Απονεμήθηκαν τα λογοτεχνικά Βραβεία «The Athens Prize for Literature»

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
16/12/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Μακρής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα λογοτεχνικά βραβεία «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού «(δε)κατά» απονεμήθηκαν νωρίτερα σήμερα στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου των Αθηνών, σε μια γιορτή των γραμμάτων και συγκεκριμένα του μυθιστορήματος.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανώλης Πιμπλής, παρουσιάζοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι «οι τιμητικές διακρίσεις των βραβείων σημαίνουν κάτι, για τον κόπο, για την ανιδιοτελή αφοσίωση στα γράμματα» και μεταξύ αυτών τα βραβεία μυθιστορήματος του περιοδικού (δε)κατα τα οποία είναι «εξίσου σημαντικά για την εκτίμηση και της κριτικής και του κοινού προς τη δουλειά του συγγραφέα, χωρίς την οποία βέβαια βιβλίο δεν θα υπήρχε». Τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 2007, ενώ το περιοδικό βρίσκεται σε κυκλοφορία από το 2005, υπό την διεύθυνση του επίσης δημοσιογράφου και συγγραφέα Ντίνου Σιώτη.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Σιώτης επεσήμανε ότι ανεξαρτήτως των νικητών, η διοργάνωση τιμά τους συνολικά 40 συγγραφείς που έφτασαν στις επικρατέστερες επιλογές στην κατηγορία Ξένο Μυθιστόρημα και Ελληνικό Μυθιστόρημα για τις χρονιές 2019 και 2020, καθώς λόγω κορονοϊού η απονομή δεν πραγματοποιήθηκε πέρσι με φυσική παρουσία.

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή για εμάς που σήμερα σας υποδεχόμαστε» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνης, καλωσορίζοντας τους συγγραφείς και λογοτέχνες, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή στιγμή, καθώς «είναι η μόνη τέτοια τελετή η οποία διοργανώνεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο». Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε το περιοδικό (δε)κατα και ευχήθηκε η πανδημία να αφήσει έστω κάτι θετικό, γιατί «μέσα από αυτή τη δοκιμασία, πολλοί από εμάς ξανά ανακαλύψαμε τους εαυτούς μας αλλά και τη σχέση με το βιβλίο».

«Το βιβλίο ενώνει, εμπνέει, ταξιδεύει, το βιβλίο εν τέλει είναι θεμέλιο μιας βιωματικής σχέσης» υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος απένειμε τα βραβεία Ξένου Μυθιστορήματος για το 2019 και για το 2020 στους εκπροσώπους των εκδοτικών οίκων για τα βιβλία «Το Αρχείο των Χαμένων Παιδιών» της Valeria Luiselli (μετάφραση Βασιλική Κνητού, εκδόσεις Μεταίχμιο) και «Φυσικό Μυθιστόρημα» του Georgi Gospodinov (μετάφραση Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδόσεις Ίκαρος).

Τα ξένα μυθιστορήματα του 2020 έκριναν οι συγγραφείς Φίλιππος Δρακονταειδής, ο οποίος προήδρευσε της επιτροπής και οι Νίκος Δαββέτας, Σοφία Νικολαϊδου, Φίλιππος Φιλίππου και Κοσμάς Χαρπαντίδης. «Οι φωνές των παιδιών που ακούγονται από τα σύνορα μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ, αυτά τα παιδιά τα οποία δεν έχουν στην πραγματικότητα φωνή, δεν είναι ορατά» είναι ο άξονας του βιβλίου της Valeria Luiselli εξήγησε ο κ. Δρακονταειδής, παρουσιάζοντας το σκεπτικό της επιτροπής για την βράβευση, «με έναν τρόπο αφαιρετικό» και «μέσα από την άγνοια του προσωπικού κακού».

Τα ελληνικά μυθιστορήματα που βραβεύτηκαν για το 2019 είναι το «Οδός Οφθαλμιατρείου» του Ευάγγελου Αυδίκου (εκδόσεις Εστία) και για το 2020 το «'Αντρες Χωρίς 'Αντρες» του Νίκου Δαββέτα (εκδόσεις Πατάκης). Μιλώντας πολύ σύντομα οι δυο συγγραφείς αναφέρθηκαν στα εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Χαλκίδα με την καύση βιβλίων και ένωσαν τις φωνές τους με την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων για να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες και να επισημάνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να επιτρέψει ένα τέτοιο πισωγύρισμα.

Τα ελληνικά μυθιστορήματα του 2020 έκριναν οι συγγραφείς Κωνσταντίνος Μπούρας, ο οποίος προήδρευσε της επιτροπής, Ντίνος Σιώτης, Δημήτρης Σωτάκης και Κώστας Χατζηαντωνίου, ενώ τα απένειμε ο Τίμος Τζάννες, εισαγωγέας του οίκου Montblanc στην Ελλάδα ο οποίος είναι χορηγός των βραβείων.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!