Οι εκδηλώσεις στον IANO (28/1 - 2/2)

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον ΙΑΝΟ για τις επόμενες ημέρες.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Κύκλος Συζητήσεων | Συναντήσεις με Μουσικούς στο cafe του IANOY: Η Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί με τον Πάνο Μουζουράκη


Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στις 20:30 η επιμελήτρια του ΙΑΝΟΥ Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί με τον Πάνο Μουζουράκη σε μία συζήτηση για τη μουσική και τη ζωή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Με την υποστήριξη του Μελωδία 99.2

Λίγα λόγια για τον Πάνο Μουζουράκη

Έλληνας μουσικός που γεννήθηκε στη Ζυρίχη στις 24 Μαΐου το 1979 και ήρθε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη όταν ήταν 8 χρονών. Από τα 19 του ξεκινά να εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής (Εν Ελλάδι, Kingston, Fun-key, Παπαγάλος, Inside, Cafe Americain, Υδρόγειος, κ.α.) παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας, είτε μόνος του είτε ως μέλος συγκροτημάτων («Οι απαράδεκτοι», «Αβά-φτυστοι μικροί πιτσιλωτοί δρυοκολάπτες»). Τον Αύγουστο του 2002 αποφασίζει να κατέβει στην Αθήνα και αμέσως προσλαμβάνεται στο «Σταυρό του Νότου club». Το 2004, παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη σχολή «Δράση» του Κώστα Νταλιάνη. Το καλοκαίρι του 2005 συμμετέχει στην παράσταση «Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου, στο ρόλο του Λαμάχου (Περιοδείες: Ελλάδα, Βιέννη και στη Διεθνή Έκθεση στο Τόκιο). Τον Μάιο του 2006, μαζί με τον Γιώργο Μυλωνά ετοιμάζουν μία δική τους μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «ΠρόβαΤΑκομμάτια» και παρουσιάζεται στην «Χ-ΕΔΡΑ» της Ν. Σμύρνης. Παράλληλα συμμετείχε ως βασικός τραγουδιστής στους Uplift Mofo Party Band, που παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στους Red Hot Chilli Peppers στο club Gagarin. Συμμετείχε την στην κωμική σειρά «Γιαννάκη Ομορφόπαιδο» με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Το Σεπτέμβρη του 2006 γίνεται μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας Ήρωες της Ελένης Γκασούκα και τον ίδιο χειμώνα ανεβαίνει η ομότιτλη παράσταση (με κείμενα και σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα) στο Μικρό Παλλάς. Οι «Ήρωες» παίζονται, το 2007-2008, στον ίδιο χώρο. Το Μάρτιο του 2007 κυκλοφορεί ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Μάντεψε Ποιος». Συμμετείχε στο American Dream του Κωνσταντίνου Ρήγου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το καλοκαίρι του 2007 εμφανίζεται με το Γιώργο Μυλωνά και την Faye σε παραλιακό μαγαζί της Αθήνας. Το φθινόπωρο του 2007 στήνει, μαζί με το Γιώργο Μυλωνά και το Λεωνίδα Μπαλάφα, τη μουσική παράσταση «ΑρχήΔιαΤωνΤριών» στη μουσική σκηνή Οξυγόνο. Παράλληλα εμφανίζεται στην τηλεοπτική σειρά «S1ngles 2 1/2» στο ρόλο του Τζάμπα. Το Φεβρουάριο του 2008, με την προσθήκη του Γιώργου Χρυσοστόμου στο πρόγραμμα, η παράσταση ξαναστήνεται ως «ΑρχήΔιαΤωνΤριών plus». Το 2009 συμμετείχε στην σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη 4 (τέσσερις) στον ρόλο του Άρη. Το 2010 συμμετείχε στην σατιρική σειρά κινουμένων σχεδίων του Γιώργου Φειδά και Γιάννη Τσιτσώνη «Ουκ αν λάβεις, παρά του μη έχοντος» στο Mega Channel (Μένιππος). Το 2011 κυκλοφορεί τον δίσκο του «Ιπτάμενος δίσκος». Τον Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε ο καινούριος του δίσκος με τίτλο: Στόχος.

Η εκδήλωση «Συναντήσεις με μουσικούς» στο Café του ΙΑΝΟΥ:

Η μουσική είναι δρόμοι. Είναι ιστορίες και μνήμη. Είναι εικόνες και συναισθήματα. Είναι χάδια και σαϊτιές. Είναι δάκρυα και χαμόγελα. Κι αυτό τον χειμώνα γίνεται αφορμή η Τασούλα Επτακοίλη να συναντήσει στο καφέ του ΙΑΝΟΥ ανθρώπους με το δικό τους, προσωπικό, ευδιάκριτο αποτύπωμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Ανθρώπους που γνωρίζουμε. Ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε...

Δημιουργούς που θα μιλήσουν εφ' όλης της ύλης. Για τη ζωή και την πορεία τους, για την έμπνευση, το κοινό και την αναγνώριση, για τον ανταγωνισμό, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, για την τέχνη και την κοινωνία.

Οι ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ πραγματοποιούνται στο café του ΙΑΝΟΥ, αναμεταδίδονται ζωντανά μέσα από το ianos.gr και το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
panos mouzourakis photo

Παρουσίαση Βιβλίου | Νίκος Βασιλικός: Το ημερολόγιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας | Εκδόσεις Πατάκη | Βασίλης Βασιλικός | Επιλεγόμενα: Η δίκη των εξ


Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 20:30 οι εκδόσεις Πατάκη και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο «Το ημερολόγιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας» του Νίκου Βασιλικού. Επιλεγόμενα: Η Δίκη των Εξ του Βασίλη Βασιλικού. Ο Βασίλης Βασιλικός παρουσιάζει δυο έργα - ντοκουμέντα μιας τραγικής εποχής που σημάδεψε τη νεοελληνική ιστορία.

Θα παρουσιάσει το βιβλίο και θα συζητήσει με τον Βασίλη Βασιλικό ο καθηγητής Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το ημερολόγιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας του Νίκου Βασιλικού

Επιλεγόμενα: Η Δίκη των Εξ του Βασίλη Βασιλικού

Ο Βασίλης Βασιλικός λαμβάνει το 1971 στο Παρίσι, όπου βρισκόταν αυτοεξόριστος από το 1967, έναν συστημένο φάκελο από τον πατέρα του Νίκο: «Ήταν το ημερολόγιο που σε λίγο θα διαβάσεις, αναγνώστη. Ο πατέρας μου, θυμόμουν, είχε αναφερθεί κάνα δυο φορές σε αυτό. Ότι είχε κρατήσει ημερολόγιο από τη Μικρασιατική Εκστρατεία... Και να τώρα, το κρατούσα στα χέρια μου, σε δερματόδετο παραλληλόγραμμο λεύκωμα, χειρόγραφο, καθαρό, αντιγραμμένο από τις σημειώσεις του στο μέτωπο... Επηρεασμένος από το ημερολόγιο του πατέρα μου, βάλθηκα να μελετώ τα πρακτικά της Δίκης των Εξ που μου είχε χαρίσει δύο χρόνια νωρίτερα, στη Γενεύη, ο Αλέκος Λεβίδης... Τα πρακτικά της πολύκροτης εκείνης δίκης που κατέληξε στην εκτέλεση των έξι που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή υπήρχαν σε έναν τόμο περίπου 700 σελίδων... Έπεσα με τα μούτρα στην ανάγνωση των πρακτικών και τότε μου γεννήθηκε η ιδέα ενός έργου το οποίο, συνοψίζοντας την ουσία της δίκης, χωρίς προσθήκες ή αλλαγές, θα παλλόταν από μια ιδιότυπη θεατρικότητα». (από τον Πρόλογο του βιβλίου) Το Ημερολόγιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1918-1922) –μια προσωπική μαρτυρία για τις πολεμικές συγκρούσεις και τον τραγικό επίλογο της κατάρρευσης του μετώπου– προσφέρει τις πολύτιμες πληροφορίες μιας ιστορικής πηγής και καταγράφει, με μεστό και άμεσο λόγο, αφηγηματική δεινότητα και συγκλονιστικές περιγραφές, τα βάσανα ενός νέου είκοσι δύο ετών ο οποίος βιώνει τον εφιάλτη του πολέμου που θα έχει ως αποτέλεσμα την εθνική συμφορά του 1922.

Η Δίκη των Εξ –βασισμένη στα στενογραφημένα πρακτικά της εφημερίδας Πρωία και μονταρισμένη από τον γιο– παρουσιάζει, με τον ευσύνοπτο τρόπο ενός ιδιότυπου θεατρικού έργου, ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Eθνικού Διχασμού: τη δίκη των οκτώ θεωρούμενων ως υπαιτίων της Καταστροφής ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου (31 Οκτωβρίου-15 Νοεμβρίου 1922).

Δυο έργα-ντοκουμέντα μιας τραγικής εποχής που σημάδεψε τη νεοελληνική ιστορία.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Βασιλικό

Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1898 στον Θεολόγο Θάσου, όπου και τέλειωσε την εξατάξια αστική σχολή του χωριού το 1911. Το σχολικό έτος 1912-13 γράφτηκε στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου Σιάτιστας, το 1913-14 στην Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Σερρών και τα επόμενα τρία σχολικά έτη φοίτησε στο Γυμνάσιο Πειραιά. Το 1917 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Την επόμενη χρονιά επιστρατεύτηκε∙ υπηρέτησε πρώτα στη Μυτιλήνη (1918-19) κι έπειτα στη Μικρά Ασία. Το 1922 απολύθηκε από τον στρατό και τον Ιούνιο του 1923 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή. Ασκήθηκε έπειτα επί έναν χρόνο στο γραφείο του διαπρεπούς δικηγόρου του Πειραιά Ευάγγελου Πριμίδη και τον Σεπτέμβριο του 1924 εγκαταστάθηκε στην Καβάλα, όπου διακρίθηκε ως ποινικολόγος. Με τα άρθρα του στις τοπικές εφημερίδες και τις διαλέξεις του για ποικίλα νομικά και κοινωνικά θέματα κατέστη σύντομα ευρύτερα γνωστός στην πόλη. Διετέλεσε πρόεδρος του γυμναστικού ομίλου «Φίλιπποι» και νομικός σύμβουλος της σουηδικής μεταλλευτικής εταιρείας στα Λιμενάρια της Θάσου. Παντρεύτηκε την Καίτη Ζαφειρίου και απέκτησε δύο παιδιά, την Έλσα και τον Βασίλη. Θερμός υποστηρικτής του Ελευθέριου Βενιζέλου και ηγετική προσωπικότητα της Δημοκρατικής Άμυνας Καβάλας, αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική και πρωτοστάτησε στο βενιζελικό Κίνημα του 1935. Σε συνεννόηση με τον στρατηγό Δημήτριο Καμμένο, διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού, κάλεσε τον λαό –σε πάνδημο συλλαλητήριο στην Καβάλα στις 3 Μαρτίου 1935– να πάρει τα όπλα υπέρ της δημοκρατίας και των λαϊκών ελευθεριών. Όταν το Κίνημα κατεστάλη, ο Νίκος Βασιλικός καταδικάστηκε, μαζί με άλλους πρωτεργάτες της επανάστασης, σε θάνατο. Έζησε την αγωνία του μελλοθάνατου έως τις 20 Μαΐου, μέχρι που παραδόθηκε στις αρχές και, στην εκδίκαση της ανακοπής κατά της ερήμην καταδικαστικής απόφασης εναντίον του, η ποινή μετριάστηκε σε πενταετή φυλάκιση. Τον Ιανουάριο του 1936 εκλέχθηκε πρώτος βουλευτής Καβάλας. Η Βουλή εκείνη διαλύθηκε από τη δικτατορία του Μεταξά. Τα χρόνια της Κατοχής τα πέρασε στη Θεσσαλονίκη. Το 1945 επέστρεψε στην Καβάλα, αλλά το 1947 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Θεσσαλονίκη. Έθεσε ξανά υποψηφιότητα με το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου, χωρίς να εκλεγεί. Τον Απρίλιο του 1949 υποστήριξε τον κατηγορούμενο Στακτόπουλο στην περίφημη υπόθεση Πολκ, όπου αγόρευσε επί πεντέμισι ώρες. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1988.

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Βασιλικό

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Από το 1953 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει περισσότερα από 120 βιβλία (πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, ποίηση). Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τον Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη. Σπουδές: Λύκειο Καρυωτάκη (Καβάλα), Σχολή Βαλαγιάννη, Αμερικάνικο Κολέγιο Ανατόλια (Θεσσαλονίκη), Νομική Σχολή (ΑΠΘ), Yale University - Drama School, SRT - School of Radio and Television (Νέα Υόρκη) για τηλεσκηνοθεσία. Bοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), ερασιτέχνης ηθοποιός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην ΕΡΤ-1 (1981-1984), Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων (1994-1996), Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων της Ελλάδας στην Ουνέσκο (1996-2004), Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων (2001-2005). Τιμητικές διακρίσεις: Βραβείο των "12" (1961, για την τριλογία "Το φύλλο. Το πηγάδι. Τ' αγγέλιασμα"), Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1980, για το "Τελευταίο Αντίο") το οποίο δεν αποδέχθηκε, Διεθνές βραβείο Meditteraneo (1970). Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας, Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984), Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων με έδρα το Στρασβούργο, Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων (Maison des Ecrivains. Γαλλία, 1990-1993). Βιβλία του έχουν εκδοθεί και στην γραφή Μπράιγ. Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μια κόρη, την Ευρυδίκη.
to imerologio tis mikrasiatikis ekstrateias

Νέος Κύκλος Συζητήσεων | Ντιβάνι του ΙΑΝΟΥ: Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος συνομιλεί με τη Γιώτα Νέγκα


Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 20:30 η Γιώτα Νέγκα στο «Ντιβάνι του ΙΑΝΟΥ» με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο. Μία, μη πολιτικά ορθή, συνέντευξη-εξομολόγηση. Μια τρυφερή ανάκριση που καταλήγει σε τραγούδι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Café του ΙΑΝΟΥ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τον νέο κύκλο «Στο Ντιβάνι του ΙΑΝΟΥ»

Οι καλεσμένοι θα συζητάνε πίνοντας, όπως ακριβώς πριν και μετά τις πρόβες, με μόνη διαφορά… μπροστά σε κόσμο. Θα ερωτηθούν για τα παιδικά τους χρόνια, τα τραύματα και τις δυσκολίες της ενηλικίωσης και της φήμης· την τέχνη τους και τις πιο αστείες ιστορίες, που έχουν όλοι κάπου κρυμμένες. Μια τρυφερή ανάκριση, που στο τέλος πάντα καταλήγει σε τραγούδι.

Λίγα λόγια για τη Γιώτα Νέγκα

Η Γιώτα Νέγκα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 31 Αυγούστου και μεγάλωσε στο Αιγάλεω και στον Κορυδαλλό, με καταγωγή των γονέων της από την Πάτρα και την Τρίπολη. Ο πατέρας της έπαιζε ερασιτεχνικά μπουζούκι και η μητέρα της τραγουδούσε, δημοτικά κυρίως. Από τα οκτώ της χρόνια η κλίση της στη μουσική και στο τραγούδι ήταν εμφανής στον οικογενειακό και φιλικό της περίγυρο. Άκουσε μετά μανίας Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Νταλάρα, Αλεξίου, αλλά και Dire Straits, ανήκει δηλαδή –παράλληλα με τα άλλα– και στη ροκ γενιά αυτής της εποχής. Στα χρόνια του Λυκείου άρχισε να τραγουδάει σε χώρους που ήταν κάτι ανάμεσα στις παλιές μπουάτ και στις σημερινές μουσικές σκηνές. Το τραγούδι λοιπόν το υπηρετεί από τότε που ήταν μαθήτρια στο Λύκειο. Ώσπου το 1992 δημιουργεί με μερικούς φίλους το «Έμμετρο» στο Μοσχάτο, μία μικρή μουσική σκηνή στην οποία δραστηριοποιείται η ίδια καλλιτεχνικά ως το 1996, τραγουδώντας από ροκ μπαλάντες μέχρι παραδοσιακά και από Χατζιδάκι μέχρι ρεμπέτικα, ένα σχολείο πειραματισμού. Τραγούδησε κάποιες σεζόν και στη Χίο, ένα αγαπημένο μέρος, όπου έκανε πολλούς φίλους και που τη θεωρεί ένα υποψήφιο μέρος για απόσυρση στο βάθος του χρόνου. Τα μικρά μαγαζάκια στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά έδωσαν τη θέση τους στα ρεμπετάδικα. Η μια δουλειά μετά την άλλη, την έκαναν να νιώσει επαγγελματίας και αισθάνθηκε την ανάγκη να παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού. Σιγά σιγά λοιπόν εδραιώθηκε μέσα της η πεποίθηση να ανοιχτεί και προς την κατεύθυνση της δισκογραφίας.
giwta negka

Συζήτηση για την Έκθεση Ζογγολόπουλος - Χουλιαράς: ΜΕΣΣΑΝΑ


Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 18:00 οι διοργανωτές της έκθεσης «Ζογγολόπουλος - Χουλιαράς: ΜΕΣΣΑΝΑ» που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι 2018 στην αρχαία Μεσσήνη, σας προσκαλούν στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), σε μία παρουσίαση της έκθεσης και της συνοδεύουσας έκδοσης.

Θα μιλήσουν οι:

Πέτρος Θέμελης, πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών - υπεύθυνος των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη
Γιώργος Χουλιαράς, ομ. καθ. της ΑΣΚΤ – γλύπτης
Άγγελος Μωρέτης, διευθ. του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου

Τη συζήτηση θα συντονίσει η επιμελήτρια της έκθεσης-ιστορικός τέχνης, Ίρις Κρητικού.

Λίγα λόγια για την Έκθεση «Ζογγολόπουλος - Χουλιαράς: ΜΕΣΣΑΝΑ»

Η έκθεση σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό και σε οργανική συνομιλία με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στον οποίο δύο από τους πλέον εξέχοντες Έλληνες γλύπτες «εγκαθίστανται» ακολουθώντας νοερά τη διαδρομή του επισκέπτη και υπογραμμίζοντας τη δομή, τον ρόλο και τη σημασία κάθε επιμέρους μνημείου.

Στην υποδειγματικά αναστηλωμένη πόλη της αρχαίας Μεσσήνης (στη δωρική διάλεκτο ΜΕΣΣΑΝΑ), σε στενή συνεργασία με τον επί σειρά ανασκαφέα της και Πρόεδρο της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, Καθηγητή Πέτρο Θέμελη και σε σχεδιασμό που ακολουθεί και ενδυναμώνει τη διαδρομή της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο και τα επιμέρους μνημεία του (Κρήνη Αρσινόης, αρχαία Αγορά, Ασκληπιείο, Στάδιο, Παλαίστρα κ.ά.) τοποθετήθηκαν και παρουσιάζονται 11 γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου και 11 γλυπτά του Γιώργου Χουλιαρά.

Τα έργα, μεγάλης κλίμακας στο σύνολό τους και κατασκευασμένα για εξωτερικό χώρο, ανθεκτικά ως προς το υλικό τους (μέταλλο) και «δωρικά» ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους, με αναφορές μυθολογικές και ιστορικές συμβατές με τον χώρο αλλά και συμβολισμό διαχρονικό ως προς τις παναθρώπινες αναζητήσεις, επελέγησαν από τον Άγγελο Μωρέτη, αρχιτέκτονα και Διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, τον Ομ. Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργο Χουλιαρά και την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού, προκειμένου να τοποθετηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, να τον αφουγκραστούν ιστορικά και αισθητικά και να συνομιλήσουν μαζί του, επαναπροσδιορίζοντας το τοπίο, τη δομή και τους άξονες των αρχαίων κτισμάτων αλλά και την ίδια την ιδέα, τον συμβολισμό και τη σημασία του Δημοσίου Χώρου έτσι όπως εκείνος γινόταν αντιληπτός και είχε αποδοθεί πολλούς αιώνες νωρίτερα στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αρχαίας Μεσσήνης.

Πρόθεση της ομάδας εργασίας είναι η συνομιλία των εμβληματικών κτηρίων της αρχαίας Μεσσήνης με εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιώργου Χουλιαρά που έχουν επίσης σχεδιαστεί και φιλοτεχνηθεί ως θεματική και ως κλίμακα προκειμένου να παρουσιαστούν σε δημόσιο χώρο. Με αφορμή την έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσσο λεύκωμα σχεδιασμένο από τον Ανδρέα Γεωργιάδη.
chouliaras zoggolopoulos

Μουσική Παράσταση | Πολυξένη Καράκογλου & Δημήτρης Βουτσάς: Εδώ και τώρα | Μικρή Άρκτος


Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στις 21:30 η Πολυξένη Καράκογλου και ο Δημήτρης Βουτσάς, δυο νέοι ερμηνευτές που διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, εμφανίζονται σε μια παράσταση έκπληξη με την υπογραφή της Μαργαρίτας Μυτιληναίου.

Μια μουσική ιστορία με παλιά και καινούργια τραγούδια, ένα πρόγραμμα με δύο νέες φωνές, ένα ταξίδι γεμάτο μνήμες αλλά και προτάσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24).

Είσοδος (με κρασί ή μπύρα): 16€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO
karakoglou boutsas

Μουσική Παράσταση | Έλενα Παπανικολάου: Τα καλύτερά μας χρόνια


Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 21:30 η Έλενα Παπανικολάου δημιουργεί μια ξεχωριστή μουσική ατμόσφαιρα στον IANO, τραγουδώντας για «Τα καλύτερά μας χρόνια». Στο πρόγραμμά της, μελωδίες που αγκαλιάσαμε και μας αγκάλιασαν, γραμμένες από Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς. Μαγικά τραγούδια που σημάδεψαν το παρελθόν και το παρόν μας, μέσα από τη φρέσκια ματιά μιας ερμηνεύτριας με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Τη συνοδεύει ο μαέστρος και πιανίστας Στάθης Σούλης.

Ειδική συμμετοχή: Μίλτος Λογιάδης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24).

Είσοδος (με κρασί ή μπύρα): 13€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Μαγικά τραγούδια που σημάδεψαν το παρελθόν και το παρόν μας, μέσα από τη φρέσκια ματιά μιας ερμηνεύτριας με ιδιαίτερη ευαισθησία. Η Έλενα Παπανικολάου, μετά τις εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Πολιτιστικό Κέντρο Metrokino της Βιέννης, δημιουργεί μια ξεχωριστή μουσική ατμόσφαιρα στον IANO τραγουδώντας για «Τα καλύτερά μας χρόνια». Στο πρόγραμμά της, μελωδίες που αγκαλιάσαμε και μας αγκάλιασαν, γραμμένες από έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς όπως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Νότης Μαυρουδής, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Σπανός και πολλοί άλλοι. Η Έλενα Παπανικολάου επίσης θα ερμηνεύσει στα ελληνικά το «Famous Blue Raincoat» σε στιχουργική προσαρμογή της Λίνας Νικολακοπούλου («Στα κίτρινα φώτα»). Τη συνοδεύει ο εξαίρετος νεαρός μαέστρος και πιανίστας Στάθης Σούλης.

Το πρόγραμμα της βραδιάς

«Κουπαστή» – Σ. Κραουνάκης / Λ. Νικολακοπούλου
«Ο βασιλιάς κι εγώ» – στίχοι / μουσική :Α. Μάνου
«Στα κίτρινα φώτα» – L. Cohen (στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)
«Μέλισσες» – Γ. Καζατζής / Ε. Φωτάκη
«Με τα μάτια κλειστά» – στίχοι / μουσική : Π. Καλαντζόπουλος
«Κι εγώ σαν πόλη» – Μ. Λοΐζος / Μ. Ρασσούλης
«Κάτω απ’ τη μαρκίζα» – Γ. Σπανός / Μ. Ελευθερίου
«Για ποια Ελλάδα» – στίχοι / μουσική :Α. Μάνου
«Φίλα με» – Χ. Παπαδόπουλος / Κ. Μπαλαχούτης
«Το κορμί της Κοραλίας» – Μ. Μάτσας / Ε. Φωτάκη
«Μια μέρα μιας Μαίρης» – στίχοι / μουσική: Λ. Κηλαηδόνης
«Τρίτο στεφάνι» – Σ. Κραουνάκης / Λ. Νικολακοπούλου
«Το μηδέν» – Θ. Μικρούτσικος / Λ. Λαζόπουλος

Διάλειμμα

«Η σωτηρία της ψυχής» – Σ. Κραουνάκης / Λ. Νικολακοπούλου
«Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» – Β. Δημητρίου / Κ. Παϊζή
«Μικρή πατρίδα» – Γ. Ανδρέου / Π. Καρασούλος
«Δυο μέρες μόνο» – Δ. Γαλάνη / Π. Καρασούλος
«Έχω έναν καφενέ» – Μ. Λοΐζος / Λ. Παπαδόπουλος
«Το δίχτυ» – Σ. Ξαρχάκος / Ν. Γκάτσος
«Ρόζα» – Θ. Μικρούτσικος / Α. Αλκαίος
«Αυτή η νύχτα μένει» – στίχοι / μουσική: Σ. Κραουνάκης
«Πρωινό τσιγάρο» – Ν. Μαυρουδής / Α. Αλκαίος
«Θερινά σινεμά» – στίχοι / μουσική: Λ. Κηλαηδόνης
02 02 2019 papanikolaou

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!