Ο Κομπάι Σεγκούντο σε λίγες γραμμές

Ο θρύλος του Buena Vista Social Club 
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Κομπάι Σεγκούντο γεννήθηκε ως Μάξιμο Ρεπιλάδο Μουνιός Τέλλες στις 18 Νοεμβρίου του 1907 και πέθανε στις 14 Ιουλιου του 2003. Κουβανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης, έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο σε ηλικία 90 ετών μέσα από το μουσικό σχήμα Buena Vista Social Club.

Θεωρείται ο πατριάρχης του μουσικού ιδιώματος «σον» («son»), που προέρχεται από την Ανατολική Κούβα και συνταιριάζει στοιχεία της ισπανικής και αφρικανικής μουσικής. Μεγάλες του επιτυχίες είναι τα τραγούδια «Chan Chan», «Sarandonga», «La calabaza», «Hey caramba», «Macusa» και «Saludo Compay». H διεθνής αναγνώριση για τον Κομπάι Σεγκούντο ήρθε το 1997, σε ηλικία 90 ετών, όταν ο αμερικανός κιθαρίστας Ράι Κούντερ ηχογράφησε το άλμπουμ «Buena Vista Social Club», με τη συμμετοχή γνωστών κουβανέζων μουσικών των δεκαετιών του '40 και του '50. Η φήμη του ταξίδεψε αστραπιαία από στόμα σε στόμα σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Δύο χρόνια αργότερα, ο γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, που είχε συνεργαστεί με τον Κούντερ στην ταινία του «Παρίσι-Τέξας», αποτύπωσε σε φιλμ στιγμές από τις εμφανίσεις και τις συνεντεύξεις του συγκροτήματος, στο ομώνυμο μουσικό ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συνέχιζε να περιοδεύει και να δίνει συναυλίες, όντας ηλικιακά ο μεγαλύτερος εν ενεργεία μουσικός και τραγουδιστής στον κόσμο.

Κομπάι Σεγκούντο τον λέγανε χαϊδευτικά, γιατί στις μουσικές εμφανίσεις ακομπανιάριζε πάντα παίζοντας το δεύτερο όργανο. Γεννήθηκε στο Σιμπόνι της Κούβας, και μετακόμισε στο Σαντιάγο δε Κούβα μικρό παιδί στα εννέα. Πρωτοεμφανίστηκε στη Δημοτική Μπάντα του Σαντιάγο δε Κούβα. Το 1934, αφου για ένα διάστημα είχε παίξει σε ένα κουιντέτο, μετακόμισε στην Αβάνα, όπου επίσης έπαιζε κλαρινέτο στην Δημοτική Μπάντα. Επίσης, είχε μάθει να παίζει κιθάρα και τρες (κουβανέζικη κιθάρα). Εφηύρε την επτάχορδη κιθάρα, το λεγόμενο αρμόνικο, που το ονόμασε έτσι επειδή ακομπανιάριζε όλο αρμονία τόσο την ισπανική, όσο και την κουβανέζικη κιθάρα.[Στη δεκαετία του 1950 γνώρισε επιτυχία με τους Los Compadres, ένα ντουέτο που σχημάτισε με τον Λορέντζο Ιερεζουέλο το 1947.

Το 1956 ίδρυσε το δικό του συγκρότημα «Compay Segundo y sus Muchachos», στο οποίο παρέμεινε και ήταν ενεργό μέλος μέχρι το τέλος της ζωής του. Ένα στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους μουσικούς της Κούβας ήταν ότι κατάφερε, μαζί με άλλη μία σπουδαία προσωπικότητα του κουβανέζικου Σον, τον Μιγκέλ Ματαμόρος, να ενσωματώσει στους στίχους και τη μουσική του τους ιδιωματισμούς των κουβανών χωρικών και την πλούσια λαϊκή παράδοση της χώρας του, με δημιουργικότητα και σατιρικό πνεύμα.

{youtube}W167bYI3wdQ{youtube} 

Μετά την Κουβανική Επανάσταση ο Κομπάι Σεγκούντο δούλεψε σε εργοστάσιο παραγωγής πούρων και στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη μουσική σκηνή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80. Το 1994 εμφανίστηκε στην Ισπανία, όπου αποθεώθηκε ενώ ηχογράφησε τέσσερις δίσκους, κάνοντας ουσιαστικά γνωστό σ' όλο τον κόσμο το «σον».

΄΄Έχω γράψει βαλς, sones, και μερικά όμορφα παραδοσιακά τραγούδια. Γιατί; Γιατί έχω μάθει από αυτούς που ξέρουν να διατηρούν την παράδοση της μουσικής. Παίζω μουσική όπως παιζόταν παλιά΄΄, είχε πεί ο ίδιος.

Σε μια γιορτή τραγούδησε στον Πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πήρε τον σφυγμό του και αστειεύτηκε για τη ζωτικότητά του παρά τα 90 και πλέον χρόνια του. «Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί αυτό;» ρώτησε όταν βρέθηκε στην Πόλη του Βατικανού, ερμηνεύοντας το "Τσαν Τσαν" ενώπιον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Εξήγησε τη μακροζωία του απλά:΄΄ κονσομέ προβάτου και ένα ποτήρι ρούμι.΄΄

Το 2001 ηχογράφησε ένα album με τίτλο ΄΄Duets΄΄ , όπου μοιράστηκε την ερμηνεία των τραγουδιών του με κάποιους πολύ διάσημους συναδέλφους του από όλο τον κόσμο όπως ο Σαρλ Αζναβούρ, ο Chaled, η Ομάρα Πορτουόντο, ο Σίλβιο Ροντρίγκεζ, ο Λου Βέγκα, ο Αντόνιο Μπαντέρας κ.α.

Προέβλεψε ότι θα ζούσε μέχρι τα 115, αλλά πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια στην Αβάνα, 20 χρόνια νωρίτερα από όσο είχε προβλέψει.

Το 2007, η 100ή επέτειος από τη γέννηση του Segundo γιορτάστηκε με μια συναυλία των συνθέσεων του που ερμήνευσε μια συμφωνική ορχήστρα στην Αβάνα με μερικούς από τους μουσικούς και τους γιους του.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!