5 ταινίες που βασίστηκαν σε έργα του Αλμπέρ Καμύ

Με έμπνευση από τον πιο «ανθρώπινο» συγγραφέα και φιλόσοφο του 20ου αιώνα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Αλμπέρ Καμύ (1913 - 1960) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, λογοτέχνης και συγγραφέας, ένας από τους πιο δημοφιλείς φιλόσοφους του 20ου αιώνα, και ένας από τους ιδρυτές του φιλοσοφικού ρεύματος του «παραλογισμού». Ήταν επίσης ιδρυτής του «Theatre du Travail» στο Αλγέρι (1935), στο οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός.

Γεννήθηκε στην Αλγερία (τότε ήταν Γαλλική αποικία) από πατέρα Γάλλο χωρικό και μητέρα Ισπανίδα και έζησε πολύ φτωχικά παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του πέθανε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Αλμπέρ Καμύ ήταν 1 έτους.

Ο Αλμπέρ Καμύ σπούδασε Φιλολογία με την βοήθεια των καθηγητών του, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει πιστοποίηση για να διδάξει εξαιτίας της φυματίωσης από την οποία έπασχε από 17 ετών. Εργαζόταν στην εφημερίδα «Front populaire» (Λαϊκό μέτωπο), αλλά λόγω τον ριζοσπαστικών θέσεων του η κυβέρνηση του Αλγερίου έκλεισε την εφημερίδα το 1940 και φρόντισε ώστε ο Αλμπέρ Καμύ να μην ξαναβρεί δουλειά.

Τότε μετακόμισε το Παρίσι και εργάστηκε στην εφημερίδα «Paris-Soir» ενώ παράλληλα ασκούσε και το συγγραφικό του έργο.

Στο περιθώριο των κυρίαρχων φιλοσοφικών ρευμάτων ο Αλμπέρ Καμύ επέμεινε στον στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση και έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο «ανθρώπινος» συγγραφέας του 20ου αιώνα. Το σύνολο του έργου του (30 βιβλία) είχε ευρύτατη απήχηση και μεταφράστηκε στις περισσότερες γλώσσες, ενώ το 1957 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το 1960 πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 46 ετών.

Μερικές από τις ταινίες που βασίστηκαν στα έργα του Αλμπέρ Καμύ:

1) Η Πανούκλα (The Plague):

Στη νουβέλα του Αλμπέρ Καμύ, η υπόθεση εξελίσσεται στην πόλη Oran της Αλγερίας όπου χιλιάδες αρουραίοι εντοπίζονται νεκροί στους δρόμους της πόλης. Χωρίς να δοθεί η απαραίτητη σημασία, οι αρουραίοι συλλέγονται και απορρίπτονται ενώ η ίδια αυτή διαδικασία βοηθάει στην εξάπλωση της πανούκλας. Ένας γιατρός εντοπίζει το πρόβλημα και ειδοποιεί τις αρχές και παρά τις καθυστερήσεις, όταν ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 30, η πόλη σφραγίζεται και μπαίνει σε καραντίνα. Την ιστορία της επιδημίας μέχρι και την άρση της καραντίνας αφηγείται ο ίδιος ο γιατρός, ο Dr Bernard Rieux, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε εποχές κρίσης αυτά που μπορείς να θαυμάσεις στους ανθρώπους είναι περισσότερα από αυτά που θα περιφρονήσεις.
Στην αξιοσημείωτη κινηματογραφική μεταφορά του 1992, σε σκηνοθεσία του Luis Puenzo, πρωταγωνιστεί ο William Hurt στο ρόλο του γιατρού Dr Bernard Rieux και τον πλαισιώνουν οι ηθοποιοί: Sandrine Bonnaire, Robert Duvall, Raul Julia, κλπ.. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.


2) Ο Ξένος (The Stranger):

Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Αλμπέρ Καμύ, το οποίο η «Le Monde» έχει κατατάξει ως το Νο. 1 στα 100 κορυφαία μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Η υπόθεση εξελίσσεται πάλι στη γενέτειρά του την Αλγερία, η οποία επί των ημερών του αποτελούσε Γαλλική αποικία. Κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας είναι ο Meursault, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την απάθειά του, καθόλου περίεργο για ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1942 εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Meursault παρευρίσκεται στην κηδεία της μητέρας του χωρίς να εκδηλώσει συναισθήματα λύπης και λίγο αργότερα σκοτώνει κάποιον που διαπληκτίστηκε με τους φίλους του και καταλήγει στη φυλακή. Στην ιταλική κινηματογραφική μεταφορά του 1967, σε σκηνοθεσία του Luchino Visconti, πρωταγωνιστεί ο Marcello Mastroianni στο ρόλο του Meursault και τον πλαισιώνουν οι ηθοποιοί: Anna Karina, Bernard Blier, Georges Wilson, Bruno Cremer, Pierre Bertin, κλπ…


3) Ο Πρώτος Άνθρωπος (Il Primo Uomo):

Πρόκειται για την ημιτελή αυτοβιογραφική νουβέλα του Αλμπέρ Καμύ, την οποία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει εξαιτίας του πρόωρου και αιφνίδιου θανάτου του. Η ιστορία περιγράφει τη ζωή του χαρακτήρα Jacques Cormery, εστιάζει στα βιώματα και την ψυχολογία των παιδικών του χρόνων, την αγάπη για τη μητέρα και την αναζήτηση του χαμένου πατέρα, ενώ παράλληλα εξιστορεί τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν οι Γάλλοι άποικοι στην αφιλόξενη φύση της Αλγερίας καθώς και την κοινωνικοπολιτική επανάσταση των ιθαγενών. Η ομώνυμη γαλλο-ιταλική συμπαραγωγή του 2011 σε διασκευασμένο σενάριο και σκηνοθεσία του Gianni Amelio προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έπαιξαν οι ηθοποιοί: Jacques Gamblin, Catherine Sola, Maya Sansa, Denis Podalydes, κλπ…


4) Οι «δίκαιοι» δολοφόνοι (The Just Assassins):

Το θεατρικό έργο του 1949, βασίστηκε στην πραγματική ιστορία μιας ρωσικής επαναστατικής ομάδας που δολοφόνησε τον Δούκα Sergei Alexandrovich το 1905. Στο έργο, ο Αλμπέρ Καμύ, εξερευνά τα ηθικά ζητήματα που συνδέονται με τη δολοφονία και την τρομοκρατία γενικότερα. Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες του έργου βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα τρομοκρατών, όπως τα περιέγραψε ο Boris Savinkov στο βιβλίο του «Memoirs of a Terrorist». Στο έργο του Αλμπέρ Καμύ βασίστηκε η Μεξικάνικη ταινία θρίλερ του 1983 με τίτλο «Bajo la metralla», σε σενάριο του Xavier Robles και σκηνοθεσία του Felipe Cazals. Στην ταινία που απέσπασε 4 Ariel Awards, πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί: Humberto Zurita, Maria Rojo, Jose Carlos Ruiz, Manuel Ojeda, κλπ…

5) Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus):

Μία βιογραφική ταινία που γυρίστηκε το 2010 και περιγράφει τη ζωή του μεγάλου Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα, σε σκηνοθεσία του Laurent Jaoui. Στο ρόλο του Αλμπέρ Καμύ ο ηθοποιός Stephane Freiss, τον οποίο πλαισιώνουν οι ηθοποιοί: Anouk Grinberg, Agathe Dronne, Florie Auclerc, Juliette Pioli, Mermoz Melchior, κλπ…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!