Το μήλο, από την Εύα στους Beatles & τον Steve Jobs

Συμβαίνει κάτι περίεργο μ’ αυτό το φρούτο, ή είναι απλά μια σειρά συμπτώσεων;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
21/05/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Νίκος Μουρατίδης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί το μήλο; Συμβαίνει κάτι περίεργο μ’ αυτό το φρούτο, ή είναι απλά μια σειρά συμπτώσεων; Και το λέω αυτό, γιατί το μήλο εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές παραδόσεις, στη μυθολογία, στις ιστορίες και στα παραμύθια διαφορετικών πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. π.χ.

• Το μήλο είναι ο απαγορευμένος καρπός, τον οποίο ο όφις προσέφερε στην Εύα στον κήπο του παραδείσου και από εκεί ξεκίνησαν τα βάσανα του ανθρωπίνου γένους (χαχαχαχα).

• Το μήλο πάλι ήταν δηλητηριασμένο και καταδίκασε την Χιονάτη στο διάσημο παραμύθι, να πέσει σ’ ένα βαθύ κώμα.

• Επίσης, το μήλο είναι αυτό που προξένησε τον Τρωικό πόλεμο στην ελληνική μυθολογία.

Αλήθεια τι συμβαίνει με το μήλο;

Το σχήμα και το μέγεθος του μήλου, καθώς και το όμορφο κόκκινο χρώμα του, μοιάζει με μια ανθρώπινη καρδιά. Σε πολλούς διαφορετικούς μύθους, το μήλο συμβολίζει την καρδιά και τα συναισθήματα που σχετίζονται με την αγάπη. Ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις θεωρούν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι κάποτε ήταν αθάνατοι και απολάμβαναν την δόξα της αιώνιας ζωής, έγιναν θνητοί όταν αμάρτησαν, παραβιάζοντας τον μοναδικό και πιο σημαντικό κανόνα. Να καταστρέψουν την ελευθερία του ανθρώπινου είδους, σε βάρος της επιθυμίας του πάθους και της καρδιάς.

Τα 8 διασημότερα μήλα στην ιστορία

Ο Ηρακλής και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων

Ο Ηρακλής στον κήπο των Εσπερίδων
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία αυτός ήταν ο 11ος άθλος του Ηρακλή. Ο Ευρυσθέας του ανέθεσε να πάει στον κήπο των Εσπερίδων και να του φέρει τα χρυσά μήλα. Ο Ηρακλής αντί να του δώσει μια σφαλιάρα και να τον κολλήσει στον τοίχο, έσκυψε το κεφάλι, και ξεκίνησε να κάνει το ταξίδι. Στην πορεία του προς τον κήπο, απελευθέρωσε τον Προμηθέα και σκότωσε τον αετό που έτρωγε το συκώτι του, δίνοντας έτσι τέλος στο μαρτύριο του τιτάνα και ο Προμηθέας από ευγνωμοσύνη τον συνόδευσε μέχρι τον κήπο των Εσπερίδων. Εκεί ήταν ο Άτλαντας που κρατούσε τον ουρανό στους ώμους του, ο οποίος μόλις είδε τις μπρατσάρες του Ηρακλή, του είπε να κρατήσει για λίγο τον ουρανό για να του φέρει εκείνος τα μήλα. Ο Ηρακλής συμφώνησε, αλλά ο Άτλας επιστρέφοντας από τον κήπο, αρνήθηκε να του παραδώσει τα μήλα, και του είπε ότι θα τον άφηνε να σηκώνει εκείνος το βάρος του ουρανού. Ο Ηρακλής επιστράτευσε τότε όλη του την ευστροφία, πήρε ένα μισοκακόμοιρο ύφος και άφησε τον Άτλαντα να πιστέψει ότι αποδέχτηκε τη μοίρα του. Του ζήτησε όμως πρώτα να κρατήσει για λίγο τον ουρανό προκειμένου να φτιάξει ένα μαξιλάρι για να είναι πιο άνετα. Ο Άτλας δέχτηκε, και ο Ηρακλής σφυρίζοντας ανέμελα δραπέτευσε παίρνοντας μαζί του και τα μήλα.

Το μήλο της Έριδος και ο Τρωικός πόλεμος
Ο Πάρις δίνει το μήλο στην Αφροδίτη
Όταν οι θεοί δεν κάλεσαν την θεά Έριδα στον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος, αυτή από θυμό άφησε με τρόπο ένα χρυσό μήλο (you know, το γνωστό και ως «μήλο της Έριδος»), να κατρακυλήσει ώστε να το δουν οι καλεσμένοι θεοί και να το ζηλέψουν. Το μήλο αυτό έφερε την επιγραφή «τῇ καλλίστῃ«, δηλαδή (αφιερωμένο ...) στην ομορφότερη ( ... θεά). Οι τρεις παρευρισκόμενες θεές, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη (οι 3 χάριτες) ήταν έτοιμες να ξεμαλλιαστούν για το μήλο. Είδε ο Δίας ότι επέρχεται τσακωμός και είπε στον Ερμή να τις πάει γρήγορα στον Πάρη για να διαλέξει εκείνος σε ποια ανήκει το μήλο. Έτσι και έγινε. Ο Πάρης, νεαρούλης, νόστιμος και στα ντουζένια του τις κοίταξε και τρεις από πάνω έως κάτω. Για να τον καλοπιάσει, η Αθηνά του έταξε πνευματική σοφία, και η Ήρα σωματική δύναμη, η Αφροδίτη όμως του έταξε την ωραία Ελένη, την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Του έτρεξαν τα σάλια και μην ξέροντας ότι η ωραία Ελένη ήταν γυναίκα του Μενελάου, έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά – τα έγραψε και ο Όμηρος. Με την αρπαγή της Ελένης άρχισε ο Τρωικός πόλεμος και η Έρις πέτυχε αυτό που ήθελε. Τα έκανε όλα μπάχαλο!

Αδάμ και Εύα
Αδαμ Εύα
Και ύστερα ήρθε ο Χριστιανισμός. Σύμφωνα με τη χριστιανική θεολογία, ο Αδάμ και η Εύα ήταν αθάνατοι και ζούσαν ευτυχισμένοι στον παράδεισο που δημιουργήθηκε γι’ αυτούς. Τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά, εκτός από ένα φίδι που είχε κάτι πολύ δελεαστικό να τους προσφέρει: ένα νόστιμο μήλο από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού. Παρ’ όλο που ήταν ρητή εντολή του Θεού να μην δοκιμάσουν αυτό το μήλο, η Εύα το άρπαξε και το δάγκωσε. Μετά το έδωσε στον ηλίθιο τον Αδάμ, ο οποίος το δάγκωσε επίσης. Έτσι ο Θεός τους έκανε έξωση από τον παραδεισένιο κήπο. Αυτό το μάθημα έπρεπε να τους διδάξει, ότι μέσα από τις δικές τους επιλογές και την ελεύθερη τους βούληση έχασαν κάτι πολύτιμο που μέχρι εκείνη την ώρα δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, όπως επίσης να μάθουν τη διαφορά μεταξύ του τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Ας τα ακούν αυτά οι άντρες που υποκύπτουν και κάνουν ότι τους πουν οι γκόμενες!

Το Μήλο του Νεύτωνα
Isaak Newton
Ο νεαρός Ισαάκ Νεύτων (άγνωστο γιατί τον Νιούτον - Isaac Newton - στην Ελλάδα τον κάναμε Νεύτων), καθόταν στον κήπο του όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του! Αουτς!!!! Εκνευρίστηκε στην αρχή αλλά ω του θαύματος, ο επιστήμονας κατανόησε αμέσως ότι κάτι συμβαίνει. Άρχισε να σκέφτεται και τελικά αυτή η πτώση του μήλου τον οδήγησε με αργά αλλά σταθερά βήματα να διατυπώσει το Νόμο της Βαρύτητας. Αστεϊσμός ή αστικός μύθος, κανείς δεν ξέρει. Πάντως το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του άλλαξε πολλά πράγματα στον επιστημονικό κόσμο.

Χιονάτη όπως Εύα
Χιονάτη και Μάγισσα
Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πώς ο συμβολισμός του απαγορευμένου καρπού, επαναλαμβάνεται στην όμορφη ιστορία της Χιονάτης. Ακριβώς όπως οι πρωτόπλαστοι εκδιώχτηκαν από τον κήπο και ξέπεσαν στο φυσικό κόσμο και στο μεροκάματο, έτσι και η Χιονάτη πέφτει επίσης σε ένα βαθύ κώμα από το δηλητηριασμένο μήλο που της προσφέρθηκε από τη κακιά βασίλισσα (μεταμφιεσμένη σε γριά), η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση συμβολίζει το φίδι. Το κώμα αντιπροσωπεύει τη λήθη, για το λόγο αυτό οι άνθρωποι ξεχνούν ή καλύτερα δεν είναι ικανοί να κατανοήσουν την θεία καταγωγή τους, έχοντας γεννηθεί στον υλικό κόσμο: κανείς δεν μπορεί να κάνει συνειδητές επιλογές, χωρίς να αντιμετωπίζει την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Λόλα να ένα μήλο
Λόλα να ενα μήλο
Μια φορά κι’ ένα καιρό στο βιβλίο της πρώτης δημοτικού - δεν υπάρχει πια - στο περίφημο «Αλφαβητάριο», εξέχουσα θέση έχει ένα ζουμερό μήλο, και μάλιστα τότε που ο τόνος στην λέξη ήταν η περισπωμένη. Τι σας λέω τώρα…. αρχαιότητες ε; !!!! Λόλα να ένα μήλο… έγραφε το βιβλίο και ήταν από τα πρώτα πράγματα που μάθαιναν να γράφουν και να διαβάζουν τα παιδάκια. Τώρα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν είναι να μπαίνουν στο YouTube.

Το πράσινο μήλο των Beatles
c2168b2f6f79684f600c79d0fb292167
Το διασημότερο βρετανικό συγκρότημα στην ιστορία της ποπ /ροκ μουσικής που έκανε τον κόσμο να υστεριάζεται στη δεκαετία του 1960 και δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες τομές στη διεθνή μουσική σκηνή, σχετίζεται με ένα μήλο, και μάλιστα πράσινο! Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία που βρισκόταν πίσω από τους Beatles ονομαζόταν Apple Corps και είχε στο λογότυπό της ένα πράσινο μήλο κομμένο στα δύο, το οποίο εμφανίζεται στα βινύλια του συγκροτήματος, η μουσική του οποίου άλλαξε τον κόσμο.

Το μήλο της Apple
Steve Jobs apple
Ορίστε λοιπόν που εκτός απ’ την Εύα, το δάγκωσε κι’ αυτός! Ο Steve Jobs οραματίστηκε και η Apple έγινε πραγματικότητα. Γνωστός τεχνοκράτης διανοούμενος, του οποίου η πρωτοπόρα σκέψη, οι καινοτομίες του, η δημιουργικότητά του, η εξυπνάδα και η αεικίνητη προσωπικότητά του ενσωματώθηκαν σε ένα μήλο, αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο. Συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, υπολογιστές και μια αυτοκρατορία ολόκληρη. Κι όλα αυτά γύρω από ένα μήλο που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο της τεχνολογίας. Το δαγκωμένο μήλο της γνώσης!!!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!