Ποιους διάλεγαν για γονείς 17 πρόσωπα των Γραμμάτων & Τεχνών το 1966

Η έρευνα του «Ταχυδρόμου» που αποκάλυπτε - 51 χρόνια πριν - ποιους θα διάλεγαν για γονείς 17 σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού.

Αυτούς θα ’θελαν για γονείς τους


«Αν είχατε την ευχέρεια να διαλέξετε τους γονείς σας ανάμεσα από τα σημαντικά πρόσωπα όλων των εποχών, ποιους θα διαλέγατε και γιατί;»

Αυτό είναι το ερώτημα που τέθηκε σε 17 προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών στο πλαίσιο έρευνας που δημοσιεύθηκε στον «Ταχυδρόμο» 51 χρόνια πριν. Πιο συγκεκριμένα, οι Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βασίλης Αυλωνίτης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μιχάλης Κακογιάννης, Τζένη Καρέζη, Έλλη Λαμπέτη, Καίτη Ντιριντάουα, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέκος Σακελλάριος, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηχρήστος, Χρήστος Χαιρόπουλος, Κώστας Χατζηχρήστος, Κατίνα Παξινού, Μάνος Χατζιδάκις, Δημήτρης Χορν, Ειρήνη Παπά, απαντούσαν στο παραπάνω «καυτό» ερώτημα άλλοι με χιούμορ, άλλοι πιο ρεαλιστικά. Οι απαντήσεις τους δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του περιοδικού Νο 626, που κυκλοφόρησε στις 9 Απριλίου 1966, με εξώφυλλο την Μπριζίτ Μπαρντό…

Ο πρόλογος του δημοσιεύματος (δεν αναφέρεται το όνομα του συντάκτη) είχε ως εξής:

Όλα τα ’χει καταφέρει ο άνθρωπος: να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω στη γη, να κατεβαίνει μέσα στα έγκατά της, να πλέει πάνω στα κύματα της θάλασσας, να καταδύεται ως τους βυθούς των ωκεανών, να πετάει στους ουρανούς και ν’αγγίζει τ’άστρα. Κατάφερε με τον ηλεκτρισμό να κάνει τη νύχτα μέρα, να τιθασεύει τα στοιχεία της φύσης, να θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, ν’ ανασταίνει ακόμα και νεκρούς και να δημιουργεί ζωές μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Μπόρεσε επίσης να φτιάξει ανθρώπινες με τεχνητή γονιμοποίηση κι ακόμα να γνωρίζει απ’τη γέννηση κάθε παιδιού, το φύλο του (αγόρι ή κορίτσι). Όλα τα κατάφερε ο άνθρωπος, αυτός ο τρομερότερος πάνω σ’όλα τα όντα, όλα εκτός από τούτο: να διαλέγει τον πατέρα του και τη μάνα του! Το πρόβλημα είναι τόσο παλιό, όσο κι ο άνθρωπος. Οι πρόγονοί μας είχαν σκεφτεί πολύ πάνω σ’αυτό το πρόβλημα και τη μόνη απάντηση που μπόρεσαν να δώσουν ήταν πως «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα…». Σήμερα το πρόβλημα παραμένει το ίδιο άλυτο: ο άνθρωπος δεν μπορεί ακόμα να διαλέξει τους γονείς που θα ήθελε να έχει.

Ο «Ταχυδρόμος» επιχειρεί, ωστόσο να δώσει απάντηση στο πρόβλημα! Το σύστημα είναι απλό… Κάνετε μια υπόθεση ότι έχετε την ευχέρεια να διαλέξετε τους γονείς σας ανάμεσα στα σημαντικά πρόσωπα όλων των εποχών. Από δω και πέρα το πρόβλημα δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία!... Εμπρός, λοιπόν, ας βάλουμε σε ενέργεια το «σύστημα». Δοκιμαστικά θα το εφαρμόσουμε πάνω σε γνωστούς ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, που διαλέξαμε εντελώς στην τύχη.

Στο ερώτημα - κλειδί του «συστήματος» (που εδώ έχει την θέση ενός χιουμοριστικού ψυχοτέστ), προθυμοποιήθηκαν ν’ απαντήσουν πολλοί. Να το ερώτημα:

«Αν είχατε την ευχέρεια να διαλέξετε τους γονείς σας ανάμεσα από τα σημαντικά πρόσωπα όλων των εποχών, ποιους θα διαλέγατε και γιατί;»
giagon.jpg
Όσοι έχουν γνώσεις ψυχολογίας, μπορούν με τις απαντήσεις αυτές, να βγάλουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, είτε για τους ανθρώπους που απαντούν στην έρευνά μας, είτε παίζοντας το παιχνίδι αυτό στην παρέα τους, για γνωστούς και φίλους.

Και να οι απαντήσεις στο gallery:

(Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 04/12/2017)

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!