Ρένα Βλαχοπούλου και Γιάννης Βογιατζής τραγουδούν «Κάθε λιμάνι και καημός»

Μια ανέκδοτη ηχογράφηση από το πλούσιο αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 12 Απριλίου του 1930 γεννήθηκε στο Αγρίνιο ο Πυθαγόρας (Πυθαγόρας Παπασταματίου). Έφυγε νεότατος από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 1979, σε ηλικία 49 ετών…

«Κι είναι στ’αλήθεια τυχεροί…»

Ο συνθέτης που έβαλε τις περισσότερες νότες πάνω στα λόγια του Πυθαγόρα, ήταν ο Γιώργος Κατσαρός. Σε μια από τις πρώτες τους συνεργασίες, συνθέτης και στιχουργός, έγραψαν ένα τραγούδι, που έμελλε να αποτελέσει «σήμα κατατεθέν» στη διαδρομή τους.

Ήταν 12 Ιουλίου του 1963, όταν ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη μπήκαν στα studio της Columbia για να ηχογραφήσουν, με τη συνοδεία του Γιάννη Καραμπεσίνη στο μπουζούκι, το «Κάθε λιμάνι και καημός» του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών με την ετικέτα της His master’s voice (7PG-3330) και ακούστηκε επίσης, εκείνη τη χρονιά, από το ντουέτο Γαβαλάς – Ρία Κούρτη, στην ταινία «Το κάθαρμα» σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία του Κώστα Ανδρίτσου.

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς αφηγήσεις του Γιώργου Κατσαρού, το «Κάθε λιμάνι και καημός» γράφτηκε αρχικά στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου, προτάθηκε στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος αρνήθηκε να το τραγουδήσει, αφού δεν του δόθηκε το ποσό των 15.000 δραχμών που ζήτησε για αμοιβή. Ηχογραφήθηκε εν τέλει από τον Πάνο Γαβαλά, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος για τη μετατροπή του τραγουδιού από ζεϊμπέκικο σε χασάπικο.

Οι στίχοι του τραγουδιού τιτλοφόρησαν δυο ελληνικές ταινίες: «Κάθε λιμάνι και καημός» και «Κάθε καημός και δάκρυ». Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πως το «Λιμάνι» ξαναηχογραφήθηκε την ίδια χρονιά, με την ίδια ορχήστρα, αλλά με μικροδιαφορές στα φωνητικά, στην ενορχήστρωση και στα μέρη του μπουζουκιού. Η εκτέλεση αυτή συμπεριλήφθηκε το 1989 στο διπλό δίσκο «Πάνος Γαβαλάς - Κάθε λιμάνι και καημός», που κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ λίγο μετά το θάνατο του λαϊκού ερμηνευτή.

Ακολούθησαν, στα χρόνια του ’60, ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό από ερμηνεύτριες και ερμηνευτές όπως η Καίτη Μπελίντα και ο Σταύρος Καμπάνης, η Μάγια Μελάγια, ο Μανώλης Καναρίδης και η Νίτσα Κλάδη, η Λόλα Τσακίρη, το ντουέτο Μουζάς – Λιγνός, το Τrio Belcanto, το Τrio Athenee, το Τrio Hellenique, η Μαρία Φλώρη και ο Σωτήρης Καλυμνάκης, ο Σωτήρης Καλυμνάκης και η Μαρία Μασιάκου, η Ούλα Μπάμπα, ο Παντελής Τιτάκης και η Μαίρη Οικονόμου, ο Σπύρος Σκορδίλης και η Λένα Ντάινα, ο Ν.Κατσέλης και η Βάνα Λάμπρου, μέχρι τα πιο πρόσφατα χρόνια που το τραγούδησαν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Γλυκερία, η Άννα Βίσση, η Μαίρη Λίντα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, o Κώστας Καρουσάκης, ο Γιάννης Δημητράς και άλλοι.

Στις 22 Ιανουαρίου 2016 ο Γιώργος Κατσαρός ήταν καλεσμένος του Σιδερή Πρίντεζη στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με αφορμή την πραγματοποίηση δυο εφ’ όλης της ύλης συναυλιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – στις 8 και 9 Φεβρουαρίου - με τη συμμετοχή μιας ομάδας ξεχωριστών ερμηνευτών.

Η εκπομπή μόνο ως ντοκουμέντο μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού στη δίωρη διάρκειά της ακούστηκαν σπάνιες, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, από το πλούσιο αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ανάμεσα στις οποίες και μια ηχογράφηση της μιας στροφής του «Κάθε λιμάνι και καημός» με τον Γιάννη Βογιατζή, τη Ρένα Βλαχοπούλου και την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ, που πραγματοποιήθηκε στα χρόνια του ’60 και μπορείτε να ακούσετε στο video που ακολουθεί…

-Η φωτογραφία της Ρένας Βλαχοπούλου με τον Γιάννη Βογιατζή, προέρχεται από το ξεχωριστό blog που δημιούργησε ο Απόστολος Πούλιος για τη Ρένα Βλαχοπούλου και είναι τραβηγμένη στην παρουσίαση του δίσκου του Γιάννη Βογιατζή «Το τελευταίο το φιλί» στις 14 Δεκεμβρίου 1992.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!