Μια παλιά φωτογραφία: Όταν ο Μπιθικώτσης βάπτισε την κόρη του Κουγιουμτζή

Η επισφράγιση της μεγάλης φιλίας του Σταύρου Κουγιουμτζή με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Σταύρος Κουγιουμτζής & Γρηγόρης Μπιθικώτσης


Η γνωριμία του Γρηγόρη Μπιθικώτση με τον Σταύρο Κουγιουμτζή χρονολογείται από το 1968, λίγο μετά τη μετακόμιση του συνθέτη από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Οι δυο τους είχαν στενή φιλία, που, δυστυχώς, δεν ήταν ανάλογη της δισκογραφικής τους συνεργασίας. Μόνο δυο τραγούδια του Κουγιουμτζή τραγούδησε ο Μπιθικώτσης σε πρώτη εκτέλεση το 1968. Το «Που ’ναι τα χρόνια» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου και το, λιγότερο γνωστό, ζεϊμπέκικο «Πήρες από τα μάτια μου», που κυκλοφόρησαν μαζί σε δίσκο 45 στροφών. Όπως είναι γνωστό, λίγο καιρό μετά ο Μπιθικώτσης τραγούδησε σε δεύτερη εκτέλεση (σε δυο εγγραφές) και το «Να ’τανε το 21» σε στίχους της Σώτιας Τσώτου.

Η βάπτιση της Μαρίας


Η σχέση αυτή επισφραγίσθηκε με μια κουμπαριά, όταν τον Σεπτέμβρη του 1975 στη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στον Παράδεισο Αμαρουσίου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με τη σύζυγό του Μεταξία βάπτισαν τη μικρή κόρη του Σταύρου Κουγιουμτζή, την Μαρία, που γεννήθηκε στις 16 Μαΐου εκείνης της χρονιάς.

Στη φωτογραφία, λίγο μετά το μυστήριο, ο Σταύρος με την Αιμιλία Κουγιουμτζή και τη μικρή Μαρία στα χέρια της, η Μεταξία Μπιθικώτση με τη πεντάχρονη κόρη του συνθέτη, την Θοδωρούλα και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με τον μικρό γιο του Γρηγόρη στην αγκαλιά…
vafstisimpithikots.jpg
Αυτό και άλλα πολλά φωτογραφικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, θα παρουσιαστούν, σε επιλογή και επιμέλεια του υπογράφοντα, το Σάββατο 30 Ιουνίου στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, που διοργανώνει με ελεύθερη είσοδο το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο χώρο της Προβλήτας Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Θα τραγουδήσουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Ανδρέας Καρακότας, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαρία Κουγιουμτζή και η Χορωδία του Ωδείου Τούμπας του Κωνσταντίνου Ματσίγκου, ο οποίος έχει την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων και της ορχήστρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates