Το μοιρολόι που συγκλόνισε τον Γιάννη Ρίτσο

Ο «Επιτάφιος» δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουνίου 1936, από το εκδοτικό της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Γιάννης Ρίτσος γεννημένος την πρωτομαγιά του 1909, λίγες μέρες αφότου γιόρτασε τα 27 γενέθλιά του έγραψε θρηνόντας το «Μοιρολόι», όταν αντίκρισε σε φωτογραφία τη μάνα του Τάσου Τούση, του εργάτη που δολοφονήθηκε στις 9 Μαΐου του 1936 στη Θεσσαλονίκη στις διαδηλώσεις για την απεργία των καπνεργατών Καβάλας - η οποία είχε ξεκινήσει την πρωτομαγιά -.

Το «Μοιρολόι» είναι αφιερωμένο στο θρήνο της μάνας πάνω στο αιματοβαμμένο κορμί του παιδιού της στα γεγονότα της πρωτομαγιάτικης γενικής απεργίας που συγκλόνισε για ημέρες τη Θεσσαλονίκη.
tasos tousis nekros
«Μέρα Μαγιού μου μίσεψες μέρα Μαγιού σε χάνω, άνοιξη γιε που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω». Το «Μοιρολόι» θα σταθεί η απαρχή για το μνημειώδες έργο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα μελοποιήσει αργότερα τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, με τον ίδιο τον ποιητή να αναφέρει χαρακτηριστικά:
mikisritsos44 600x286
«Ήταν τα πρώτα ποιήματα μου που είχαν μελοποιηθεί. Μου έκανε τρομερή εντύπωση, μα είναι δυνατόν η ποίηση να βρει μια πλήρη αντιστοιχία με την μουσική. Μέχρι τίνος έλεγα ότι η κάθε τέχνη είναι αυτάρκης και δεν έχει ανάγκη από την βοήθεια της άλλης. Αλλά όταν έγραψες τον Επιτάφιο και αργότερα φυσικά την Ρωμιοσύνη που ήταν η μεγάλη δόξα σου, είπα πραγματικά ότι εδώ πέρα είναι ένας δρόμος για να πλησιάσει η ποίηση μέσω της μουσικής εκείνους τους ανθρώπους που δεν θα τους πλησίαζε ίσως ποτέ»

Η φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώστη θα συνοδεύει πάντα τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου: «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω, άνοιξη γιε που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!