8 ταινίες οι οποίες βασίστηκαν σε έργα του Όσκαρ Ουάιλντ

Με έμπνευση από τα αριστουργήματα του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Όσκαρ Ουάιλντ γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1854 στο Δουβλίνο και πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 1900 στο Παρίσι. Οι γονείς του ήταν επιφανείς Ιρλανδοί διανοούμενοι με Αγγλικές ρίζες. Ο Όσκαρ Ουάιλντ ακολούθησε κλασσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο και έμαθε άπταιστα Γαλλικά και Γερμανικά.

Ως εκπρόσωπος του κινήματος του Αισθητισμού ασχολήθηκε με όλες τις μορφές διανόησης, ενώ με τις διαλέξεις του μετέδωσε το πνεύμα του «Αγγλικού Διαφωτισμού» ανά την υφήλιο.

Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα το Λονδίνο, όπου (μεταξύ άλλων) έγραψε μεγάλο αριθμό άρθρων ως δημοσιογράφος.

oscar wilde 3320061k xlarge
Γνωστός για το οξυδερκές του πνεύμα, τις εξεζητημένες εμφανίσεις και τους πνευματώδεις διαλόγους του, ο Όσκαρ Ουάιλντ έγινε μια από τις διασημότερες προσωπικότητες της εποχής του, ενώ τα ποιήματα, τα μυθιστορήματά του και τα θεατρικά του έργα παραμένουν επίκαιρα σχεδόν δύο αιώνες μετά.

Μερικές από τις ταινίες που βασίστηκαν στα αριστουργήματα του Όσκαρ Ουάιλντ:

1) The Picture of Dorian Gray (Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ)

Η διάσημη νουβέλα του Όσκαρ Ουάιλντ δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1890 στο περιοδικό «Lippincott's Monthly Magazine» όπου είχε υποστεί λογοκρισία χωρίς τη συναίνεση του συγγραφέα και παρόλα αυτά εξόργισε το βρετανικό κοινό, με τον συγγραφέα να αναθεωρεί αρκετά σημεία πριν την έκδοσή της σε βιβλίο. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από ένα νέο και όμορφο άντρα, τον Dorian Gray, του οποίου το πορτραίτο φιλοτεχνεί ο ζωγράφος Basil Hallward. Η ματαιοδοξία και η φιλήδονη προσωπικότητα του νεαρού Dorian τον οδηγεί να πουλήσει την ψυχή του ώστε να γερνάει το πορτραίτο αντί γι’ αυτόν. Η εξαιρετική κινηματογραφική μεταφορά του έργου, παραγωγής 2009, σκηνοθετήθηκε από τον Oliver Parker, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Ben Barnes, Colin Firth, κλπ..

2) An Ideal Husband (Ο Ιδανικός Σύζυγος)

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, του 1895, το οποίο αναφέρεται στον εκβιασμό και την πολιτική διαφθορά και προσεγγίζει τα θέματα της δημόσιας και ιδιωτικής ηθικής. Η πλοκή διαδραματίζεται στο Λονδίνο, στο «παρόν» και πραγματοποιείται μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Στην ομώνυμη κωμωδία του 1999 ο Oliver Parker υπογράφει τη σκηνοθεσία και το διασκευασμένο σενάριο, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους παίζουν οι ηθοποιοί: Jeremy Northam, Rupert Everett, Julianne Moore, Minnie Driver και Cate Blanchett.

3)The Canterville Ghost (Το φάντασμα του Κάντερβιλ)

Η χιουμοριστική ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ δημοσιεύτηκε το 1887 σε δύο μέρη στο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό «The Court and Society Review». Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μία Αμερικανική οικογένεια που μετακομίζει σε έναν αγγλικό πύργο, ο οποίος είναι στοιχειωμένος από ένα περίεργο φάντασμα. Το έργο έχει παιχτεί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του ήταν το 1944 στην ομώνυμη ταινία που σκηνοθέτησε ο Jules Dassin και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι ηθοποιοί: Charles Laughton, Robert Young, Margaret O'Brien, κλπ…

4) The Importance of Being Earnest (Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός)

Πρόκειται για ένα σατιρικό θεατρικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το 1895. Η υπόθεση καυτηριάζει τα ηθικά στερεότυπα και τις κοινωνικές συμβάσεις του βικτωριανής Αγγλίας, με τους χαρακτήρες να διατηρούν μία πλασματική προσωπικότητα προκειμένου να ξεφεύγουν από τα κοινωνικά στεγανά. Το έργο έλαβε δυσμενέστατη κριτική ενώ τα γεγονότα που ακολούθησαν αποκάλυψαν την ομοφυλοφιλία του συγγραφέα με συνέπεια την καταδίκη του σε φυλάκιση. Μία από τις πολλές αξιόλογες κινηματογραφικές μεταφορές του έργου, είναι η ταινία του 2002 σε σκηνοθεσία του Oliver Parker, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Rupert Everett, Colin Firth, Frances O'Connor, Reese Witherspoon, Judi Dench, κλπ…

5) The Selfish Giant (Ο εγωιστής Γίγαντας)

Το γνωστό παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, που αφηγείται την ιστορία ενός γίγαντα που διώχνει τα παιδιά που παίζουν στην αυλή του και μετά στον κήπο του επικρατεί μόνιμη βαρυχειμωνιά. Κάποια στιγμή, ο γίγαντας ξυπνάει από ευχάριστες μυρωδιές και ήχους και ανακαλύπτει ότι η άνοιξη επέστρεψε όταν τα παιδιά της γειτονιάς άνοιξαν μία τρύπα στον φράκτη και μπήκαν να παίξουν στον κήπο. Ο γίγαντας συνειδητοποιεί πόσο εγωιστής υπήρξε και μετανιωμένος επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν όποτε θέλουν στην αυλή του, ενώ ο ίδιος βοηθάει έναν πιτσιρίκο να σκαρφαλώσει σε ένα μεγάλο δέντρο. Ο πιτσιρίκος αυτός δεν εμφανίζεται ποτέ ξανά στον κήπο του γίγαντα, παρά μόνο όταν αυτός έχει γεράσει πια και του αποκαλύπτει ότι τώρα είναι η σειρά του να του ανοίξει τον κήπο του, εννοώντας τον Παράδεισο με τον γίγαντα να πεθαίνει γαλήνιος κάτω από αυτό το ίδιο δέντρο. Η υποψήφια για Όσκαρ ταινία animation παραγωγής του 1971, αποτελεί μακράν την καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του παραμυθιού.

6) Salome (Σαλώμη)

Ένα τραγικό θεατρικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο γράφτηκε το 1891 στα γαλλικά και μεταφράστηκε στα αγγλικά τρία χρόνια αργότερα. Όταν η Σαλώμη ρωτήθηκε από τον πατέρα της Ηρώδη τι θα ήθελε για δώρο γενεθλίων, εκείνη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή, επειδή εκείνος είχε απορρίψει τον έρωτά της. Όταν ο Ιωάννης αποκεφαλίζεται, η Σαλώμη εκτελεί το χορό των επτά πέπλων που της προκαλεί σεξουαλικό παροξυσμό. Ο Ηρώδης τρομοκρατημένος, σκοτώνει την κόρη του. Η ομώνυμη ιταλογαλλική κινηματογραφική παραγωγή του 1986, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, σκηνοθετήθηκε από τον Claude d'Anna, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Jo Champa, Fabrizio Bentivoglio, Tomas Milian, Pamela Salem, κλπ…

7) Lord Arthur Savile’s Crime (Το έγκλημα του λόρδου Άρθουρ Σάβιλ)

Η ιστορία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1887 στο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό «The Court and Society Review». Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον λόρδο Άρθουρ Σάβιλ, ο οποίος γνωρίζεται με έναν χειρομάντη που διαβάζει το χέρι του και του λέει ότι το πεπρωμένο του είναι να γίνει δολοφόνος. Ο λόρδος είχε σκοπό να παντρευτεί αλλά αποφασίζει ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει μέχρι να διαπράξει τη δολοφονία. Η πρώτη απόπειρα που κάνει είναι να σκοτώσει μία ηλικιωμένη θεία του, δίνοντάς της ένα χάπι – δηλητήριο, όταν το χάπι βρίσκεται ανέπαφο ο λόρδος αντιλαμβάνεται ότι η θεία του πέθανε από άλλη αιτία και αρχίζει να ψάχνει για το επόμενο θύμα. Η ταινία «Flesh and Fantasy» του 1943, στο δεύτερο μέρος της υιοθετεί την ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ. Την ταινία, που αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία στην εποχή της, σκηνοθέτησε ο Julien Duvivier, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Edward G. Robinson, Charles Boyer, Robert Cummings, Barbara Stanwyck, κλπ…

8) A Woman of No Importance (Μία ασήμαντη γυναίκα)

Το θεατρικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, έκανε πρεμιέρα το 1893 στο Λονδίνο. Όπως και άλλα θεατρικά έργα του συγγραφέα και αυτό σατιρίζει τα «καθώς πρέπει» ανώτερα στρώματα της αγγλικής κοινωνίας. Μετά τον θάνατο του Όσκαρ Ουάιλντ, το έργο παίχτηκε σε πάρα πολλές παραστάσεις στην Ευρώπη και την Αμερική. Μία αξιόλογη κινηματογραφική μεταφορά του έργου είναι η μαγνητοσκοπημένη θεατρική παράσταση από την «Classic Spring Theater Company». Η παράσταση σκηνοθετήθηκε από τον Dominic Dromgoole και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι βραβευμένες ηθοποιοί: Eve Best και Anne Reid.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!