Ποια είδη μουσικής ακούει κάθε γενιά

Ανήκετε στη γενιά των Baby Boomers ή των γενεών X, Y, Z;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
30/03/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Δέσποινα Ψυλλάκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κατάταξη και η ανάλυση των χαρακτηριστικών κάθε γενιάς, βοηθά στην ευρύτερη κατανόηση των επιλογών και προτιμήσεων του τρόπου ζωής, ακόμη και αν αφορά μόνο στις μουσικές επιλογές, όπως αυτές καταγράφονται από τις προτιμήσεις των ακροατών ραδιοφώνου.

Ιστορικά, η πρώτη γενιά που έτυχε κοινωνιολογικής παρατήρησης ήταν οι «Baby Boomers», δηλαδή η γενιά που γεννήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (ανάμεσα στο 1946 και το 1964). Αυτή η γενιά ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της έκρηξης των γεννήσεων μετά τον πόλεμο και δημιούργησε μια πολύ μεγάλη αριθμητικά γενιά, η οποία παρόλο που μεγάλωσε μέσα σε στερήσεις, αποφάσισε από νωρίς να ρισκάρει και να αποτινάξει από πάνω της τα συντρίμμια του παρελθόντος.

Μια γενιά που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις και την ανάπτυξη παγκοσμίως. Με ανοιχτό μυαλό, προχώρησε με άστρο την επιτυχία, την οποία και πέτυχε. Υπάρχουν αρκετοί εκπρόσωποι αυτής της γενιάς που είναι ενεργοί στις ημέρες μας και μας διδάσκουν να ρισκάρουμε αν θέλουμε να πετύχουμε. Σε αυτή τη γενιά απευθύνθηκαν οι Beatles, ριζοσπαστικοί, ανατρεπτικοί, από τους εμπνευστές της «γενιάς των λουλουδιών», άφησαν πίσω τους τα προβλήματα του παρελθόντος και τραγούδησαν την αγάπη και την ειρήνη, σε ένα νέο καλύτερο κόσμο. Στην Ελλάδα, ακούσματα αυτής της γενιάς, αποτελούν το λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι.
flowers peace symbol love hippie movement
Η επόμενη γενιά που άφησε ισχυρό στίγμα στην παγκόσμια κοινωνιολογία, ήταν η γενιά Χ. Γεννημένοι την περίοδο από 1965 έως 1980, χαρακτηρίστηκαν από την μειωμένη εποπτεία των γονιών, αφού είχαν προηγηθεί τα φεμινιστικά κινήματα και οι μητέρες πλέον εργάζονταν, με αποτέλεσμα την πρώιμη ενηλικίωση και ανεξαρτητοποίησή τους. Η γενιά αυτή μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο, αποκτώντας την – ευεργετική, όπως αποδείχθηκε αργότερα – ικανότητά τους να προσαρμόζονται διαρκώς στις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Η γενιά αυτή έζησε την πτώση του τείχους στο Βερολίνο, τον πόλεμο στον Κόλπο, τον πόλεμο στη Σερβία και εξακολουθεί να είναι παραγωγική στο σύνολό της, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στις αρχές του 21ου αιώνα και μας διδάσκει να είμαστε ευέλικτοι και ανοιχτοί στις αλλαγές. Σε αυτή τη γενιά απευθύνθηκαν τα μεγαλύτερα σχήματα του 20ου αιώνα, οι Queen, οι Pink Floyd, οι Scorpions, κλπ… οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν φανατικούς οπαδούς ακόμη και σήμερα. Στην Ελλάδα, ακούσματα αυτής της γενιάς είναι το λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι, αλλά και κλασσικές ροκ επιλογές.
25c323f2 3bac 11ea b12a 35b2e61accac web scale 0.0736377 0.0736377
Ακολουθεί η πολύ σημαντική γενιά Υ (ή Millennials), δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1981 και του 1996. Η γενιά Υ, θεωρητικά τα παιδιά των Baby Boomers, αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη γενιά στον κόσμο. Με ιδιαίτερη εξοικείωση στις ψηφιακές τεχνολογίες, έφεση στα Social Media και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που σε μεγάλο βαθμό τους αυτοπροσδιορίζουν. Η γενιά Υ χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο μόρφωσης, έχει μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον και παράλληλα αντιμετωπίζει τα χρέη των προηγούμενων γενεών.

Έχει επίσης καταγραφεί, ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις κοινωνικές παρά τις ατομικές τους ανάγκες, είναι ευαισθητοποιημένοι και μάχονται κάθε μορφής διακρίσεων, αμφισβητούν και απορρίπτουν οτιδήποτε δεν θεωρούν αποδεκτό. Η γενιά αυτή μεγάλωσε με πρότυπα όπως ο Steve Jobs (Apple) και ο Mark Zuckerberg (Facebook) και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αυτοαπασχολούνται. Στην Ελλάδα, πολλοί εκπρόσωποι των Millennials επέστρεψαν στα χωριά τους και έδωσαν ώθηση στην γεωργική παραγωγή μέσα από καινοτόμες λύσεις και φρέσκιες ιδέες, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες. Στην Ελλάδα, ακούσματα αυτής της γενιάς είναι το λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι αλλά και mainstream και pop μουσική.
millennials
Η νεότερη γενιά που έχει εξεταστεί κοινωνιολογικά, είναι η γενιά Ζ ή iGeneration ή Μετά-Millennials ή Homeland Generation. Ανθρωπολόγοι και ερευνητές προσδιορίζουν ότι σε αυτή τη γενιά ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μετά το 1997 και ίσως έως το 2010, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα τα όρια.

Είναι μία γενιά που ενδεχομένως να μορφωθεί ή/και να εργαστεί από το σπίτι (σε αυτό το γεγονός αποδίδεται ο όρος «Homeland Generation») αλλά είναι ίσως πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Οι τάσεις και οι επιλογές που έχουν καταγραφεί – μέχρι στιγμής – δείχνουν προτίμηση στη ραπ και στη μοντέρνα ροκ μουσική.

Για όσους ασχολούνται με αυτό το είδος της μουσικής, ίσως είναι ήδη φανερό, ότι ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός αυτής της γενιάς συμπίπτει με την έναρξη της «εποχής του Υδροχόου», όπως την τραγούδησε ο Νίκος Παπάζογλου:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!