Τι μπορεί κανείς να αγοράσει σε μια μουσική δημοπρασία και… πόσο;

Μια περιήγηση σε site μουσικών δημοπρασιών που θα σας… εκπλήξει.
07/12/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαβάζοντας πως η πρώην του 2Pac πρόκειται να πουλήσει σε δημοπρασία μια φωτογραφία του… πέους του, αλλά και πώς -χρόνια μετά- συνελήφθησαν άτομα την ώρα που επιχειρούσαν να δώσουν σε δημοπρασία προσωπικά αντικείμενα του John Lennon, βρέθηκα να «σερφάρω» σε ένα ξένο site δημοπρασιών, που πουλά μουσικά αντικείμενα, ιδιοκτησίας -κάποτε- πασίγνωστων καλλιτεχνών.

Η περιήγηση είχε ενδιαφέρον, ως προς το τι μπορεί να βρει κανείς για να αγοράσει και κατά πώς φαίνεται, ενδιαφερόμενους βρίσκουν και τα αντικείμενα που πωλούνται, παρά τις ιδιαιτέρως «τσιμπημένες» τιμές. Για δείτε, λοιπόν:

Το GottaHaveRockandRoll.com είναι ένας διαδικτυακός χώρος δημοπρασιών που ασχολείται αποκλειστικά με την rock and roll και pop μουσική και ξεκίνησε το 2008.

Από τη σύστασή του και όπως αναφέρεται στις πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν πολλές εξαιρετικά επιτυχημένες δημοπρασίες, ξεκινώντας με τη δημοπρασία Rock & Pop Art το 2008, όπου καταρρίφθηκε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή πώλησης σε δημοπρασία αντικειμένου του Elvis Presley, όταν το περίφημο κοστούμι - παγώνι πουλήθηκε για 300 χιλιάδες δολάρια. Η πώληση συμπεριλήφθηκε στα Guinness World Records.
elvis auction
Μια άλλη δυνατή στιγμή της δημοπρασίας αυτής, ήταν το «μαγικό» κολιέ, που o John Lennon φορούσε στην περίφημη γυμνή φωτογράφιση για το άλμπουμ «Two Virgins» του ίδιου & της Yoko Ono το 1968 και που συνέχισε να φοράει όλο το '67 και το '68. Το κολιέ πουλήθηκε για 528.000 δολάρια.
main.jpg
Ακολούθησε η Δημοπρασία Φωτογραφίας Rock & Roll που περιλάμβανε πάνω από 250 πρωτότυπες, πολλές εκ των οποίων αδημοσίευτες, φωτογραφίες. Οι δημοπρασίες του site γενικά έφεραν «στο φως» φορεμένα ρούχα της πριγκίπισσας Diana, το πρώτο αυτοκίνητο του Bruce Springsteen, το ντυμένο με κρύσταλλα γάντι του Michael Jackson, το βραβείο που κέρδισε από το MTV Ιαπωνίας κ.ά.
jacksonglove
Στη σελίδα gottahaverockandroll.com μπορεί κανείς να βρει σκηνικά, βίντεο, φορεμένα σε ταινίες κοστούμια, χειρόγραφους στίχους, υπογεγραμμένα συμβόλαια, γράμματα, βραβεία, υπογεγραμμένα άλμπουμ, υπογεγραμμένες φωτογραφίες, αυθεντικές αφίσες και φωτογραφίες, υπογεγραμμένες κιθάρες, μεταχειρισμένα επί σκηνής μουσικά όργανα, φυλλάδια, εισιτήρια και πολλά άλλα, που κάποτε ανήκαν σε πασίγνωστους καλλιτέχνες του διεθνούς μουσικού στερεώματος.

Τα αντικείμενα προς πώληση είναι χωρισμένα ανά καλλιτέχνη και αυτή τη στιγμή υπάρχουν από ένα ως πολλά αντικείμενα για 1965 καλλιτέχνες. Εύκολα μπορεί κανείς να επιλέξει τον αγαπημένο του και να δει αν και τι θα άντεχε το πορτοφόλι του να «χτυπήσει». Το πιθανότερο, βέβαια, είναι… τίποτα, όμως η περιήγηση έχει ενδιαφέρον κι επιπλέον, το site δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επικοινωνήσουν για να δηλώσουν εκείνοι τι μπορεί να έχουν στην κατοχή τους, που θα μπορούσε να δημοπρατηθεί.

Ένα ελληνικό site δημοπρασιών, που συνάντησα πρόσφατα όταν Νίκος Γκάλης & Παναγιώτης Γιαννάκης έβγαλαν σε δημοπρασία προσωπικά τους αντικείμενα για να βοηθήσουν τον μικρό Χριστόφορο, είναι το charityidols.gr, που όμως διαθέτει κυρίως αθλητικά αναμνηστικά και προσωπικά αντικείμενα αθλητών, όπως οι προαναφερθέντες.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!