«Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν»: Η ταινία με την πιο ρεαλιστική σκηνή μάχης

Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα το 1998
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
6 Ιουνίου 1944: Οι Αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται για την απόβαση στην παραλία με την κωδική ονομασία Ομάχα, στις ακτές της Νορμανδίας. Ήταν ένας από τους πέντε τομείς του σχεδίου των συμμαχικών δυνάμεων. Καθώς πλησιάζουν δέχονται τα πυρά του γερμανικού πεζικού.

Ο λοχαγός Τζον Μίλερ, ο οποίος ήταν ο διοικητής του λόχου με κωδικό όνομα Τσάρλι, επιβιώνει από την αρχική απόβαση και συγκεντρώνει μια ομάδα στρατιωτών για να διεισδύσουν στις γερμανικές άμυνες, για να ξεμπλοκάρει την παραλία. Επίσης, ενώ οι άλλες παραλίες είχαν καλή υποστήριξη από πυροβολικό και από αέρα, η Όμαχα δεν είχε, για αυτό παραλίγο να καταλήξει και σε μεγάλη αποτυχία η απόβαση εκεί. Ακόμα δεν μπόρεσαν να επέμβουν τα τανκ λόγω ισχυρών ρευμάτων στη θάλασσα.

Και κάπως έτσι ξεκινά «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν», το αντιπολεμικό έπος του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που κέρδισε 5 Όσκαρ. Είναι η σκηνή , η οποία ψηφίστηκε «καλύτερη σκηνή μάχης όλων των εποχών» από το αγγλικό περιοδικό Empire και κατετάγη νούμερο ένα στη λίστα του TV Guide με τις «50 καλύτερες στιγμές του κινηματογράφου». Η σκηνή ήταν τόσο ρεαλιστική που βετεράνοι του πολέμου, οι οποίοι την παρακολούθησαν έπαθαν μετατραυματικό στρες.

Ο Σπίλμπεργκ χειριζόταν ο ίδιος την κάμερα, ενώ οι ήχοι που ακούγονται είναι από τα πυρά των αυτόματων όπλων, ενώ τα κύματα που σκάνε πάνω στις βάρκες. Αίμα, χάος, διαμελισμένα πτώματα. Επιπλέον 20 έως 30 πραγματικά ακρωτηριασμένοι χρησιμοποιήθηκαν για να απεικονίσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες που ακρωτηριάστηκαν κατά την απόβαση.Ένας ωμός ρεαλισμός, που χάρισε διθυραμβικές κριτικές στον Σπίλμπεργκ για τη σκηνοθετική του δεινότητα.



Το κόστος ανήλθε σε 12 εκατομμύριαδολάρια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 1.500 κομπάρσοι, εκ των οποίων αρκετά μέλη των ιρλανδικών ενόπλων δυνάμεων.

Αναπόφευκτα προστέθηκε και αρκετό δράμα στην ταινία. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία είναι η απεικόνιση της 2ης Μεραρχίας PanzerSS ως αντιπάλου κατά τη διάρκεια της φανταστικής μάχης της Ραμέλ, καθώς η συγκεκριμένη μεραρχία δεν συμμετείχε στη Νορμανδία, παρά μόνο τον Ιούλιο 160 χιλιόμετρα ανατολικά, στην Caen, εναντίον Βρετανών και Καναδών. Επιπλέον οι γέφυρες του ποταμού Μεντρέ δεν αποτελούσαν στόχο της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, αλλά της 82ης
'
Γενικά πολλές επισημάνσεις έχουν γίνει για «τραγικά λάθη» που έγιναν τόσο από Αμερικανούς όσο και από Γερμανούς στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της μάχης στην ταινία, με τον ίδιο τον Σπίλμπεργκ να απαντά πως επέλεξε να αντικαταστήσει τις σωστές στρατιωτικές τακτικές αυστηρής ιστορικής ακρίβειας για να δείξει τις δραματικές επιπτώσεις των ανθρώπινων ενεργειώ

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης είχε δείξει ήδη το ενδιαφέρον του για τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο με τα θέματα των ταινιών του σχετικά με το 1941 Η αυτοκρατορία του Ήλιου, Η λίστα του Σίντλερ, και Ιντιάνα Τζόουνς.

«Νομίζω ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι το σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων 100 χρόνων. Οι baby boomer, ακόμη και η Gen Χ είναι συνδεδεμένη με αυτόν. Από εκεί και πέρα εγώ πάντα ενδιαφερόμουν για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρώτες μου ταινίες σε ηλικία 14 ετών ήταν συνδυασμός εικόνων μάχης στο έδαφος και τον αέρα. Χρόνια τώρα ψάχνω να γυρίσω τη σωστή ταινία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και όταν ο Ρομπέρ Ροντά έγραψε τη Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν, τη βρήκα», είχε δηλώσει ο ίδιος. 

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίστηκαν οι Τομ Χανκς, Ματ Ντέιμον, Βιν Ντίζελ,  Μπάρι Πέπερ, Τζιοβάνι Ριμπίζι και Έντουαρντ Μπερνς, ενώ τη μουσική υπέγραψε ο Τζον Γουίλιαμς.

«Θύμα» απαγόρευσης και λογοκρισίας

Η ταινία δεν κυκλοφόρησε στη Μαλαισία διότι ο Σπίλμπεργκ αρνήθηκε να κόψει τις βίαιες σκηνές. Ωστόσο, η ταινία κυκλοφόρησε τελικά και διανεμήθηκε σε DVD με πιστοποιητικό 18SG πολύ αργότερα μέσα στο 2005.

Επίσης, το Συμβούλιο Λογοκρισίας της Ινδίας απαγόρευσε την προβολή της, ζητώντας από τον Σπίλμπεργκ να κόψει τις σκηνές βίας. Ο σκηνοθέτης αρνήθηκε και αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει η ταινία του ούτε στην Ινδία. Όταν την παρακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, εντυπωσιάστηκε τόσο, που διέταξε την προβολή της στους κινηματογράφους.



Μία πολυβραβευμένη ταινία

Η ταινία ήταν υποψήφια για 11 Όσκαρ και κέρδισε τελικά στις 5 κατηγορίες (Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Ηχητικών Εφέ, Ήχου).

Επιπλέον έχει βραβευτεί με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, με βραβείο σκηνοθεσίας από το Σωματείο Σκηνοθετών Αμερικής (DGA) και με βραβείο καλύτερης ταινίας από το Σωματείο Παραγωγών Αμερικής (PGA).

Τον Ιούνιο του 2008, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την τοποθέτησε στη λίστα με τις δέκα καλύτερες αμερικανικές ταινίες τέτοιου είδους. Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν εισήχθη ως η όγδοη καλύτερη επική ταινία.

Το 2014 η ταινία χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.



«Τρελάθηκε» το box office

Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν κυκλοφόρησε σε 2.463 κινηματογράφους στις 28 Ιουλίου 1998, και απέφερε συνολικά 30.500.000 δολάρια στην πρεμιέρα της.Απέφερε συνολικά 216,5 εκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική και 265,3 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες περιοχές, φέρνοντας σε παγκόσμιο επίπεδο συνολικά 481,8 $ εκατομμύρια και καθιστώντας την ως τη παραγωγή με το μεγαλύτερο τζίρο εγχώριας ταινίας της χρονιάς.

Ο Σπίλμπεργκ χρησιμοποίησε μέρος των εσόδων για να χτίσε θέατρο στο Εθνικό Μνημείο D-Day, προς τιμήν του πατέρα, που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!