Το λαϊκό τραγούδι στον ελληνικό κινηματογράφο

Η κυρίαρχη λαϊκή ψυχαγωγία στη μεταπολεμική Ελλάδα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το λαϊκό τραγούδι στήριζε πάντα το ελληνικό σινεμά και κυρίως τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες. Πάρα πολλές ταινίες εκείνης της εποχής – κωμωδίες οι περισσότερες – είχαν σκηνές σε κέντρα διασκέδασης όπου εμφανίζονταν γνωστοί τραγουδιστές λανσάροντας τα καινούργια τους τραγούδια. Έτσι ο κόσμος που δεν είχε την ευκαιρία ή την οικονομική άνεση να απολαύσει ζωντανά τους αγαπημένους του ερμηνευτές, τους έβλεπε στη μεγάλη οθόνη, γιατί μην ξεχνάμε πως εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε τηλεόραση.

Στη μεταπολεμική Ελλάδα, που προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της από τον πόλεμο και τον εμφύλιο, η παραγωγή ευχάριστων ταινιών, με αγαπημένους ηθοποιούς και τραγούδια ήταν η κυρίαρχη λαϊκή ψυχαγωγία.

Σινεμά και Τσιτσάνης
Νίνου Τσιτσάνης Πιάσαμε την καλή
Μαρίκα Νίνου – Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Τσιτσάνης, παρότι εμφανίστηκε ελάχιστα στο ελληνικό σινεμά, τον αναφέρω γιατί έβαλε το χεράκι του σε μια ταινία σταθμό. Στη «Στέλλα», για το περίφημο τραγούδι «Αγάπη που ‘γίνες δίκοπο μαχαίρι», ο Μάνος Χατζιδάκις βασίστηκε σε δική του μελωδία (“Ο Τρελός Τσιγγάνος” με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου- 1949), όπως και την μουσική στους τίτλους αρχής, που παίζει με μοναδικό τρόπο ο ίδιος ο Τσιτσάνης. Επίσης ο Τσιτσάνης και η θρυλική Μαρίκα Νίνου εμφανίστηκαν το 1955 στην ταινία «Πιάσαμε την Καλή» με τον Χατζηχρήστο και την Γεωργία Βασιλειάδου.

Ζαμπέτας & Χιώτης έσκιζαν
Ζαμπέτας ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
Ο Ζαμπέτας αυτοπροσώπως στα «Κόκκινα φανάρια»

Έτσι, μετά τον Τσιτσάνη, μπήκαν και αρκετοί άλλοι σπουδαίοι του λαϊκού τραγουδιού και βεβαίως οι Γιώργος Ζαμπέτας και Μανώλης Χιώτης, που ήταν και οι πρωταθλητές εμφανίσεων στον ελληνικό κινηματογράφο. Ειδικά ο Ζαμπέτας λένε ότι έχει εμφανιστεί σε πάνω από 100 ταινίες, ενώ ο Χιώτης με την Μαίρη Λίντα εκτός από τις 6 ταινίες της Φίνος Φιλμ που τους έκαναν πασίγνωστους σε όλη την Ελλάδα εμφανίστηκαν σε δεκάδες ακόμα.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης στον κινηματογράφο
Καζαντζίδης Μαρινέλλα Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Καζαντζίδης – Μαρινέλλα από την ταινία «Η κυρία Δήμαρχος» με την Γεωργία Βασιλειάδου.

Αναμφισβήτητα ο Στέλιος Καζαντζίδης υπήρξε το μεγαλύτερο είδωλο λαϊκού τραγουδιστή που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Αν και τα τραγούδια που ηχογράφησε σε δίσκους ξεπερνούν τα 900, εν τούτοις οι κινηματογραφικές του συμμετοχές είναι μόλις 23. Η πρώτη φορά ήταν το 1960 στην ταινία «Η κυρία Δήμαρχος» με πρωταγωνιστές την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Βασίλη Αυλωνίτη, όπου σε μια προεκλογική «συνεστίαση» εμφανίζονται ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα, ως το δημοφιλέστερο καλλιτεχνικό ζευγάρι της εποχής. Ακούγονται να τραγουδάνε δύο από τις πιο γνωστές επιτυχίες τους: «Για μας ποτέ μη ξημερώσει» και τη θρυλική «Ζιγκουάλα» που ήταν το «σουξέ» της χρονιάς ως συνέχεια της «Μαντουμπάλας». Δύο χρόνια αργότερα, το 1962, ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα κάνουν την δεύτερη εμφάνιση τους στη μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μελό του ελληνικού σινεμά. Τραγουδούν το «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» στο φίλμ «Κλάψε φτωχή μου καρδιά». Το 1965 ο Στέλιος Καζαντζίδης θα εμφανιστεί ούτε λίγο ούτε πολύ σε επτά ταινίες: «Παίξε μπουζούκι μου γλυκό», «Αφήστε με να ζήσω», «Προδομένη», «Τιμωρία», «Οι καταφρονεμένοι», «Δε μπορούν να μας χωρίσουν» και «Οι αδίστακτοι». Σε όλες αυτές τις ταινίες έχει στο πλευρό του πάντα την Μαρινέλλα.

Ο Μπιθικώτσης
Αλίκη Μπιθικώτσης
Η «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύει με το Γρηγόρη Μπιθικώτση το αθάνατο τραγούδι του Ξαρχάκου «Υπομονή»

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έκανε αρκετές εμφανίσεις στον κινηματογράφο, αλλά σήμερα θα σταθώ σε δύο που ξεχωρίζουν. Τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη, το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» στην ταινία «Συνοικία το Όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη και βέβαια στην «Μοντέρνα Σταχτοπούτα». Τι θα ήταν αυτή η ταινία χωρίς το αθάνατο τραγούδι του Ξαρχάκου «Υπομονή», που ερμηνεύει σε ένα γιορτινό τραπέζι ο τεράστιος Γρηγόρης Μπιθικώτσης – με το Αλικάκι να του κάνει φωνητικά;

Μια επιλογή από λαϊκά που έγραψαν ιστορία στον Ελληνικό κινηματογράφο

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
• «Άνοιξε πέτρα», Μίμης Πλέσσας – Λευτέρης Παπαδόπουλος, από την ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» (1968). Το τραγούδι που απογείωσε την καριέρα της Μαρινέλλας.
• «Ζωγραφισμένα στο χαρτί», Μίμης Πλέσσας- Άκος Δασκαλόπουλος, από την ταινία «Η Παριζιάνα» (1969)

ΠΑΝΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ
• «Κάθε λιμάνι και καημός», Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας, από την ταινία «Το Κάθαρμα» (1963)
• «Όνειρο δεμένο», Σταύρος Ξαρχάκος- Βαγγέλης Γκούφας, από την ταινία «Λόλα» (1964)
• «Δρόμος δίχως σύνορα», Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας, από την ομότιτλη ταινία (1964)

ΚΑΙΤΗ ΓΚΡΕΫ
• «Τα ξένα χέρια», από την ταινία «Ορφανή σε ξένα χέρια» (1962)
• «Πήρα τη στράτα κι έρχομαι», από την ταινία «Είναι σκληρός ο χωρισμός» (1963)
• «Χωρίσαμε ένα δειλινό», από την ταινία «Ορφανή σε ξένα χέρια» (1962)

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
Ο Νίκος Κούρκουλος έχει τραγουδήσει αρκετά λαϊκά τραγούδια, τόσο στο θέατρο όσο και στο σινεμά. Τραγούδια των: Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Πλέσσα κτλ. Σας θυμίζω χαρακτηριστικά…
• «Στρώσε το στρώμα σου», Μίκης Θεοδωράκης - Ιάκωβος Καμπανέλλης, α' εκτέλεση Νίκος Κούρκουλος & Βαγγέλης Σειληνός, από την παράσταση «Η γειτονιά των αγγέλων» (1963)
• «Αητέ και παλληκάρι», Μίμης Πλέσσας - Νίκος Φώσκολος, α' εκτέλεση Νίκος Κούρκουλος, από την ταινία «Το αίμα βάφτηκε κόκκινο» (1966)

ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
• «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», Μίμης Πλέσσας - Λευτέρης Παπαδόπουλος, από την ταινία «Ορατότης μηδέν» (1970)
• «Όπως φεύγουν τα καράβια», Μίμης Πλέσσας - Άκος Δασκαλόπουλος, από το θεατρικό «Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας» (1971)

ΔΟΥΚΙΣΣΑ

• «Κόκκινα χείλη φίλησα», Γιάννης Μαρκόπουλος - Βαγγέλης Γκούφας, από την ταινία «Οι εχθροί» (1965)
• «Θέλω τα όπα μου», Γιάννης Σπανός - Αλ. Σακελλάριος, από την ταινία «Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι» (1966)

ΛΙΤΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
• «Όποιος δει το παλληκάρι», Μάνος Λοΐζος, από την ταινία «Πυρετός στην άσφαλτο» (1967)
• «Δεν υπάρχει ευτυχία», Γιώργος Κατσαρός – Πυθαγόρας, από την ταινία «Κρεββατομουρμούρα» (1971)

ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ
• «Σε βλέπω στο ποτήρι μου», Μίμης Πλέσσας - Ηλίας Λυμπεροπουλος από το φιλμ «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά» (1960)
• «Σ' αγαπώ», Νίκος Μαμαγκάκης - Νίκος Φώσκολος. Από το φιλμ «Η Λεωφόρος του μίσους» που ντούμπλαρε την Νόνικα Γαληνέα (1968)

ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ – ΜΑΡΙΟΣ
• «Τι σου κανα και πίνεις». Τεράστια επιτυχία του Πλέσσα ακόμα και στις μέρες μας. Τότε είχε ακουστεί στην ταινία «Όλγα αγάπη μου» (1968), με τον Φαίδωνα Γεωργίτση και την Ζωή Λάσκαρη.



Μαρινέλλα Καζαντζίδης Κούρκουλος Από την ταινία Οι Αδίστακτοι 1965
Στους «Αδίστακτους» του Ντίνου Κατσουρίδη το μυθικό ζευγάρι Καζαντζίδης- Μαρινέλλα, θα κάνει την καλύτερη κινηματογραφική του εμφάνιση ερμηνεύοντας μαζί με τον πρωταγωνιστή του φιλμ, τον Νίκο Κούρκουλο, το μοναδικό «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός».


Καίτη Γκρέϋ Μπάρκουλης
Καίτη Γκρέϋ – Ανδρέας Μπάρκουλης την εποχή που είχαν σχέση.





ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ SOUNDTRACK
1 M

Δεν γίνεται ν’ αφήσουμε απ’ έξω από ένα τέτοιο αφιέρωμα, δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Την Μουσική του Μάνου Λοϊζου στην «Ευδοκία» - με το περίφημο «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» - την ταινία του Αλέξη Δαμιανού (1971) και την ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη (1983), όπου ο Ξαρχάκος σε στίχους Νίκου Γκάτσου, πραγματικά μεγαλούργησε και μας έδωσε έναν από τους σημαντικότερους δίσκους όλων των εποχών για την Ελληνική δισκογραφία.


Μητσιάς
Ο Δήμος Μούτσης έχει γράψει την μουσική για 5 ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου: "Ένα αστείο κορίτσι", "Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης", "Ο αρχιψεύταρος" "Η αρχόντισσα του λιμανιού" και "Ένας μάγκας στα σαλόνια", στην οποία εμφανίζεται ο Μανώλης Μητσιάς - 23 ετών – να τραγουδάει σε πρώτη εκτέλεση το "Μ’ ένα παράπονο" σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Όταν ήρθε η στιγμή να ηχογραφηθεί το τραγούδι, η εταιρία είχε αντιρρήσεις. Ποιος είναι αυτός ο Μητσιάς; Ο Μπιθικώτσης θα το πει. Έτσι, η εκτέλεση του τραγουδιού με τον Μητσιά υπάρχει μόνο στην ταινία και όχι σε δίσκο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!