Καββαδίας και Μικρούτσικος χορεύουν παντοτινά στο Φτερό του Καρχαρία

«Το πεδίο πάνω στο οποίο η φαντασία του οργίαζε»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στην Μαντζουρία ο Έφυγε από τη ζωή στις 10 Φεβρουαρίου 1975 στη βιαστική ηλικία των 65 ετών. Το έργο του μικρό σχετικά σε ποσότητα αλλά τόσο ξεχωριστό θαυμάστηκε από εκείνους που έπρεπε. Ο Νίκος Καζαντζάκης, όπως αναφέρεται στη βιογραφία που παρουσίασε η Έλλη Αλεξίου το 1996 είπε για την Καββαδία: «Η Βάρδιά του είναι δυνατό, και ο συγγραφέας του αγνός».

Ο λόγος του Νίκου Καββαδία, λατρεύτηκε από το ευρύ κοινό χάρις τις μελοποιήσεις των ποιημάτων του από το Θάνο Μικρούτσικο. Εξαιρετικές οι προσεγγίσεις της Μαρίζας Κωχ και του Γιάννη Σπανού, ιδιαίτερες του Μιχάλη Τερζή, αλλά οι δίσκοι «Σταυρός του Νότου» (1979) και «Γραμμές των Οριζόντων» (1991) αποκαλύπτουν ολοκληρωτικά και καθηλωτικά τον ποιητή, αποτελώντας παράλληλα εμβληματικά best sellers της ελληνικής δισκογραφίας. Σίγουρα θα αισθάνεται δικαιωμένος εκεί ψηλά, και κοιτώντας «χαμηλά», ακούγοντας και βλέποντας τα ποιήματα του να τραγουδιούνται και να δοξάζονται στα χείλη του κόσμου, ακόμη και σήμερα.

Αντιπροσωπευτική επιβεβαίωση των παραπάνω η όχι και τόσο μακρινή κυκλοφορία του έργου «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» που συνοδεύτηκε άμεσα από καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία η οποία και συνεχίζεται.

Ο Θάνος Μικρούτσικος για τον Νίκο Καββαδία:

«Ο Καββαδίας είναι ο ταξιδιώτης, ο ποιητής της περιπέτειας, του ονείρου, της φυγής από την πραγματικότητα. Πολλοί, ειδικότερα στην αρχή, τον θεωρούσαν «ναυτικό ποιητή», και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλο λάθος. Η θάλασσα, τα καράβια, οι ναύτες, μπορεί να ήταν για τον ποιητή καθημερινό βίωμα, αλλά ουσιαστικά ήταν το πεδίο πάνω στο οποίο η φαντασία του οργίαζε».

Ο Θάνος Μικρούτσικος για τον Σταυρό του Νότου:

«Το 1977 έγινε στην τότε κρατική τηλεόραση ένα σήριαλ «Πορεία 090» και ήταν η ζωή σ' ένα καράβι που πήγαινε προς Ινδίες, Κίνα και μου πρότειναν να κάνω τη μουσική. Τους λέω «θέλετε και τραγούδια;» Είπαν «και γιατί όχι.» «Έχετε κείμενα;» «Όχι.» «Τι λέτε για τον Νίκο Καββαδία;» Και κάθομαι 15 βράδια και γράφω αυτά τα τραγούδια που ακούστηκαν για πρώτη φορά στο σήριαλ. Μετά προσέθεσα άλλα 4 και έγινε ο «Σταυρός τού Νότου». Από τότε μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 1.000.000 αντίτυπα. Και το λέω ενδεικτικά για να σας δείξω πόσο αφορά τη μία γενιά μετά την άλλη μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι επέλεξε τη θάλασσα ως πεδίο πάνω στο οποίο θα πει αυτά που θέλει να πει. Η πραγματικότητα που βίωνε τότε ο Καββαδίας, που βίωσα εγώ ή που βιώνετε εσείς σήμερα είναι μια μίζερη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που πετσοκόβει τα όνειρά μας, που δεν αφήνει τη φαντασία μας να οργιάσει, μια πραγματικότητα που σε πάει σε μια κοινωνία ανταγωνιστική, σε μια κοινωνία που ενώ στον καθένα από σας κλείνει το μάτι σε όλους μαζί, στο εμείς δηλαδή, μας καταπιέζει αφόρητα. Λέει, λοιπόν, ο Καββαδίας «αυτή είναι η κοινωνία, φύγε από αυτήν, ταξίδεψε». Αυτή την έννοια τού ταξιδιού μακριά από τη μίζερη πραγματικότητα έπιασαν οι νεότερες γενιές ακριβώς ως βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας τού Καββαδία»

Ο Θάνος Μικρούτσικος για τη διαχρονική δυναμική του Νίκου Καββαδία:

«Ο Καββαδίας ήταν Κεφαλλονίτης αλλά δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ήρθε στην Ελλάδα από τη Μαντζουρία σε ηλικία 5 χρόνων. Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Μαραμπού σε ηλικία 23 χρόνων, το 1933. Είναι αγαπημένος ποιητής τριών γενεών και έχει γράψει μόλις 52 ποιήματα. Έχει γράψει βέβαια και τη Βάρδια, το μυθιστόρημα, και κάποια διηγήματα. Μέχρι τον θάνατό του, το 1975, η υποδοχή που του είχαν κάνει οι ομότεχνοί του ήταν πολύ άδικη. Οι αναφορές από το 1933 ώς το 1975 για την ποίησή του, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν τού τύπου «πρόκειται για έναν στιχοποιό ημερολογίου», «πρόκειται για έναν ποιητή που μιλάει για τη ζωή των ναυτικών». Μη μου πείτε όμως ότι ένας ποιητής θα ενδιέφερε τη γενιά σας, τη γενιά των μεγαλύτερών σας και τη γενιά τη δική μου αν επρόκειτο για κάποιον που απλά εξιστορεί σαν ηθογράφος τη ζωή των ναυτικών. Κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει, το οποίο κινητοποιεί τόσες πολλές διαφορετικές γενιές».

Καββαδίας και Μικρούτσικος θα χορεύουν παντοτινά μαζί πάνω στο Φτερό του Καρχαρία «χαράζοντας» με την τέχνη τους τις στιγμές και τα όνειρα των ανθρώπων.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!