στις πρακτικές του βουδισμού και χτίζει ξανά τη ζωή της, χάρη στην πνευματική και ψυχική δύναμη που αυτές της ενέπνευσαν. Το 1984, με το άλμπουμ ΄΄Private Dancer΄΄ ξεκινά μια νέα μεγαλειώδη καριέρα. Το 1986 κάνει το συγγραφικό της ντεμπούτο με το βιβλίο ΄΄Ι, Τina΄΄, το οποίο μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο ΄΄What’s love got to do with it΄΄, κερδίζοντας υποψηφιότητα για Οσκαρ. Το 2018  το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο ΄΄My love story: Α memoir΄΄ γίνεται αμέσως μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο.

Μια από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες παγκοσμίως, κατέχει το ρεκόρ πώλησης συναυλιακών εισιτηρίων σε σχέση με οποιονδήποτε σόλο καλλιτέχνη στην ιστορία. Την περιοδεία της, με αφορμή τα 50 χρόνια καριέρας, την περίοδο 2008-2009, παρακολούθησαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θεατές. Ζεί μόνιμα στη Ζυρίχη με τον σύζυγό της Ερβιν Μπαχ.

Με λίγα λόγια πρόκειται για μια γυναίκα –θρύλο. Στο καινούργιο της βιβλίο –που γράφτηκε τον καιρό της καραντίνας-και έχει υπότιτλο ΄΄Ενας οδηγός για να αλλάξεις τη ζωή σου΄΄, γράφει στον πρόλογο:

΄΄Οπου κι αν βρίσκομαι, συγκινούμαι όταν οι άνθρωποι μου λένε πόσο τους εμπνέει η ιστορία της ζωή μου, οι δυσκολίες που έχω ξεπεράσει στη διάρκεια των οκτώ δεκαετιών που βρίσκομαι σε αυτόν τον πλανήτη. Είμαι από τη φύση μου άνθρωπος που επιβιώνει. Ωστόσο , είχα και βοήθεια- και δεν εννοώ την επιτυχία ή τα χρήματα, παρότι είμαι ευλογημένη έχοντάς τα και τα δύο. Η βοήθεια που υπήρξε καθοριστική για την ευημερία, τη χαρά και την ψυχική ανθεκτικότητά μου είναι η πνευματική μου ζωή. Αυτή είναι μια δήλωση μεγαλόστομη- εύκολα το λες, αλλά δύσκολα μπορείς να το εξηγήσεις. Αλλά εδώ, έχω τη χαρά να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία του πνευματικού μου ταξιδιού.

Πάντα ήθελα να γίνω δασκάλα, αλλά πίστευα ότι έπρεπε να περιμένω τη στιγμή που θα είχα κάτι σημαντικό να πώ, θα ήμουν σίγουρη πως μπορώ να προσφέρω αληθινή σοφία.
Καθώς γράφω αυτά τα λόγια, ζούμε ως ανθρωπότητα τη χειρότερη πανδημία των τελευταίων 100 χρόνων. Εξαιτίας της τραγωδίας αυτής, πολλοί από εμάς θρηνούν την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, ενω ακόμα περισσότεροι έχουν δυστυχώς χάσει τη δουλειά τους. Η καρδιά μου πονάει, καθώς έχω βρεθεί και εγώ μαζί σας σε αυτό το νέο τοπίο αβεβαιότητας. Ακόμα κι αν είστε ανάμεσα στους λίγους που απέφυγαν τις άμεσες επιδράσεις αυτής της καταστροφής, όλοι ξέρουμε ότι κανείς δεν περνάει από τη ζωή χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιες αντιξοότητες. Περισσότερο από ποτέ, πιστεύω ότι πρέπει να επιλέξουμε την ελπίδα και να αξιοποιήσουμε τις δυσκολίες μας για να προχωρήσουμε μπροστά και ψηλά.

Το θέμα των αντιξοοτήτων με έχει απασχολήσει πολύ την τελευταία δεκαετία, καθώς αντιμετώπισα μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας που παραλίγο να μου στοιχίσουν τη ζωή. Μέσα από όλα αυτά, είχα πολλές ευκαιρίες να αναθεωρήσω τη ζωή μου και να θέσω στον εαυτό μου κάποια δύσκολα ερωτήματα. Πως ξεπέρασα τόσα σοβαρά προβλήματα; Μπορεί να τα γνωρίζετε, και είναι πολλά, δυστυχισμένη παιδική ηλικία, εγκατάλειψη, ένας κακοποιητικός γάμος, βαλτωμένη καριέρα, οικονομική καταστροδή, ο πρόωρος θάνατος μελών της οικογένειας και πολλές ασθένειες . Υπήρχαν πάρα πολλές εξωτερικές συνθήκες και δυνάμεις που δεν μπορούσα να αλλάξω ή να ελέγξω, όμως η συνειδητοποίηση που μου μεταμόρφωσε τη ζωή ήταν ότι μπορούσα να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσα στις δυσκολίες αυτές. Η πολυτιμότερη βοήθεια πηγάζει από μέσα μας, και η γαλήνη έρχεται όταν οι άνθρωποι προσπαθούν σκληρά για να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Αρχισα την προσπάθεια αυτή στη δεκαετία των τριάντα μου, όταν ανακάλυψα τη μεταμορφωτική δύναμη της πνευματικότητας.

Η πνευματικότητα δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία ή φιλοσοφία. Δεν αποτελεί ιδιοκτησία των ιερέων ή της εκκλησίας. Η πνευματικότητα είναι η προσωπική αφύπνιση και η σχέση του καθενός μας με τη μητέρα Γη και το σύμπαν και ενισχύει την ανοικτή και θετική στάση προς τη ζωή΄΄.


Πραγματικά, η γεννημένη το 1939 Τίνα Τάρνερ, σε αυτό το βιβλίο, αφήνει στην άκρη τα μουσικά της επιτεύγματα, περνάει γρήγορα όλα αυτά που πέρασε στη ζωή της-και τα οποία δεν ήταν λίγα, και επικεντρώνεται στο πώς μπορεί κανείς να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να πάει παρακάτω, αντλώντας λύσεις μέσα από τις προσωπικές της περιπέτειες. Τις κοινωνικές αδικίες τις βίωσε στο πετσί της, καθότι το χρώμα της επιδερμίδας της είναι μαύρο.

΄΄Κάποιος άνδρας ονόματι Ελμπερτ Γουίλιαμς ήταν απο τους πρώτους ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα στην περιοχή μας. Το 1940, ο κυριος Γουίλιαμς προσπάθησε να εγγράψει στους εκλογικούς καταλόγους μαύρους ψηφοφόρους- δικαίωμα που η επίσημη πολιτεία το αρνούνταν για πολύ καιρό. Σύντομα πλήρωσε το ύψιστο τίμημα για τη γενναία αυτή πράξη. Μιά φρικτή νύχτα, ένας σερίφης και μια συμμορία λευκών ανδρών τον απήγαγαν από το σπίτι του και τον δολοφόνησαν βάναυσα, Η δολοφονία του κυρίου Γουίλιαμς φίμωσε το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στην κομητεία μας για δυο δεκαετίες. Μερικές φορές έβλεπα τον συγκεκριμένο σερίφη να εκτελεί ακόμα τα καθήκοντά του παρά τα εγκλήματά του. Οι άνθρωποι δεν μιλούσαν γι’ αυτό. Τέτοια πράγματα απλώς δεν τα συζητούσε κανείς. Υπήρχε μια εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στους λευκούς και στους μαύρους πολίτες, που κανείς δεν ήθελε να διαταράξει.

Παρότι ο ρατσισμός ήταν ανεξέλεγκτος, εγώ είχα πιο επείγοντα πράγματα για να ανησυχώ, αρχής γενομένης από ένα γεγονός που συνειδητοποίησα πολύ νωρίς: ότι οι γονείς μου δεν μπορούσαν να ανεχθούν ο ένας τον άλλο. Τσακώνονταν διαρκώς, εγκλωβισμένοι σε έναν τρομερό πόλεμο που κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να κερδίσει. Η δυστυχία τους έριχνε μια μεγάλη, μαύρη σκιά στην παιδική μου ηλικία. Η μητέρα μου , η Ζέλμα, ήταν στοργική με την αδελφή μου, αλλά όχι με μένα. Ηξερα πως ήμουν το παιδί που η μητέρα μου ποτέ δεν ήθελε. Αυτό είναι μεγάλο βάρος για ένα μικρό κοριτσάκι΄΄.

Η Τίνα Τάρνερ βρήκε στον βουδισμό αυτό που την βοήθησε να πάει παρακάτω και να ξεπεράσει ψυχικά τραύματα και όλα τα στραβά που αντιμετώπισε στη ζωή. Η ίδια επιμένει ότι η πολυτιμότερη βοήθεοα που μπορεί κανείς να δώσει στον εαυτό του είναι πνευματικότητα και η στροφή μέσα μας για να ανακαλύψουμε και να βγάλουμε στην επιφάνεια τον καλύτερό μας εαυτό. Εχει δίκιο όταν γράφει ότι ΄΄Η πνευματικότητα δεν συνδέεται με κάποια συγκκριμένη θρησκεία ή φιλοσοφία. Δεν αποτελεί ιδιοκτησία των ιερέων ή της εκκλησίας. Η πνευματικότητα είναι η προσωπική αφύπνιση και η σχέση του καθενός μας με τη μητέρα Γη και το σύμπαν και ενισχύει την ανοικτή και θετική στάση προς τη ζωή΄΄.


Η Τίνα Τάρνερ, με αφορμή αυτό το βιβλίο της που το έγραψε το 2020, έχοντας μπεί ήδη στη δεκαετία των ογδόντα, μας φανερώνει έναν άνθρωπο που δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Που ψάχτηκε για να ανκαλύψει τι είναι αυτό που της συμβαίνει. Που ακόμα και όταν οι συνθήκες της ζωής της ήταν οι χειρότερες προσπάθησε να βρεί ένα παράθυρο στο φως. Και η αλήθεια είναι ότι, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η μουσική της, αυτό που βλέπαμε πάνω στη σκηνή ήταν ένα φωτεινό πλάσμα, ένα πλάσμα που έλαμπε. Αλήθεια είναι και τα δύο.

Η μετάφραση είναι της Σοφίας Ανδρεοπούλου. ΄.

Και επειδή στο βιβλίο της αναφέρει και κάποια τσιτάτα ανθρώπων που την επηρέασαν, να αναφέρουμε δύο:
΄΄Η πρόκληση δεν είναι να είσαι τέλειος άνθρωπος, αλλά να είσαι ολοκληρωμένος΄΄ Jane Fonda
΄΄Αν δεν μπορείτε να βρείτε τη γαλήνη μέσα σας, δεν θα τη βρείτε ποτέ πουθενά αλλού΄΄ Marvin Gaye

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!