«Πίσω από τις θημωνιές»: Ποια είναι η ταινία που μπαίνει στην κούρσα των Όσκαρ

Και επισήμως η ελληνική εκπροσώπηση για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
04/10/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πολυβραβευμένη ταινία  της Ασημίνας Προέδρου, «Πίσω από τις Θημωνιές» θα διαγωνιστεί για το βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας) στα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η αρμόδια επιτροπή πρότεινε ομόφωνα την ταινία «Πίσω από τις Θυμωνιές» καθώς έκρινε ότι «η συγκεκριμένη ταινία, με φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση».

Η ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α' Ανδρικού Ρόλου, Β' Γυναικείου και Β' Ανδρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Ήχου, στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Ίρις 2023 που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

piso-apo-tis-thymonies-oscar2024.webp

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

«Με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/456718/27-09-2023 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, κυρίου Χρίστου Δήμα, επελέγη ως επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 96ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ταινία μυθοπλασίας Πίσω από τις θημωνιές της σκηνοθέτιδας Ασημίνας Προέδρου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Για το έτος 2023 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/386397/10.08.2023 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού. H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και, μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Πίσω από τις θημωνιές, καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση.

Ο υφυπουργός έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση. Το υπουργείο Πολιτισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 96η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου».



Μία ανθρωποκεντρική ταινία

Η ταινία, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό διαδραματίζεται το 2015 στα σύνορα Ελλάδας και Β. Μακεδονίας στην λίμνη Δοϊράνη, σε μία περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό πολλών προσφύγων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Ξεχωρίζει για την αφηγηματική μεστότητα, για την εμβάθυνση στους κεντρικούς χαρακτήρες που ερμηνεύουν μοναδικά η Λένα Ουζουνίδου, ο Στάθης Σταμουλακάτος και η Ευγενία Λάβδα, αλλά και για την ουσιαστική ματιά πάνω στους ανθρώπους και τη μάχη τους με ένα διεφθαρμένο και κυνικό κοινωνικό περίγυρο.

Πρόθεση της Ασημίνα Προέδρου είναι να κάνει ανθρωποκεντρικό σινεμά, για αυτό και το βλέμμα της διεισδύει στα πρόσωπα της ταινίας και ακολουθεί με ειλικρίνεια τις επιθυμίες, τις αντιφάσεις, τις εσωτερικές αναζητήσεις και τις αγωνίες τους, χωρίς μανιχαϊστικές προσεγγίσεις και στερεότυπα και με βασικό οδηγό την ενσυναίσθηση. Ίσως για αυτό η ταινία ««Πίσω από τις θημωνιές» καταφέρνει να μιλάει ταυτόχρονα στην ψυχή και στο μυαλό των θεατών κι αποτελεί μια δυνατή κινηματογραφική εμπειρία.

Επίσης συνειδητή, όπως τονίζει, ήταν η πρόθεση της «να υπάρχει ποίηση ενταγμένη στον ρεαλισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας». Πρόκειται για ένα ακόμα κερδισμένο στοίχημα καθώς η ρεαλιστική προσέγγιση ανθρώπων και καταστάσεων συνυφαίνεται με έντονα ποιητικές και συμβολικές εικόνες που αποτελούν και την πεμπτουσία αυτής της κινηματογραφικής δημιουργίας.

«Για να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα πρέπει να παλέψεις με θεούς και δαίμονες» δήλωσε η Ασημίνα Προέδρου κατά την τελετή απονομής των Βραβείων Ίρις 2023 και αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση και στην υπερπροσπάθεια όλων των συντελεστών ώστε να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Λίγα λόγια για την Ασημίνα Προέδρου

proedrou1.webp

Η Ασημίνα Προέδρου γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και θεωρείται ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες «φωνές» στο ελληνικό σινεμά.

Σπούδασε μουσική, oικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία κινηματογράφου.

Η μικρού μήκους ταινία της «Red Hulk» (2013), την οποία ολοκλήρωσε (σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή) στo πλαίσιo των προπτυχιακών της σπουδών, κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2013) και το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2013).

Η ταινία έχει παρουσιαστεί σε πάνω από εξήντα διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Clermont-Ferrand, αποσπώντας εννέα διεθνή βραβεία.

Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Πίσω από τις θημωνιές» αναπτύχθηκε μέσω των προγραμμάτων «Script Station – Talents Sarajevo» (2015) και «Script Station – Berlinale Talents» (2016), καθώς και του προγράμματος «First Film First – Goethe-Institut Young Directors Academy» (2016-2017), ενώ απέσπασε το βραβείο του Centre National du cinéma et de l’Image animée της Γαλλίας στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2016).

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!