H πιο σπάνια κιθάρα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη

Όλοι μας έχουμε δει κιθάρες από κοντά. Ακουστικές, ηλεκτρικές, κλασσικές, ακριβές, φτηνές. Όμως…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
11/02/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Τάσος Μπενέτος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια κιθάρα σειράς μπορεί στα χέρια ενός έμπειρου βιρτουόζου να ακουστεί σαν τη Sabionari. Τι; Δεν ξέρετε ποια είναι η κυρία; Ούτε εγώ μέχρι πριν από λίγες μέρες.

Ακόμα κι αν δεν ξέρετε τίποτα σχετικά με τη μουσική ή τα μουσικά όργανα, σίγουρα θα έχετε ακούσει κάπου για έναν τεχνίτη μουσικών οργάνων που ζούσε πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, τον Stradivari, και πιθανότατα να έχετε ακούσει και για τα βιολιά που φέρουν το όνομα του, τα Stradivarius. Η αξία, η σπανιότητα και η τελειότητα τους τα έχει κάνει στόχο πολλών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών εγκληματιών και πολύ συχνά αναφέρονται ως τα «άγια δισκοπότηρα» των βιολιών.

Όμως εδώ θα σας αλλάξω λίγο την εικόνα που μπορεί να είχατε για τα σπανιότερα μουσικά όργανα. Ο αγαπητός κύριος Stradivari, φέρεται να είχε κατασκευάσει κοντά στα 1000 μουσικά όργανα, εκ των οποίων τα 960 ήταν βιολιά. Τα άλλα 40 τι ήταν όμως; Οι απόγονοι του μεγάλου αυτού τεχνίτη δηλώνουν: «τα υπόλοιπα 40 ήταν διάφορα μουσικά όργανα και μέσα σε αυτά ήταν και μερικές κιθάρες». Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα μετά, μόνο μια κιθάρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανή για να παίξει κάποιος, χάρη στην αποκατάσταση των οργανοποιών: Daniel Sinier, Francoise de Ridder και Lorenzo Frignani.  Κι αυτή η κυρία είναι η Sabionari. Κατασκευασμένη από τον AntonioStradivari το 1679, ίσως η πιο ακριβή κιθάρα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Στο παραπάνω βίντεο, ο βιρτουόζος Rolf Lislevand παίζει το «Tarantela» του Santiago de Murcia στη Sabionari, της οποίας ο ηχηρός τόνος θυμίζει έντονα ένα άλλο μπαρόκ όργανο, το τσέμπαλο που ήταν είδος πιάνου.

Τόσο σπάνια και μοναδική είναι η δεκάχορδη Stradivarius Sabionari που έχει τη δική της ιστοσελίδα, όπου μπορείτε να βρείτε πολλές λεπτομερείς φωτογραφίες της κομψής της σχεδίασης, αλλά και περισσότερη μουσική, όπως το παραπάνω κομμάτι του Angelo Michele Bartolotti «Suite in G Minor», όπως το έπαιξε ο κλασσικός κιθαρίστας Krishnasol Jiménez, που μαζί με τον Lislevand, τους έχει εμπιστευθεί το όργανο για πολλές τους ζωντανές εμφανίσεις.

Υπό την ιδιοκτησία ενός συλλέκτη, η Sabionari εκτέθηκε πέρσι στη Βασιλεία και πολύ συχνά εμφανίζεται σε διαλέξεις αποκατάστασης και διατήρησης κλασσικών οργάνων, όπως και σε μουσικές παραστάσεις στην Ευρώπη. Η ενότητα «Events» στην ιστοσελίδα του Sabionari δυστυχώς δεν είναι ενημερωμένη, εντούτοις ρίξτε μια ματιά κι εκεί. Θα βρείτε πολλά βίντεο ακόμα εκεί, όπως το παρακάτω με τον Ugo Nastrucci να αυτοσχεδιάζει με την κιθάρα, περιγραφές του ασυνήθιστα μακριού της μπράτσου, του μπαρόκ κουρδίσματος αλλά και το πόσο κοστίζει περίπου αυτό το σπάνιο αντικείμενο.


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!